Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Budapest - Zágráb 3:1 (2:0)

A horvátok klasszis-futballt játszottak – A mezőny kimagaslóan legjobb embere Blum Zoltán (FTC) volt – A „Kegyeleti mérkőzés” 100 millió koronát jövedelmezett

Üllői-úti pálya – 10.000 néző – Bíró: Vértes Imre

Vasárnap délután első ízben jelent meg horvát válogatott csapat a magyar fővárosban és már a bemutatkozásnál megnyerték a közönség szimpátiáját, mert Zágráb válogatottjai fair- és klasszis-futballt játszottak. A győzelmet ellenük csak megfeszített küzdelem árán tudta biztosítani a magyar csapat, amelynek kiemelkedően legjobb játékosa Blum Zoltán volt, aki három födözetjátékos munkáját látta el egyszerre.

Ütközet előtt
Tizenöt fokos melegben léptek a pályára a horvátok. Sötétkék dresszükben pompásan festettek és a közönség elismerően tapsolt nekik. Nemsokára föltűntek a pályára vezető alagút szájában a meggypiros dresszes magyar játékosok is, akiket harsány éljenzés fogadott. Blum Zoltán csapatkapitány a pálya közepére szólítja társait.

Odasereglenek a horvátok is. Kölcsönös üdvözlések után Dumic, a horvátok vezetője, selyemzászlót és egy bronzszobrot ad át a magyaroknak, amelyekért dr. Földessy János mondott köszönetet és a válogatott magyar fiuk háromszoros éljent kiáltottak.

A bíró sípjelére a két csapat a következő fölállításban indult a harcba:
Budapest: Fischer – Fogl II., Fogl III. – Fuhrmann, Nyúl II., Blum – Rémay III., Takács, Orth, Opata, Jenny.
Zágráb: Friedrich – Dasovic, Vrbanic – Hitre, Rupce, Götz – Bnebic, Vinek, Perska, Mantler, Benkovic.

A mérkőzés első fele
A magyar csapat kezd, de Opata kétszer is elveszti a labdát és a zágrábiak lépnek föl támadóan. A 2. percben Jenny lő kapura, majd két perc múlva Takáts, de a horvát kapus egy kézzel könnyen ment. Az 5. percben Jenny erős lövését Friedrich elfekve, szintén egy kézzel teszi ártalmatlanná. A 6. percben a magyarok ellen korner.

A 8. percben a nagyszerűen bevált Rémay gyönyörű lerohanásából majdnem gól esik. A következő percben Takáts egy jól kidolgozott labdát a kapufának lő. A 10. percben újra kritikus helyzetbe kerül Zágráb kapuja, de Friedrich ügyesen kiboxolja a veszedelmes labdát. Egy pillanat múlva már Fischernek kell Vinek lábáról leszednie a labdát.

Változatos mezőnyjáték után Orth a 14. percben egyszerre négy ellenféllel viaskodik és végül is ő marad győztes. Két perc múlva Zágráb ellen korner. Egy perc múlva Rémay lövése pont a kapus kezébe talál. A 22. percben korner Budapest ellen. A 23. percben egy kitűnően kidolgozott magyar támadásból Orth 10 méterről a kapu jobb sarkába gurítja a labdát. 1:0.

Egy perc múlva Opata biztos gólt hibáz. A 28. percben Orth ínhúzódás miatt kiáll, helyébe Kohut lép. A 33. percben erős zágrábi támadás után Fogl II. majdnem öngólt vét, de szerencsére kornerre jut a labda. Egy perc múlva Zágráb ellen ítél a bíró kornert. Ezután háromperces zágrábi fölény következik.

A 37. percben Takáts offside gólt rúg, a bíró természetesen nem ítéli meg. Egy perc múlva újból Takáts veszélyeztet, de gyönyörű csavart fejesét a horvát kapus kifogja. A 40. percben egy Takátstól kapott labdát Opata kapura lő, a kapus kiöklözi, a labda újra Opata lábai elé esik, aki most már menthetetlenül belövi. 2:0. Ezután még egy lövés megy a horvát kapu – fölé.

A második negyvenöt perc
A horvátok fölforgatott csapattal veszik föl a további küzdelmet. Már az első percben Vinek a kapu fölé lő. Két perc múlva Rémay-Takáts összjátékából utóbbi kapura lő, de Friedrich ártalmatlanná teszi a veszedelmes labdát. Egy újabb támadást pedig a kitűnő horvát bekkek szerelnek le. Ötödik percben korner a magyarok, egy perc múlva pedig a horvátok ellen.

A 7. percben egy erőteljes horvát támadás egészen a kapuig jut el, a nagy tumultusban Fischer a kapuhoz vágódik. A magyarok ellentámadásba mennek át, miközben az egyik horváth half megsérül. Kiviszik a pályáról, de három perc múlva visszatér. A 12. percben Kohut bombalövése a felső kapulécet súrolja. Ezután perceken át a zágrábiak vannak frontban. A 15. percben Fogl III. hibájából Vinek helyezett gólt lő. 2:1.

A 17. percben Zágráb ellen megítélt szigorított szabadrúgást Opata a kapu fölé lövi. Három percre rá Takáts is ugyanezt teszi, de – kétszer egymásután. A 23. percben egy nagy kavarodásban Kohut felső kapufát talál. A 27. percben szigorított szabadrúgásból Jenny Kohutnak passzol, aki a korán elvetődő kapus mellett belövi a magyarok harmadik gólját. 3:1.

Értesülésünk szerint a Budapest-Zágráb „Kegyeleti mérkőzés” tiszta jövedelméből 100 millió korona jut néhai Oprée Rezsőnek, az MLSz volt kiváló elnökének a síremlékére.

A küzdő felek
A győztes magyar csapat játéka nem elégítette ki a szakértőket. A halfsorban egyedül Blum volt a helyén és szinte emberfölötti munkát végzett, mert Fuhrmann, de különösen Nyul, hibát-hibára halmoztak. A közvetlen védelemben a Fogl-fivérek brillíroztak, Fischer mérsékelt sikert aratott. A csatársorból egyedül Opata ütközött ki, társai azonban, főként az újonc Rémay, lelkes és eredményes játékukkal nyerték meg a meccset.

A zágrábi együttes okosan és tervszerűen építette föl támadásait – nagyszerűen felelnek -, de a gól előtt még határozatlanok. A védelem: úgy a halfok, mint a bekkek, elsőrangú munkát végeztek, a kapus pedig bámulatos védéseivel sokszor ragadta tapsra a közönséget.

A mérkőzés után
Dumic, a horvátok vezetője munkatársunknak a következőket mondta:
- Az eredmény igazságos. Sokat tanultunk és azt hiszem, hogy a zágrábi revánson már sokkal erősebb ellenfeleik leszünk a lovagias magyaroknak, akik közül Orthot és Blumot csodáltam a legjobban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapest csapata, mely 3-1 arányban győzött Zágráb felett Jeny lövését védi Friedrich Friedrich kapus küzdelme Opatával
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98