Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Budapest - Zágráb 3:1 (2:0)

A horvátok klasszis-futballt játszottak – A mezőny kimagaslóan legjobb embere Blum Zoltán (FTC) volt – A „Kegyeleti mérkőzés” 100 millió koronát jövedelmezett

Üllői-úti pálya – 10.000 néző – Bíró: Vértes Imre

Vasárnap délután első ízben jelent meg horvát válogatott csapat a magyar fővárosban és már a bemutatkozásnál megnyerték a közönség szimpátiáját, mert Zágráb válogatottjai fair- és klasszis-futballt játszottak. A győzelmet ellenük csak megfeszített küzdelem árán tudta biztosítani a magyar csapat, amelynek kiemelkedően legjobb játékosa Blum Zoltán volt, aki három födözetjátékos munkáját látta el egyszerre.

Ütközet előtt
Tizenöt fokos melegben léptek a pályára a horvátok. Sötétkék dresszükben pompásan festettek és a közönség elismerően tapsolt nekik. Nemsokára föltűntek a pályára vezető alagút szájában a meggypiros dresszes magyar játékosok is, akiket harsány éljenzés fogadott. Blum Zoltán csapatkapitány a pálya közepére szólítja társait.

Odasereglenek a horvátok is. Kölcsönös üdvözlések után Dumic, a horvátok vezetője, selyemzászlót és egy bronzszobrot ad át a magyaroknak, amelyekért dr. Földessy János mondott köszönetet és a válogatott magyar fiuk háromszoros éljent kiáltottak.

A bíró sípjelére a két csapat a következő fölállításban indult a harcba:
Budapest: Fischer – Fogl II., Fogl III. – Fuhrmann, Nyúl II., Blum – Rémay III., Takács, Orth, Opata, Jenny.
Zágráb: Friedrich – Dasovic, Vrbanic – Hitre, Rupce, Götz – Bnebic, Vinek, Perska, Mantler, Benkovic.

A mérkőzés első fele
A magyar csapat kezd, de Opata kétszer is elveszti a labdát és a zágrábiak lépnek föl támadóan. A 2. percben Jenny lő kapura, majd két perc múlva Takáts, de a horvát kapus egy kézzel könnyen ment. Az 5. percben Jenny erős lövését Friedrich elfekve, szintén egy kézzel teszi ártalmatlanná. A 6. percben a magyarok ellen korner.

A 8. percben a nagyszerűen bevált Rémay gyönyörű lerohanásából majdnem gól esik. A következő percben Takáts egy jól kidolgozott labdát a kapufának lő. A 10. percben újra kritikus helyzetbe kerül Zágráb kapuja, de Friedrich ügyesen kiboxolja a veszedelmes labdát. Egy pillanat múlva már Fischernek kell Vinek lábáról leszednie a labdát.

Változatos mezőnyjáték után Orth a 14. percben egyszerre négy ellenféllel viaskodik és végül is ő marad győztes. Két perc múlva Zágráb ellen korner. Egy perc múlva Rémay lövése pont a kapus kezébe talál. A 22. percben korner Budapest ellen. A 23. percben egy kitűnően kidolgozott magyar támadásból Orth 10 méterről a kapu jobb sarkába gurítja a labdát. 1:0.

Egy perc múlva Opata biztos gólt hibáz. A 28. percben Orth ínhúzódás miatt kiáll, helyébe Kohut lép. A 33. percben erős zágrábi támadás után Fogl II. majdnem öngólt vét, de szerencsére kornerre jut a labda. Egy perc múlva Zágráb ellen ítél a bíró kornert. Ezután háromperces zágrábi fölény következik.

A 37. percben Takáts offside gólt rúg, a bíró természetesen nem ítéli meg. Egy perc múlva újból Takáts veszélyeztet, de gyönyörű csavart fejesét a horvát kapus kifogja. A 40. percben egy Takátstól kapott labdát Opata kapura lő, a kapus kiöklözi, a labda újra Opata lábai elé esik, aki most már menthetetlenül belövi. 2:0. Ezután még egy lövés megy a horvát kapu – fölé.

A második negyvenöt perc
A horvátok fölforgatott csapattal veszik föl a további küzdelmet. Már az első percben Vinek a kapu fölé lő. Két perc múlva Rémay-Takáts összjátékából utóbbi kapura lő, de Friedrich ártalmatlanná teszi a veszedelmes labdát. Egy újabb támadást pedig a kitűnő horvát bekkek szerelnek le. Ötödik percben korner a magyarok, egy perc múlva pedig a horvátok ellen.

A 7. percben egy erőteljes horvát támadás egészen a kapuig jut el, a nagy tumultusban Fischer a kapuhoz vágódik. A magyarok ellentámadásba mennek át, miközben az egyik horváth half megsérül. Kiviszik a pályáról, de három perc múlva visszatér. A 12. percben Kohut bombalövése a felső kapulécet súrolja. Ezután perceken át a zágrábiak vannak frontban. A 15. percben Fogl III. hibájából Vinek helyezett gólt lő. 2:1.

A 17. percben Zágráb ellen megítélt szigorított szabadrúgást Opata a kapu fölé lövi. Három percre rá Takáts is ugyanezt teszi, de – kétszer egymásután. A 23. percben egy nagy kavarodásban Kohut felső kapufát talál. A 27. percben szigorított szabadrúgásból Jenny Kohutnak passzol, aki a korán elvetődő kapus mellett belövi a magyarok harmadik gólját. 3:1.

Értesülésünk szerint a Budapest-Zágráb „Kegyeleti mérkőzés” tiszta jövedelméből 100 millió korona jut néhai Oprée Rezsőnek, az MLSz volt kiváló elnökének a síremlékére.

A küzdő felek
A győztes magyar csapat játéka nem elégítette ki a szakértőket. A halfsorban egyedül Blum volt a helyén és szinte emberfölötti munkát végzett, mert Fuhrmann, de különösen Nyul, hibát-hibára halmoztak. A közvetlen védelemben a Fogl-fivérek brillíroztak, Fischer mérsékelt sikert aratott. A csatársorból egyedül Opata ütközött ki, társai azonban, főként az újonc Rémay, lelkes és eredményes játékukkal nyerték meg a meccset.

A zágrábi együttes okosan és tervszerűen építette föl támadásait – nagyszerűen felelnek -, de a gól előtt még határozatlanok. A védelem: úgy a halfok, mint a bekkek, elsőrangú munkát végeztek, a kapus pedig bámulatos védéseivel sokszor ragadta tapsra a közönséget.

A mérkőzés után
Dumic, a horvátok vezetője munkatársunknak a következőket mondta:
- Az eredmény igazságos. Sokat tanultunk és azt hiszem, hogy a zágrábi revánson már sokkal erősebb ellenfeleik leszünk a lovagias magyaroknak, akik közül Orthot és Blumot csodáltam a legjobban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapest csapata, mely 3-1 arányban győzött Zágráb felett Jeny lövését védi Friedrich Friedrich kapus küzdelme Opatával
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rippl-Rónai József Rippl-Rónai József
Századunk első esztendejében, 1900 telén, a nem sokkal előbb épült...
Még az ősszel megkezdik a budai hegyi körvasut épitését Még az ősszel megkezdik a budai hegyi körvasut épitését
Az elhanyagolt és kellőleg ki nem használt budai hegyvidék...
Mozaik Mozaik
Csak két pillanatfelvétel a megfigyelés kodakjával, anélkül azonban,...
Újpest nagy napja – Az Újpesti Stadion megnyitása Újpest nagy napja – Az Újpesti Stadion megnyitása
Verőfényes, szép őszi délutánja volt az újpesti Stadion...
Károly román király ellen példátlanul sértő támadás jelent meg vasárnap a londoni „ Sunday Express”-ben Károly román király ellen példátlanul sértő támadás jelent meg...
Az az affér, amely néhány nappal ezelőtt az angol sajtó és Károly...
 Csicsery Orosz György ezredes furfangos csalója Csicsery Orosz György ezredes furfangos csalója
Vasárnap, az esti órákban Csicsery György nyugalmazott ezredes...
A százéves Herend A százéves Herend
Az Országos Magyar Iparművészeti Társulat, mely a Mária Valéria-utcai...
Kiállítások Kiállítások
Hatvany Ferenc kiállításán a mária valéria-utcai szalonban néhány...
Hadisebészet a középkorban Hadisebészet a középkorban
Képünkön a kauterizálás (magyarul: sebkiégés) módját mutatja be a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98