Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar kormány belgrádi politikai megbízottjának kiadatását kéri Jugoszlávia

Szenzációs bűnügy, vagy politikai hajsza? – Mit mond Láng Mihály báró?
Belgrád, szeptember 3.

Jugoszlávia és Magyarország között a legutóbbi napokban több érdekes kiadatási eljárás indult meg. A jugoszláv kormány részéről folyamatba tett kiadatási eljárás Cselebonovics Jakov belgrádi ügyvéd kérelmére vette kezdetét. Az ügyvéd a belgrádi törvényszéken 14.935/1924. számot nyert beadványában elmondja, hogy Láng Mihály báró, aki a világháború alatt Belgrád megszállása idején, mint huszárkapitány és a magyar kormány politikai megbízottja éveken át lakásában lakott, 1918. októberében, a kiürítés alkalmával lakását kirabolta és onnan nagy értékeket vitt el.


Cselebonovics doktor lopás, betöréses lopás és emberölés kísérlete címén kéri Láng Mihály báró kiadatását és beadványában többek között a következőket mondja:


- Láng Mihály báró jelenleg (Budapest, IV. Aponyi tér 3.) Belgrád kiürítésekor, amikor én Belgrád környékén bujkáltam, sajátkezűleg feltörte és baltával szétverte az ügyvédi irodában levő Wertheimkasszát és onnan az összes értékpapírokat elvitte. A zajra oda siető Bogdanovics Vukoszáv szolgámat revolverlövésekkel kényszerítette arra, hogy az irodát hagyja el és megfenyegette, hogy lelövi, ha elárulja. Láng Mihály báró két millió arany korona értékű részvényeket és egyéb szerb és horvát pénzintézetek által kibocsátott értékpapírokat vitt el. Az ellpott értékpapírosok pontos listáját nem bírom összeállítani, mivel a jegyzék is eltűnt a kasszából.

 

Ezenkívül elvitte még Láng Mihály báró a Buchaber János bécsi cég által 7428 aranykoronára kiállított váltót, továbbá becsomagolta a lakásban található összes arany és ezüst evőeszközöket, szőnyegeket és függönyöket, valamint a női ruhákról letépte a csipkéket. Elvitt még egy vaskazettát is tele Napóleon és egyéb aranyakkal, török tallérokkal, valamint ékszerekkel, összesen 225.000 aranykorona értékben.


A kiadatást kérő iratokat a belgrádi törvényszék már elküldte Budapestre.


A Hétfői Napló belgrádi tudósítójának értesülése szerint a magyar kormány egyidejűleg három emigráns kiadatását kérte a belgrádi kormánytól közönséges bűncselekmények miatt. Ezek Quanek Radó, volt szekszárdi szociáldemokrata párttitkár, Székely István és Varga Ferenc, akiket a kalocsai törvényszék köröz.


A Hétfői Napló munkatársa érintkezést keresett a megrágalmazott Láng Mihály báróval, akit a Nemzeti Kaszinóban meg is talált. Láng Mihály báró a következő nyilatkozatot tette:


- Már értesültem róla, hogy a belgrádi törvényszék személyemmel kapcsolatos ügyben kiadatást kérő iratokat küldött Budapestre. Magáról az ügyről nem is kívánok érdemben nyilatkozni. Csupán ennyit: Az egész dolog légből kapott koholmány, melynek elintézését az arra illetékes magyarországi fórumokra bízom.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98