Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

A földreform állásáról

Mivel a földbirtokreform kérdése állandóan napirenden van és Bethlen István gróf miniszterelnök is kitért erre a kérdésre nyiregyházi beszédében, a Hétfői Napló munkatársa felkereste ennek a kérdésnek egyik legjobb ismerőjét, Schandl Károly földmívelésügyi államtitkárt, aki a következőket volt szíves mondani: 

– A földbirtokreform politikára vonatkozólag az illetékes tényezők körében egyöntetű a fölfogás, hogy a földreformot minél előbb be kell fejezni. Ez a belátás vezeti a kormányt és az Országos Földbirtokrendező Biróságot is, mely a reformot mint teljesen független főbiróság hajtja végre. Nem érünk rá, de nem is szabad a mezőgazdasági üzemek nagyobb részét hosszu éveken át bizonytalanságban hagyni. Már több izben rámutattam, hogy a világgazdasági fejlődés arra enged következtetni, hogy – ha Oroszország is belép a mezőgazdasági termelésbe – nagyarányu verseny alakul ki az agrár exportállamok között. Ausztria, Amerika és India nagykiterjedésü ujabb területeket vontak máris a gabonatermesztés körébe. Ez az irányzat csak erősödik s egyre közelebb hozza a nagy verseny idejét. 

– Nem szabad, hogy előkészületlenül találjon bennünket ez a világverseny, mert annak hatása sulyosabb lesz, mint az 1870-es évek agrárválsága, mikor Amerika tört be az európai piacra. A mi gazdasági politikánk nagyjából két irányban kell a magyar mezőgazdaság fölkészülését biztositani. Egyik a vámpolitika megfelelő megalapozása, amit az uj vámtarifánál különösen érvényesiteni akarunk. A másik irány az, hogy a mezőgazdaság erős beruházásokkal, talajjavitással, vetőmagkicseréléssel s általában a termelés átszervezésével intenzivebbé tétessék. 

– Ez utóbbi célból kell szorgalmazni a földreform mielőbbi befejezését s ez a szempont lebeg a kormány szeme előtt most is, mikor a földreformtörvény néhány intézkedésének törvényes magyarázatáról gondoskodunk.

– A mezőgazdaság erősitése az egyetlen helyes politika ma Magyarországon. Nem is lehet, de nem is gondolt tehát senki arra, hogy a kormány a reformot radikálisabbá tegye. Ez káros lenne egész gazdasági jövőnkre.

– A törvényjavaslat részleteiről még nem nyilatkozhatom, de anyit megállapithatok, hogy az utolsó előkészitő munkálatok kedvezően folynak s nem lesz technikai akadálya annak, hogy a törvényhozás – ha hosszu vitát mellőzni lehetne, ami nagyon kivánatos lenne – mielőbb tető alá hozza a javaslatot. 

Ez már azért is célszerü lenne, hogy a politikai élet mentesittessék egy függő problémától, a gazdasági élet pedig nyugodtan fejlődhessék a megjelölt és a nemzet szempontjából egyedül helyes irányban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A félkaru ember evőeszköze A félkaru ember evőeszköze
Londonban minden nyáron kiállítást rendeznek az esztendő érdekes...
Telep- és contactus nélküli elektromos órák
A „Svájczi Építészek Lapja” írja, hogy a zürichi...
Viharos értekezlet az exporttárgyalások sikertelensége miatt Viharos értekezlet az exporttárgyalások sikertelensége miatt
Szombaton Bécsben eredmény nélkül félbeszakították az osztrák-magyar...
Homosexualitás és gonosztett Homosexualitás és gonosztett
Cesare Lombroso, a kiváló büntető anthropolog foglalkozott legújabban...
Németek és olaszok zavargásai Ausztriában
A császár-hűségéről hires Tirolnak csöndes fővárosában, Innsbruckban,...
Halálos szülés Halálos szülés
Disznós Ferenczné szülésznő ma súlyos váddal terhelve állott a...
A jobbra hajtás bevezetett a közúti közlekedésben A jobbra hajtás bevezetett a közúti közlekedésben
A magyarországi közúti közlekedésben nagyfontosságú változás...
Gellért Oszkár - Holt hugom arca Gellért Oszkár - Holt hugom arca
Holt hugom arca, Holt hugom ismeretlen arca, Kísértett ma egész...
Könyv az alkoholizmusról Könyv az alkoholizmusról
Az alkoholizmus elleni mozgalomnak, mely egyebütt, különösen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98