Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Szeptember

Váljunk el - „lelépés” mellett

Óriási arányban növekednek a válások – Milliós lelépési díjat fizetnek a válni készülő férjek – Rossz konjukturája van a házasságoknak – Ismét a fixfizetésű hivatalnokok a jó partik

A napokban egy nőismerősömmel találkoztam a Váci-utcában a IV. kerületi elöljáróság táján. Kölcsönösen örvendtünk a találkozásnak. Nőismerősömnek különös oka volt rá. Keresett valakit, akitől tanácsot kérhet. Rendelkezésére álltam. Rövid, szaggatott mondatokban ezeket mondta:


- Két évvel ezelőtt mentem férjhez. Az uram bankos, akinek nagyszerű üzletei voltak. Ma szegények vagyunk. Elhatároztuk, hogy elválunk. A lakás az enyém marad s férjem fizet nekem 20 millió lelépési díjat (így mondta, talán szokásból.) Most szereztem be az anyakönyvi hivatalban az iratokat… itt a beleegyezésem… megyek az ügyvédemhez…mit gondol, elég nekem 20 millió…


Természetesen nem tudtam tanácsot adni, de érdekelt, amit mondott. Arról hallottam, hogy lakásból kiköltöznek lelépésért, de házassági válást ebben a formában nem ismertem. Ez új dolog és tipikusan pesti… A gondolat is rávall Pestre. Minden lehetséges. Hogy egy eset már van, bizonyára nem áll egyedül.


A dolog most már érdekelt s elhatároztam, hogy utánajárok.


Divatos megoldás


Szakértőt kerestem. Házassági, vagy helyesebben válási specialistát. Van néhány ügyvéd barátom, köztük egy páran, akiknek klienturája a rossz házastársakból kerül ki. Berontottam és rögtön mellének szegeztem a kérdést:
- Igaz-e? s mindjárt elmondtam az esetet.
Az ügyvéd nevetett.
- Most jössz ilyennel hozzám, mikor már mindenki lelépés mellett válik.
- No de mi ez? – kérdeztem. Végre is ez szokatlan.
Ő magyarázott:
- A mai modern asszonyok – hála az egykori tőzsdei konjukturának – tanultak. A férj még ha bírói ítélettel is kötelezett, rendszerint nem fizetett. Egy időn túl bizonyára nem fizetett. Az asszonyok ebből tanultak s most előre fizettetnek, előre megalkusznak. Ha megkapják a pénzt, bejelentik, hogy a válásba beleegyeznek.


10 milliótól feljebb


- És mennyi a „lelépési” díj? – érdeklődtem.
- Egyéni dolog. Legtöbbször arany alapon történik, mert ezt szeretik a nők. Egyébként 10 milliótól felfelé megy a skála. Van egy esetem, ahol 50 millió a differencia. A nő 300 milliót kér, a férj negyedmilliárdot ajánl. Meg fognak egyezni.


Rossz konjuktura


Újabb szakértőt kerestem. Ellátogattam egyik előkelő pesti házasságközvetítő irodába. Más alkalommal elárulom mit tapasztaltam e helyen. Válásokkal nem foglalkoznak. Ők csak összehoznak.
A főnök úr az első pillanatban, mikor még kliensnek gondol, mosolyogva fogad, mikor elárulom magam és érdeklődésem, bosszankodik, de nem árulja el.
- Ezekről mi nem tudunk, kérem szépen – mondja. Tetszik tudni, mi nem vagyunk e téren tájékozva. Mi éppen az ellenkezőjével foglalkozunk. De bizonyos, hogy ma ez is nehéz kenyér.
- Rossz konjukturája van kérem, a házasságoknak. Tetszik tudni, nincs pénz. Soha nem elég a hozomány. Ma jobb keresetük van az asszonyoknak . Tetszik tudni, ott rendesen lakás, bútor van. Oda csak be kell költözni. Lánynak nehéz ma férjhez menni. A lakás…- mondja sokat jelentően. A hozomány rámegy a lakásra.


A fix fizetések hajnala


- Mégis kik nősülnek?
- Nagyon kevesen. Ma sokba kerül minden. És nincs pénz.
- Mégis?
- Mondhatom, érdekes fordulatállott be. Hónapokkal ezelőtt minden apa lánya hozmányát bankárnál, tőzsdésnél akarta kamatoztatni. A legjobb parthiek voltak, de mindannyiszor kikötötték, hogy a férjjelölt csak tőzsdés lehet. – Ma már vége. A tőzsdés nem kell senkinek. Ma hivatalnokhoz akarja adni minden apa a lányát. Kérem, fix fizetés, nyugdíj….sokat jelent. Elég volt. Már mindent tudtam, amire kíváncsi voltam. És legfőképpen megtudtam, hogy a válás feltétele a modern Budapesten nem a „félrelépés”, hanem a „lelépés”. Ennyivel is gazdagabbak lettünk ebben a szanált szegény világban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vilmos császár a brit tengeri hatalomról Vilmos császár a brit tengeri hatalomról
Az angol flottáról ezt mondta a császár: - Mi mindig követni fogjuk...
Labdarúgó-sportunk 1905-ben. Az 1905.évi másodosztályu csapatok Labdarúgó-sportunk 1905-ben. Az 1905.évi másodosztályu csapatok
Korábbi számunkban a bajnoki csapaton kezdtük az idei másodosztályu...
Karinthy torzító művészete Karinthy torzító művészete
Karinthy nálunk a rendszeres bírálat hiányát pótolta. Voltak és...
Az Ernst-múzeum csoportkiállítása Az Ernst-múzeum csoportkiállítása
Meitner Lászlónak, a Simplicissimus rajzolójának ez az első...
Bulgária: a százéves emberek és a rózsaolaj hazája Bulgária: a százéves emberek és a rózsaolaj hazája
Amikor az úgynevezett „keleti expressz” 1887 augusztus...
Párisban kedvező benyomást keltett a Gömbös-kormány bemutatkozása Párisban kedvező benyomást keltett a Gömbös-kormány...
A magyar parlamentben a Gömbös-kormány bemutatkozása alkalmával...
Futópárbaj Budapesttől Rómáig Futópárbaj Budapesttől Rómáig
A sporttörténelem sokféle versenyt feljegyzett már, de olyanra, mint...
Sába királynője a Városi Szinházban Sába királynője a Városi Szinházban
Amikor ifju báró Wlassics Gyula az állami színházak főigazgatója...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98