Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Október

Amire minden falunak vigyáznia kell…

A földreformot minden faluban úgy kell megoldani, hogy nyomában általánosan nyugalom szállja meg a lelkeket. Az természetes, hogy akármilyen becsületesen hajtják végre a reformot, mindig lesz néhány izgága ember, aki nincs megelégedve.

De úgy szokták mondani, hogyha a jó Isten maga lejönne földreformot csinálni, még az se tudna talán mindenkinek a kedvére tenni. Ép ezért csak arról van szó, hogy általánosságban megnyugvást biztosítson a reform elintézése.

A földmívelő nép boldogulása és nemzeti összetartásunk volt mindenkor a cél, mikor a törvény józan végrehajtása érdekében dolgoztunk. Most is azt tesszük, mikor a reform végrehajtásának fontos szakaszánál minden falu figyelmét fölhívjuk a bíráskodás új rendjére.

Egy-egy falu földreform-ügye nem a helyszini tárgyaláson dől el, hanem Budapesten az Országos Földbirtokrendező Bíróságnál. Ez a bíróság hoz ítéletet a helyszini tárgyalást vezető bíró javaslata alapján. Eddig a bíróság zárt ajtók mögött tanácskozott az ítélet meghozatala előtt. Nem volt szükség ügyvédre, mert egyik fél se vehetett részt a tárgyaláson.

A földreformnovella azonban változtatott ezen a renden.
A nemzetgyűlés határozata folytán októbertől kezdve az Országos Földbirtokrendező Bíróság a megváltási javaslatokat nyilvánosan tárgyalja. A tárgyaláson a megváltást szenvedő földbirtokosok és a földet kérők – ez utóbbiak a választmány három tagja útján – személyesen és jogi képviselőik útján jelen lehetnek. 

Az Országos Földbirtokrendező Bíróság az egyes községek megváltási ügyeinek tárgyalására határnapot tűz ki. A határnapot az illetékes tanács elnöke hét nappal előbb tűzi ki. Most már az a kérdés, hogyan értesülnek erről a határnapról a felek? Az Országos Földbirtokrendező Bíróság nem idézi meg a tárgyalásra őket, hanem csupán a bíróság folyosóján kifüggesztett hirdetőtáblán közli az egyes tárgyalási határnapokat.

Nagyon természetes, hogy erről magától sem a birtokos, sem az igénylők nem szerezhetnek közvetlen tudomást. A bíróság viszont nem értesíthet minden egyes felet, mert ez rendkívül megszaporítaná a bíróság amúgy is sok bürokratikus munkáját. Végtére is mindenkinek saját érdeke, hogy – ha a mód adva van – tudomást szerezzen róla, mikor kerül saját ügye tárgyalásra. 

Gondoskodás történt arról, hogy a földigénylők is értesüljenek, mely napon tárgyalja falujuk megváltási ügyét az országos bíróság. A „Falu” Országos Földmíves Szövetség (Budapest VIII., Vas-u. 10.) magára vállalta, hogy a hozzá forduló falvak népét rögtön értesíti a tárgyalási nap kitüzéséről. 

Ez a szövetség a falvak ügyének védője, bizalommal fordulhat hozzá minden falu földigénylő választmánya, mert ez a szövetség a földmívelésügyi minisztérium felügyelete alatt működik földreformügyekben. 

A szövetség nemcsak az értesítést vállalja, de azt is, hogy saját ügyészeivel képviselteti a nyilvános tárgyaláson a földigénylőket. 

Erre nagy szüksége van minden falunak, mert egész bizonyos, hogy a megváltást szenvedő földbirtokosok ügyvédekkel képviseltetik magukat a tárgyaláson. Ha már most a földigénylők jogvédelem nélkül maradnak, ebből csak hátrány származhatik rájuk az ítéletnél. 

Minden falu jól teszi tehát, ha már most ír a „Falu” Országos Földmíves Szövetségnek s felkéri, hogy igénylőinek védelmét az OFB-nél vállalja el. Ezzel eleve biztosítja magát, hogy előre értesül a tárgyalási határnapról s nem marad jogvédelem nélkül a tárgyaláson.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Halálra ítélt emberevő Halálra ítélt emberevő
Borzasztó esetet tárgyalt Ausztria Marburg városában junius 10-ikén...
Híres emberek magánélete - Mosley Híres emberek magánélete - Mosley
Ha egy csillag - vagy tenyérjós tíz év előtt azt jósolja Angliában,...
Rövid hírek Rövid hírek
A mainzi francia haditörvényszék a napokban halálraítélt szabotálás...
Erzsébet királynénk meggyilkolásáról Erzsébet királynénk meggyilkolásáról
Rómából jelentik, hogy Ciancabilla a ki vezetője volt azoknak a...
 A pesti villamos A pesti villamos
A pesti villamost a jövőben felfogják használni arra is, hogy...
A franczia hadsereg és az öngyilkosság A franczia hadsereg és az öngyilkosság
A franczia kormány a hadseregben folyton szaporodó öngyilkosságok...
A nemzetközi korcsolyázó-bajnokság A nemzetközi korcsolyázó-bajnokság
A nemzetközi korcsolyázó-bajnokságokat a nemzetközi szövetség a...
Az áruval teli raktárak Anglia veszedelmes fegyverei Az áruval teli raktárak Anglia veszedelmes fegyverei
A Corriere della Sera hosszú jelentésben foglalkozik az angol...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98