Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Október

Amire minden falunak vigyáznia kell…

A földreformot minden faluban úgy kell megoldani, hogy nyomában általánosan nyugalom szállja meg a lelkeket. Az természetes, hogy akármilyen becsületesen hajtják végre a reformot, mindig lesz néhány izgága ember, aki nincs megelégedve.

De úgy szokták mondani, hogyha a jó Isten maga lejönne földreformot csinálni, még az se tudna talán mindenkinek a kedvére tenni. Ép ezért csak arról van szó, hogy általánosságban megnyugvást biztosítson a reform elintézése.

A földmívelő nép boldogulása és nemzeti összetartásunk volt mindenkor a cél, mikor a törvény józan végrehajtása érdekében dolgoztunk. Most is azt tesszük, mikor a reform végrehajtásának fontos szakaszánál minden falu figyelmét fölhívjuk a bíráskodás új rendjére.

Egy-egy falu földreform-ügye nem a helyszini tárgyaláson dől el, hanem Budapesten az Országos Földbirtokrendező Bíróságnál. Ez a bíróság hoz ítéletet a helyszini tárgyalást vezető bíró javaslata alapján. Eddig a bíróság zárt ajtók mögött tanácskozott az ítélet meghozatala előtt. Nem volt szükség ügyvédre, mert egyik fél se vehetett részt a tárgyaláson.

A földreformnovella azonban változtatott ezen a renden.
A nemzetgyűlés határozata folytán októbertől kezdve az Országos Földbirtokrendező Bíróság a megváltási javaslatokat nyilvánosan tárgyalja. A tárgyaláson a megváltást szenvedő földbirtokosok és a földet kérők – ez utóbbiak a választmány három tagja útján – személyesen és jogi képviselőik útján jelen lehetnek. 

Az Országos Földbirtokrendező Bíróság az egyes községek megváltási ügyeinek tárgyalására határnapot tűz ki. A határnapot az illetékes tanács elnöke hét nappal előbb tűzi ki. Most már az a kérdés, hogyan értesülnek erről a határnapról a felek? Az Országos Földbirtokrendező Bíróság nem idézi meg a tárgyalásra őket, hanem csupán a bíróság folyosóján kifüggesztett hirdetőtáblán közli az egyes tárgyalási határnapokat.

Nagyon természetes, hogy erről magától sem a birtokos, sem az igénylők nem szerezhetnek közvetlen tudomást. A bíróság viszont nem értesíthet minden egyes felet, mert ez rendkívül megszaporítaná a bíróság amúgy is sok bürokratikus munkáját. Végtére is mindenkinek saját érdeke, hogy – ha a mód adva van – tudomást szerezzen róla, mikor kerül saját ügye tárgyalásra. 

Gondoskodás történt arról, hogy a földigénylők is értesüljenek, mely napon tárgyalja falujuk megváltási ügyét az országos bíróság. A „Falu” Országos Földmíves Szövetség (Budapest VIII., Vas-u. 10.) magára vállalta, hogy a hozzá forduló falvak népét rögtön értesíti a tárgyalási nap kitüzéséről. 

Ez a szövetség a falvak ügyének védője, bizalommal fordulhat hozzá minden falu földigénylő választmánya, mert ez a szövetség a földmívelésügyi minisztérium felügyelete alatt működik földreformügyekben. 

A szövetség nemcsak az értesítést vállalja, de azt is, hogy saját ügyészeivel képviselteti a nyilvános tárgyaláson a földigénylőket. 

Erre nagy szüksége van minden falunak, mert egész bizonyos, hogy a megváltást szenvedő földbirtokosok ügyvédekkel képviseltetik magukat a tárgyaláson. Ha már most a földigénylők jogvédelem nélkül maradnak, ebből csak hátrány származhatik rájuk az ítéletnél. 

Minden falu jól teszi tehát, ha már most ír a „Falu” Országos Földmíves Szövetségnek s felkéri, hogy igénylőinek védelmét az OFB-nél vállalja el. Ezzel eleve biztosítja magát, hogy előre értesül a tárgyalási határnapról s nem marad jogvédelem nélkül a tárgyaláson.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Blum megbízást kapott a kormányalakításra Blum megbízást kapott a kormányalakításra
A hirtelen kirobbant francia kormányválság vasárnap drámai...
Budapest – Krakkó 4:3 (3:1) Budapest – Krakkó 4:3 (3:1)
A szombati városközi mérkőzésen megjelent 5000 főnyi közönség csak az...
Az amerikai atléták vasárnapi bemutatója Az amerikai atléták vasárnapi bemutatója
A MOVE-OTE vasárnap délután rendezte nemzetközi atlétikai versenyét a...
Az állammal meg akarják vásároltatni az egykori Rákóczi birtokot Az állammal meg akarják vásároltatni az egykori Rákóczi birtokot
Nagy fénnyel, méltó keretekben üli meg az ország Rákóczi Ferenc...
A nehézkedés
Egy este – nagyon régen történt, 1665-ben – egy almafa...
Eljárás indult a Lázár – kávéházhoz kivonult rendőrök ellen Eljárás indult a Lázár – kávéházhoz kivonult rendőrök ellen...
Emlékezetes még az a véres Dob utcai éjszaka, amelyik hetekig...
Vissza az aranyalaphoz! Vissza az aranyalaphoz!
Hoower, az Egyesült-Államok elnöke legutóbbi beszédében utalt arra,...
A népszámlálás eredményei A népszámlálás eredményei
A népszámlálás eredményeit már részben összeállították. A városokról...
Egyszeri inségjárulékot vetnek ki a városi adózókra Egyszeri inségjárulékot vetnek ki a városi adózókra
A belügyminiszter az 1932-33. évi inségenyhitő tevékenység...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98