Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Nagyatádi Szabó István szombaton délben agyvérzésben meghalt Erdőcsokonyán

Erdőcsokonya, november 1.
 Szombaton délután nagyatádi Szabó István elhalálozásának elsőerősített hírének érkezte után félórával indulok Erdőcsokonyára. Budapestre az első távirat szombaton délelőtt érkezett. Szabó István veje, Tankovich Miklós küldte Erdőcsokonyáról a feleségének Budapestre:
"Apa agyvérzést kapott, állapota aggályos."


12 órakor érkezett ez a távirat, majd 2 órakor a katasztrófáról számolt be a következő sürgöny:
"Nagyatádi Szabó kegyelmes ur, délben 1 óra 20 perckor agyvérzésben elhunyt."


Ez a sürgöny a fölmívelésügyi minisztériumba érkezett. Hasonló tartalmú sürgönyt kapott egyidejűleg Tankovichné is. A halál hire gyorsan terjedt el a fővárosban, 3 órakor az egységes párt vezetőiéire is tudott róla. A vonaton azonban senki sem hiszi el, hogy Nagyatádi meghalt. Akinek mondom, mind csak nevet.


— Nem olyan ember az, kérem, kemény fából van a: faragva. Kaposvár az első állomás, ahol tudnak a halálhírről. A városban rémhírek terjedtek el. Az egyik szerint Nagyatádit megmérgezték, mások pedig arról tudnak, hogy öngyilkos lett a somogyi kisgazdakirály. Tizenegy órakor érkezem Somogyszobra. Itt kellene átszállni Erdőcsokonya felé, de nincs csatlakozás. Hajtánnyal megyek át Csokonyára. Éjjel l órakor érkezem meg. Sehol egy lélek, a faluban már mindenki alszik. Csak a főutcán, a Kossuth-szoborral átellenben, a község egyetlen emeletes házának, Nagyatádiéknak ablakából szűrődik ki világosság a sárga függöny mögül. Kopogok az ajtón, csöndes zokogás, fáradt, csukló sirás hallatszik ki a szobából. Fölnyilik az ajtó.


A volt fölmívelésiügyi miniszter holtan fekszik ágyán. Fehér gyolcslepedö takarja testét. Egészen be van takarva, az arca sem látszik ki.


A petróleumlámpa fénye sápadtan ömlik el. Az asztalnál ül Szabó özvegye, Peti Katica, mellette leánya, Szabó Mariska és annak férje. Marka István. Talpig feketében az egészháznép. A félhomályból elővillognak a fehér zsebkendők, amelyekkel könnyeiket akarják fölszárítani....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nagyatádi Szabó István A kisgazda képviselők beteszik a halottaskocsiba a koporsót A miniszterelnök és a kormányzó a kormány nevében búcsúztatja a kisgazdák vezérét Tízezerre menő gyászoló tömeg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98