Dtum
Login with Facebookk
1925 | Április

Kormányzati lépések hitelügyben

A választójogi kérdésen kívül elsősorban a hitelügyek foglalkoztatják a közvéleményt.
Az ország gazdasági talpraállásának előföltétele a hitelkérdés rendezése, a pénzügyi kormány tehát elsősorban arra törekszik, hogy a különböző gazdasági rétegek számára a szükséges tőkék megszerzését lehetővé tegye. 

A mezőgazdasági hitel kétségkívül minden gazdasági kérdés között a legnagyobb fontossággal bír.

Érthető tehát, hogy a kormány erre külön súlyt helyezett és még s húsvéti szünet előtt letárgyaltatta a mezőgazdasági hitelről szóló törvényjavaslatot. Ez a törvényjavaslat, amely az összes nagy pénzintézeteket bekapcsolja a mezőgazdasági hitelakcióba, visszaadja a háború és forradalmak által tönkretett magyar föld hitelképességét.

A régi jelzáloghitel újra föl fog éledni és ezzel kapcsolatban tőkéhez jutnak majd azok is, akik a földbirtokreform segítségével földhöz jutottak. A mezőgazdasági hitelnek egyik fontos részlete a szőlőtermelők hitelügye.

A kisgazdapártnak azok a képviselő tagjai, akik szőlőtermelő vidéket képviselnek, már korábban lépéseket tettek a szőlősgazdák válságos helyzetének megsegítésére és ezek a lépések eredménnyel is jártak. A pénzügyminiszter a nemzetgyűlés egyik legutóbbi ülésén egy interpellációra válaszolva kijelentette, hogy intézkedni fog a szőlőhitelek olcsóbbá tételére. Az eddigi magas kamatot le fogják szállítani és ilyen módon gazdaságilag eredményessé teszik a szőlőtermelők részére rendelkezésre bocsátott hitelösszegeket.

A harmadik nagyfontosságú gazdasági kérdés, amelyben szintén döntő állásfoglalás történt: a kisbérletek ügye. A kisgazdapárt legutóbbi értekezletén a földmívelésügyi miniszter kijelentette, hogy a húsz holdig terjedő és hatósági beavatkozás útján keletkezett kisbérleteknél a kormány meg fog felelni szociális kötelezettségeinek.

A búzavalutáról át fognak térni az állandó értékű pénzre és ezzel a búza megdrágulása folytán válságba jutott bérlőtársadalmat legnehezebb gondjaitól szabadítják meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tankrendszerű, kerék nélküli traktor Egy traktor munkában.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98