Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

A hónap rövidhíreiből

Csak arcképes igazolványokkal lehet belépni a vámhivatalokba

A vámhivatalokba hétről-hétre megismétlődő csalások és lopások megakadályozására a fővámigazgató rendelete értelmében ezentul a kereskedő és szállitó cégek alkalmazottaikat csak arcképes igazolvánnyal küldhetik vámkezelésre. A kereskedőknek és szállitóknak ugyanugy kell magukat igazolniok.

A vámkezelésre kiküldött alkalmazottakról és főnökeikről a vámhivatal nyilvántartást fog vezetni, amelyben a személyi adatokon kivül a céggel vagy alkalmazottjával kapcsolatos szabálytalanságokat is feljegyzik. Az uj rend március közepén lép életbe. 


Március elsején életbelép a vasuti papirtarifa

A kormány abból a célból, hogy elébevágjon a szorzószám előbb-utóbb elkövetkezendő leszállitásának az eddigi aranykoronában megállapitott vasuti fuvardijakat a tizenhétezres szorzószám alapján papirkoronává változtatta át.

Az erre vonatkozó hirdetmény a Vasuti és Közlekedési Közlöny legközelebbi számában jelenik meg és március elsején lép életbe. Az uj rend nem jelent tarifaemelést, hiszen a tarifát már ma is csak papirkoronában lehet kiegyenliteni. 


A Kamara elhalasztotta az aranymérleg ügyében tervezett ülését

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ülést tüzött ki, amelyen a készülő aranymérleg törvényjavaslatot akarták tárgyalni. Közbejött akadályok miatt a kamara az ülést legközelebbi napokban fogja megtartani.


Aggályok a köztisztviselők fizetésemelésével szemben

Bethlen István gróf miniszterelnök, hír szerint, megszerezte Genfben a Népszövetség pénzügyi bizottságának beleegyezését ahhoz, hogy a köztisztviselők fizetését az elmult félesztendőben váratlanul emelkedett állami jövedelmek folytán fel nem használt kölcsönrészlet terhére felemelhesse.

Ez a hír érthető megdöbbenést keltett az adózó polgárság s különösen a kereskedők és iparosok körében, mert a köztisztviselők anyagi helyzetének méltánylása mellett sem tartják helyesnek a mai mostoha gazdasági viszonyok között ezt a fizetésjavítást, mely egy gazdasági osztály javára a többi gazdasági osztályoknak mértéktelen, igazságtalan és túlzott megterheléséből származik.


A hangulatból itélve, lehetséges, hogy a kormány fizetésemeléselhatározása ellen – melynek politikai célzata egyébként is nyilvánvaló – komoly mozgalom indul meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98