Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

MTK – Rapid 3:1 (3:1)

Hungária-úti pálya – 15.000 néző. – Bíró: Schiessler József.

MTK:
Remete – Kocsis, Senkey I. – Rebró, Kléner, Nadler – Senkey II. Molnár, Orth, Opata, Jeny.
Rapid: Griftner – Solil, Ceykar – Richter, Brandstätter, Nitsch – Berchtold, Wesselik, Kutman, Bauer, Kirbes.

A szezonnyitó nemzetközi mérkőzés magyar diadalt hozott, kellemes, ízletes útravalóul az MTK-nak és a közönségnek egyaránt. A magyar bajnokcsapat ugyan régi riválisának nem a komplett csapatát késztette megadásra, revánsot véve rajta legutóbbi bécsi legyőzetéséért, mégis az első internacionális győzelem súly ad a futballévad nyitányának és nagy lendítőerőt a jó startot vett MTK-nak.

Helyválasztásnál az MTK-nak kedvez a szerencse. Így a Rapidé a kezdés joga, de alig jutnak néhány métert előre, máris szerelik őket az MTK fedezetei és Orthnál a labda. Végig siklik a labda Senkey II.-őn, Molnáron és Opatán, aki Jenyt szökteti s már az első percben Jeny lövése a kapu mellé kerül.

A kirúgást Kléber elfogja, Jenyt szökteti, aki elesik, de a kemény küzdelemben nála marad a labda. Jeny Orthoz passzol, aki a 16-oson belül kiszökteti Opatát, Griftner kifut a kapujából, de Opata előbb éri el a labdát és nagy nyugalommal a kapus mellett a gólba lövi 2. perc (1:0)

A következő percben ismét az MTK támad, de megszületik az első offszájd Opata révén s igy a szépen átgondolt támadás megfeneklik. Az agilis Senkey II. szélsebes lefutás után centerez; a résen álló Griftner kifutással tisztázza a meleg helyzetet.

A 4. percben belső csatárjátékkal tör előre az MTK. a 16-oshoz érve, Orth nagyszerű testcsellel maga mögött hagyja Solilt, majd nyugodtan lövésre állítja a labdát és 14 lépésről a bal alsó sarokba helyezi. (2:0).

A 10. percben Orth pompás szöktetéséből Senkey II. ideálisan centerez. Molnár kapásból lövi a labdát, az osztrák kapus rávetéssel igyekszik védeni, de a labda a hálóba perdül. Nagy megrökönyödősre, a bíró a góllövés pillanatában lefújja a játékot, azon a címen, hogy Orth lesben áll, holott a egyik Rapid-hátvéd – akit a bíró nem vett észre – csaknem a kornervonalon volt.

Az elnézés nem okoz nagyobb felzúdulást, hiszen már két góllal vezet a magyar csapat. Az újabb magyar támadást Jeny vezeti, akinek átadásából Orth kapásból a háló mellé helyezi a labdát.

A 12. percben történik az első komoly támadás az osztrák csapat részéről. Berchtold jobbszélső beadását az MTK röviden parírozza, mire Brandstätter rástartol a labdára és éles lövése alig kerül a léc fölé.

De ismét az MTK csatárai kezébe kerül az iniciatíva. Orth bravúros fordulással szökteti Jenyt, aki gyors lefutás után középre adja a labdát, de a kitűnően startoló Orth lábáról lecsúszik a lövés. Ismét Jeny száguld le a szélen, de most Opata lábáról csúszik le a labda.



A MTK nem enged az iramból, Orth mesterien dirigálja a magyar csatárláncot, az osztrák védelem láthatólag meg van zavarva a folytonos támadásoktól. A Molnár-Senkey II. pár támadásából az osztrák védelem csak korner árán tud menekülni, ami eredménytelen marad.

A 23. percben pompás belső csatárjáték befejezéseképpen Orth Molnár elé tálalja a labdát, akinek bombaszerű lövése a kapus keze és a kapufa között cikázik ide-oda, míg végül is a már-már gólnak látszó labda kornerre perdül.

A 33. percben Berchtold szabadon marad, lefut, kissé erősen centerezi a labdát, a résen álló Kribis ráfut és ellenkező lábbal védhetetlenül a felső jobb sarokba lövi (2:1)

A gól kissé észre téríti a „legénykedő” magyar bajnokcsapatot, mert már a következő percben energikus offenzívát vezet az osztrák kapu ellen, Molnár kitűnő gólhelyzetbe kerül, azonban érthetetlen módon ide-oda forgolódik a labdával, végül is leszerelik.

A következő magyar támadásból pedig Opata az osztrák kapus kezébe lövi a labdát. Nem kiséri szerencse a magyar bajnokcsapat következő támadását sem, mert az élelmes osztrák kapus a lövésre készülő Orth elé fut és lábbal ment. A magyar támadások két eredménytelen kornert is hoznak.

Majd Jeny beadását Molnár ismét elhibázza. A 43. percben Orth Senkeynek tolja ki a labdát, ő keresztül harcolja magát a védelmen, laposan Molnár elé passzolja a labdát, aki a tizenhatos vonalról pontosan a léc mellé a jobb sarokba lövi. (3:1)

A hátralevő időben is magyar csapat irányítja a játékot és a félidő a belső csatártrió szép akciójával végződik.

Szünet után az első percekben középjáték folyik, majd felnyomul a magyar csapat csatársora, Senkey II. beadását Orth elkési, a következő támadást kornerrel tisztázza a bécsi csapat, azután pedig Molnár hosszú lövéssel kísérletezik, amit természetesen az osztrák kapus biztosra elfog.

A 6. percben Jeny Richterrel összeütközik, az összecsapásban Jeny marad alul, meg is sérül, úgy hogy kiviszik a pályáról. Annak ellenére, hogy tíz emberrel játszik a magyar csapat, továbbra is frontban van. Most inkább Senkey II.

Jeny kétszer is sikerült lefutást végez, de Orth mindkét alkalommal a kapu mellé lövi a labdát, Holtbiztos gólhelyzet adódik a 33. percben; Orth szöktetéséből Molnár kiugrik, alig néhány lépésre áll a kaputól, de mindenki nagy ámulatára a kapu mellé guritja a labdát.

Hatalmas finist kezd ezután a magyar csapat. Teljesen az osztrákok térfelén folyik a játék. Az osztrákok két összekötő csatára és gyakran az öreg Kuthan is hátravonul a védelemnek segíteni. Sikerül is a hátralévő időt kihúzniuk. Igaz, ugyan, hogy nagy szerencséjük is volt, mert két-három olyan kényes helyzet adódott a kapujuk előtt, amelyen csak a csodával határos szerencse segíthetett.

Így a mérkőzés utolsó percében is olyan zárt támadás indult meg a bécsi kapu ellen, hogy mindenki már-már gólt látott, amikor a Fortuna különös kegyeltje, az osztrák kapus, óriási szerencséjével tisztázta a menthetetlennek látszó helyzetet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jelenet az MTK-Rapid mérkőzésből A bécsi Rapid csapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98