Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

A nyolcvankét éves férj és a hatvanötéves feleség válópöre

Különös, az utóbbi évek válópöri krónikájában szinte egyedülálló eset folgalkoztatja a gyulai törvényszéket. Egy dusgazdag nyolcvankét éves földbirtokos adott be válókeresetet hatvanötéves felesége ellen és házasságtörtés, hütlen elhagyás címén kívánja kimondatni a válást.

 

Az aggastyánnak többezer holdnyi birtoka van a megszállott Biharmegyében és Békésben. Két évvel ezelőtt hosszas megfigyelés után észrevette, hogy felesége viszonyt folytat egyik bihari birtokának gazdatisztjével. AZ öreg férj irtózott a skandalumtól és megkisérelte rábeszélni az asszonyt, hogy szakitson a szeretőjével, a gazdatisztet pedig nagy végkielégítés kiséretében el akarta bocsátani. Az asszony azonban nem hajlott a szakitásra.


Sőt ettől kezdve nyíltan folytatta tovább a viszonyt és az öreg tehetetlen férjet teljesen kiszolgáltatta a gazdatisztnek, aki szinte ugy viselkedett, mintha ő volna az úr a százmilliós birtokon. Az öregurat Nagyváradon élő lánya szabaditotta ki a rettenetes helyzetéből és a földbirtokos az akkor még magyar impérium alatt levő nagyváradi törvényszéknél megindította a válópert.


Az öreg férj azonban még ezek után is ragaszkodott az asszonyhoz, akivel együtt öregedett meg és titkon levelet irt neki, melyben teljes bocsánatot igér arra az esetre, ha visszatér hozzá. Az asszony hallani sem akart az öregurról és így a válópert a nagyváradi törvényszék szabályszerűen lefolytatta és kimondta a válást.


Közben azután bekövetkezett a román megszállás, majd a trianoni béke Nagyváradot is elcsatolta az anyaországtól. A magyar hatóságok mereven elzárkóztak attól, hogy román megszállás alatt hozott ítéleteket, még ha azokat a még érvényben levő magyar törvények szerint hozták is, akceptálják. Dr. Guttmann Miklós ügyvéd beadványt intézett az igazságügyi miniszterhez, melyben tekintettel a speciális körülményekre az ítélet nosztrifikálását kérte, az igazságügyi miniszter azonban elutasította a kérést és a gyulai törvényszékhez dezígnálta a válópör ujra lefolytatását.


A gyulai törvényszék a napokban hoz döntést a régóta huzódó perben és itélete remélhetőleg visszaadja a sokat zaklatott nyolcvankétéves nábob nyugalmát és lelki békéjét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98