Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

A csillagos ég ismerete

A csillagászat, amely egyike a komplikáltabb tudományágaknak – nagy becsületben áll az amerikaiak előtt. Kitünően felszerelt, hatalmas obszervatóriumok állanak a vizsgálódó tudósok rendelkezésére.

A csikágói tudományos akadémia most szerencsés ötlettel egy olyan új módszert állapított meg, amellyel az égboltozat ismeretének egyébként elvont tudománya a tömeg számára is hozzáférhetővé és könnyen érthetővé válik.

A csillagos égről új, hatalmas térképet készíttetett, amelyet egy 5 m. sugarú, hatalmas gömb belső boltozatára feszítették ki. A csillagok helyzetét a sötétkék égbolton ezernyi miniatűr villanylámpa jelzi. Az egész hatalmas gömb a csillagos ég mozgásával megegyező irányú lassú forgásban van ugy, hogy a gömb belsejében egy alkalmas dobogón ülő tanár és tanítványok szemei előtt fokozatosan elvonul az egész égboltozat képe.


Az ilyen szemléltető oktatás hasonlíthatatlanul célszerűbb és sokkal könnyebben érthető, mint a sima térképről való tanítás régi merev rendszere. Az új oktatási módtól igen szép eredményeket várnak a szakértők és most egyelőre kisérletképpen csak a kereskedelmi tengerészet tisztjelöltjeinél kísérleteznek vele.

Siker esetén egész csomó hasonló óriási csillagászati tanszert, állítanak fel Amerika egyéb városaiban is. A csillagos ég ilyen fajta plasztikus térképe egész új irányt szab az asztronomia oktatásának.

Sajnos, hogy Magyarországon az oly annyira nyomasztó gazdasági viszonyokra és az új tanszer igen jelentékeny előállítási költségeire való tekintettel, egyelőre gondolni sem lehet arra, hogy az amerikai szellem ez új vívmányát szintén kipróbáljuk és gyakorlatilag alkalmazzuk.

Pedig bizonyos, hogy a magyar géniusz nem egy uj felfedezővel ajándékozná meg a világot, ha módunkban állna, hogy a legmodernebb tanítóeszközöket használjuk fel az oktatásban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csillagos ég új térkép - készüléke A csillagos ég ismerete
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98