Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Amire minden falunak vigyáznia kell…

A földreformot minden faluban úgy kell megoldani, hogy nyomában általánosan nyugalom szállja meg a lelkeket. Az természetes, hogy akármilyen becsületesen hajtják végre a reformot, mindig lesz néhány izgága ember, aki nincs megelégedve.

De úgy szokták mondani, hogyha a jó Isten maga lejönne földreformot csinálni, még az se tudna talán mindenkinek a kedvére tenni. Ép ezért csak arról van szó, hogy általánosságban megnyugvást biztosítson a reform elintézése.

A földmívelő nép boldogulása és nemzeti összetartásunk volt mindenkor a cél, mikor a törvény józan végrehajtása érdekében dolgoztunk. Most is azt tesszük, mikor a reform végrehajtásának fontos szakaszánál minden falu figyelmét fölhívjuk a bíráskodás új rendjére.

Egy-egy falu földreform-ügye nem a helyszini tárgyaláson dől el, hanem Budapesten az Országos Földbirtokrendező Bíróságnál. Ez a bíróság hoz ítéletet a helyszini tárgyalást vezető bíró javaslata alapján. Eddig a bíróság zárt ajtók mögött tanácskozott az ítélet meghozatala előtt. Nem volt szükség ügyvédre, mert egyik fél se vehetett részt a tárgyaláson.

A földreformnovella azonban változtatott ezen a renden.
A nemzetgyűlés határozata folytán októbertől kezdve az Országos Földbirtokrendező Bíróság a megváltási javaslatokat nyilvánosan tárgyalja. A tárgyaláson a megváltást szenvedő földbirtokosok és a földet kérők – ez utóbbiak a választmány három tagja útján – személyesen és jogi képviselőik útján jelen lehetnek. 

Az Országos Földbirtokrendező Bíróság az egyes községek megváltási ügyeinek tárgyalására határnapot tűz ki. A határnapot az illetékes tanács elnöke hét nappal előbb tűzi ki. Most már az a kérdés, hogyan értesülnek erről a határnapról a felek? Az Országos Földbirtokrendező Bíróság nem idézi meg a tárgyalásra őket, hanem csupán a bíróság folyosóján kifüggesztett hirdetőtáblán közli az egyes tárgyalási határnapokat.

Nagyon természetes, hogy erről magától sem a birtokos, sem az igénylők nem szerezhetnek közvetlen tudomást. A bíróság viszont nem értesíthet minden egyes felet, mert ez rendkívül megszaporítaná a bíróság amúgy is sok bürokratikus munkáját. Végtére is mindenkinek saját érdeke, hogy – ha a mód adva van – tudomást szerezzen róla, mikor kerül saját ügye tárgyalásra. 

Gondoskodás történt arról, hogy a földigénylők is értesüljenek, mely napon tárgyalja falujuk megváltási ügyét az országos bíróság. A „Falu” Országos Földmíves Szövetség (Budapest VIII., Vas-u. 10.) magára vállalta, hogy a hozzá forduló falvak népét rögtön értesíti a tárgyalási nap kitüzéséről. 

Ez a szövetség a falvak ügyének védője, bizalommal fordulhat hozzá minden falu földigénylő választmánya, mert ez a szövetség a földmívelésügyi minisztérium felügyelete alatt működik földreformügyekben. 

A szövetség nemcsak az értesítést vállalja, de azt is, hogy saját ügyészeivel képviselteti a nyilvános tárgyaláson a földigénylőket. 

Erre nagy szüksége van minden falunak, mert egész bizonyos, hogy a megváltást szenvedő földbirtokosok ügyvédekkel képviseltetik magukat a tárgyaláson. Ha már most a földigénylők jogvédelem nélkül maradnak, ebből csak hátrány származhatik rájuk az ítéletnél. 

Minden falu jól teszi tehát, ha már most ír a „Falu” Országos Földmíves Szövetségnek s felkéri, hogy igénylőinek védelmét az OFB-nél vállalja el. Ezzel eleve biztosítja magát, hogy előre értesül a tárgyalási határnapról s nem marad jogvédelem nélkül a tárgyaláson.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nem voltak elveim- vallja Rátz Erzsébet, az Egyedül Vagyunk...
A politikai rendőrségen tegnap befejezték Rátz Erzsébetnek, Rátz Jenő...
A szerb és román kereskedelmi szerződések ügye A szerb és román kereskedelmi szerződések ügye
Belgrádban diplomáciai uton már folynak az uj kereskedelmi szerződés...
Az abbáziai találkozó Az abbáziai találkozó
Az adriai fürdőhely, az igazán "osztrák-magyar". Abbazia megszokott...
Európa egységes frontját akarják kialakitani Amerika ellen Európa egységes frontját akarják kialakitani Amerika ellen
Jóllehet, még e pillanatban nincsenek amerikai jelentések arról, hogy...
Légi omnibusz Légi omnibusz
A repülőgép tényleg a háboru alatt fejlődött azzá, hogy most már...
Nagy áldozatok árán sem tudták bekeriteni Rommel csapatait Nagy áldozatok árán sem tudták bekeriteni Rommel csapatait
Rommel tábornagy fölényes stratégiájával, amely az angoloknak a...
Két illeték egy vétel után Két illeték egy vétel után
Vettük a következő, igen érdekes nyilt kérdést, melyre olvasóink...
Százkét éves korában influenzában meghalt a legutolsó negyvennyolcas honvéd Százkét éves korában influenzában meghalt a legutolsó negyvennyolcas...
Amikor Lebo István, a negyvennyolcas honvédek menházának egyedül...
Verses könyvek
Valami nagy öröme, talán a szerzőket kivéve, senkinek sincs azokból a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98