Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

A cseh követségre menekült egy kémgyanus cseh állampolgár

Izgalmas jelenet játszódott le hétfőn délelőtt az Akadémia-utcában levő cseh követségi palota előtt. Egy kémgyanus cseh állampolgár a követség épületébe szökött az őt kisérő katonák elöl.

 

Néhány hónappal ezelőtt a Royal-szállóban elfogták Hladis-Doberning József 32 éves cseh embert, akit kémgyanusnak tartottak. Hladist átkísérték a Margit-köruti fogházba. Időközben sikkasztás címén feljelentést tettek Hladis-Doberning ellen. Ezt az ügyet tárgyalták hétfőn délelőtt. A Margit-köruti fogházban két katonát bíztak meg Hladis-Doberning kisérésével.

 

A két katona vidéki ember, nem ismerősek a fővárosban és ezért egy rendőr tanácsára az Akadémia-utcán keresztül mentek a Markó-utcába. A járásbíróságon Hladist sikkasztásért 2 hónapi fogházra ítélték. Ezután megbilincselték és a két katona ismét elindult a fogollyal, hogy visszakísérje a katonai fogházba.

 

Amikor az Akadémia-utca 10. számu ház elé értek, a megbilincselt ember vakmerő ugrással a kapu alatt termett és gyors iramban szaladt föl a lépcsőn. Az egyik katona utána. A fogoly azonban egérutat nyert és sikerült neki az 1. emeleten levő cseh követség helyiségébe beszaladni. Ott cseh nyelven kérte, hogy vegyék őt pártfogásba.

 

A szuronyos katona el akarta vinni a szobából a megszökött foglyot, azonban a cseh követség tisztviselői az exterritoriális jogra (területenkivüliségre) hivatkozva, megtagadták Hladis-Doberning kiadatását. A két katona telefonált a Margit-köruti fogházba, ahonnan értesítették a főkapitányságot a fogoly szökéséről.

 

A hatóságok most azon tanakodnak, hogy a megszökött embert hogyan fogják el. Az éjszaka folyamán két szuronyos katona egy tiszt vezetésével és detektívek vonultak a cseh követség épülete elé, hogy a követség épületébe menekült fogoly nehogy esetleg megszökhessék.

 

Hétfőn délután – amint hírlik – a külügyminisztérium egyik magasrangu tisztviselője fölkereste a cseh követséget, hogy az épületben tartózkodó szökevény kiadása érdekében tárgyaljon. A tárgyalás eredménye eddig ismeretlen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98