Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

A detektivkisasszonyok

A Budapesten nemrég lezajlott feminista kongresszuson akadt kollégám is. Még pedig annak rendje módja szerint szük szoknyába varrt kollégám. Sőt sarzsi dolgában sem engedett. Amerikai, kissé élemedett hölgy volt, ki odahaza rendőrtanácsosi rangban szedte ráncba a csirkefogókat. Egy évtizedig gyakorolta ezt a mesterséget, míg aztán egy napon leköszönt, s igazi asszonyos szeszéllyel felcsapott ügyvédnek, most már nagy hévvel védve talán ugyanazokat a csirkefogókat, kikkel nemrég az Amerikában sem másfajta „röndéri erélyt és tapéntatot” éreztette.


Őnagysága az exrendőrtanácsosnő természetesen keményen hangoztatta, hogy a nő egyéb kiváló tulajdonságai mellett a rendőri pályára is több, mint rászületett.


- A nő ösztönszerüleg csinálja azt, amihez önöknek már csak sok rutin kell – csevegett. Aprólékosságokban nincs jobb megfigyelő a nőnél. Pedig a nagy bünügyeket, pedig egész apró dolgok döntik el. Ime hamarosan egy példa. Emlékszik arra a hölgyre, ki most előttünk elsétált. Csinos asszonyka volt s láttam, hogy ön is jól szemügyre vette. Nono, nincs abban semmi?! De mondja csak, megtudná mondani, apróra leírni, hogy milyen kalapja volt?... Ugy-e bár még a szinére sem emlékszik pontosan. Nos látja ez az, miben mi tulteszünk a férfiakon…


Őnagyságának tényleg igaza volt. És ezt az igazságát természetesen első sorban a hazájában honorálják, ahol van nőrendőr, nődetektiv és nőrendőrtisztviselő is bőven. De százával alkalmazzák a nőrendőröket a magánvállalatok is. Pinkertonéknak – a leghiresebb amerikai detektiv intézmény, melynek jelszava: Mi sohasem alszunk! – egész külön női detektivosztályt szerveztek. Kényesebb ügyeknél, diszkrét nyomozásoknál nagyon hasznos szolgálatokat tesznek a detektivkisasszonyok.


Kivált az áruházi lopások megfigyelésénél válnak be. Az óriási amerikai áruházakban van is mindig egy-kettő ezekből a bájos rendőrökből. Mert ne tessék ezeket holmi tenyeres-talpas, izmos némbereknek képzelni. Sőt! Elegáns, szép asszonyok, sikkes leányzók majd mind. Elvegyülnek a vásárlók tömegében, beülnek egy áruház buffetjébe, hangversenytermébe s igy figyelik a netán enyveskezü t. c. publikumot.


Ezekben a nagy áruházakban ugyanis erősen hódit a magazinismus. Értsd áruházi lopás! Kell rá ez a külön szó, mert nem egyszerü lopás, inkább modern bün, amelyben benne van valami az idegen gyengeségből is. Nevét az áruháztól kapta, ahol a kézelőgombtól a drága csipkéig, a konzervtől az automobilig minden kapható és minden szabadon áll, hogy a vevő jól megnézhesse a portékát, meg is forgathassa. És ez a nagy szabadság tolvajokat nevel. Nap-nap után előfordul, hogy jómódu uriasszonyok is csennek és tüntetnek. A detektivkisasszonyok pedig csupa szemek. Megtörténik tehát akárhányszor, hogy a legkifogástalanabb urinőhöz odalép egy nem kevésbé elegáns hölgy:
- Bocsánat, asszonyom, annak a kis zsebtárcának az árát elfelejtette megfizetni…
A hölgy elpirul, fizet és sietve távozik. A detektivkisasszony pedig egy óra mulva esetleg egy emelettel feljebb megismétli a leleplezést. Hevesebb ellenállásra ritkán talál: a tettenértek meg sem kisérlik a tagadást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nő a bulgár-román feszültség Nő a bulgár-román feszültség
Bulgária ugy tesz, mintha háborura készülne, s kivált Dobrudzsa...
Magyarország – Ausztria 5:3 Magyarország – Ausztria 5:3
Vasárnap már a kora délelőtti órákban tumultózus jelenségek...
Az elsőkből lettek utolsók Az elsőkből lettek utolsók
Érdekesen valósult meg a forradalmi Oroszországban az az evangéliumi...
A falusi építkezések megindítása A falusi építkezések megindítása
A falvak egyébként is panaszos lakásállapotain a házhelytörvény nem...
A magyar-ausztráliai teniszmérkőzés 3:3 arányban végződött A magyar-ausztráliai teniszmérkőzés 3:3 arányban végződött
Vasárnap délután a margitszigeti centercourton előkelő közönség gyűlt...
Megegyezés a lábbelikészítő munkások munkabére ügyében Megegyezés a lábbelikészítő munkások munkabére ügyében
A Magyar Cipőgyárak Országos Egyesülete és a Lábbelikészítő Iparosok...
Köztársaság ünnepe Köztársaság ünnepe
A Nemzeti Tanács november 12-iki proklamácziójának értelmében...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A legközelebbi napokban megjelenik a pénzügyminiszter rendelete a...
Árvizek Árvizek
Az ország különböző részéből árvizek pusztításáról érkezik hir....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98