Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Halotti beszéd Anatole France fölött

Régi szokás, hogy a halotti beszéd elmondója az elköltözöttnek utolsó szavait idézi bevezetésképpen. "Maman, maman" - ezt a szót ismételték halkan a nyolcvan és fél esztendős France összelappanó ajkai. Félt a haláltól, mert szeretett élni, és a halálfélelem pillanatában ösztönszerűen abba kapaszkodunk, akit biztos menedéknek érzünk. Maman... kedves, szelíd, vallásos, mesélni szerető Antoinette Gallas, hűséges felesége François-Noël Thibault könyvkereskedőnek, aki harminckét esztendős korodban világra hoztad fiadat, és segítettél neki az emberi szellem legcsudálatosabb munkájában, amelyet mindnyájan elvégzünk: a világ fölfedezésében - Antoinette Gallas, reád volt szüksége fiadnak az utolsó fölfedezés órájában is.

 

Nem kapaszkodhatott másba remegő kezével, csak a te szoknyád szegélyébe. Mert te az Anya vagy, és te vagy az egyetlen szikla, amelyet e nagy romboló sohasem próbált megingatni. Nem kapaszkodhatott Istenbe, mert nem hitt benne, és ha hitt volna, talán még utolsó órájában is édesen mosolyog azon, hogy oly kegyetlenül kifigurázta a Mindentudót a Pingvinek szigete mennyei tanácskozásában. Nem kapaszkodhatott a földi halhatatlanság gondolatába sem, mert tudta, hogy az utókornak minden nemzedéke más-más, hamisított, a maga képére formált Anatole France-ot fog felhasználni arra, hogy önmagát imádja benne.

 

Nem kapaszkodhatott egy Eszmébe sem, mert megvizsgált minden eszmét, valamennyinek látta a túlsó oldalát, és mosolygott mindegyiken. Nem kapaszkodhatott a Művészetbe, mert ama nagy művészek közé tartozott, akik nem írják nagy betűvel a művészetet: játszott és mulatott egész életében, nem voltak tragikus küzdelmei, szent verejtékezései, nem áldozta fel bölcs nyugalmát a vérszívó Moloch oltárán. Nem, nem kapaszkodhatott senkibe, semmibe, csak szoknyádnak áldott szegélyébe, Antoinette Gallas, aki bizonyosan meg is jelentél a halálküzdelem órájában, rátetted puha kezedet fiacskád verítékes homlokára, és gyöngéden lefogtad szemét... Áldassál ezért mindörökké, Antoinette Gallas, Édesanya - Maman...

 

Benedek Marcell

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98