Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

A párisi magyar – francia birkózómérkőzés

A Párisban élő magyar birkózók 3:2 arányban legyőzték a párizsi reprezentánsokat. – Klötzl, Polgári és Csanádi tussolta ellenfelét, Mártont lepontozták, Eleket a bíró ütötte el a győzelemtől.

Páris, február 15.
A kitűnő magyar birkózóknak az a kis csoportja, amely jelenleg Párisban él, igazán megérdemli, hogy mindenki szeretettel és elismeréssel gondoljon reá, mert nagy önmegtagadással, lelkes sportszeretettel és komoly buzgósággal tudták csak elérni, hogy új dicsőséggel ajándékozzák meg a magyar sportot.

A birkózók kivétel nélkül hatalmas formában vannak, azonban a sikerben külön része van Polgárinak, a kis kolónia vezérének, aki nagy ambícióval és lelkesedéssel fáradozott a siker biztosításán.

A legfőbb törekvésük volt a fiúknak, hogy a magyar birkózósportnak az olimpiász alkalmával kissé megtépázott hírét rehabilitálják. Azonban a sportbeli fontosságot is felülmúlja az a nemes igyekezet, hogy a magyar név jóhangzását kikristályosítsák. És ez sikerült is nekik.

A nagyszerűen rendezett est a párisi magyar meghatalmazott miniszter és a párisi katonai parancsnok, Gourand tábornok védnöksége alatt a Gymnase Voltaire-ben oly nagy közönség előtt folyt le, amilyent itt még birkózóversenyen soha sem láttak. Az öt mérkőzés közül hármat tussal nyertünk, kettőt pontozással vesztettünk.

Ily módon a párisi magyar kolónia birkózói: Csanádi, Elek (Eidlitz), Márton, Klöztl, Polgári 3:2 arányban, 15 ponttal 6 ellenében legyőzték a párisi válogatottakat.

A mérkőzések a következőképpen folytak le:
Appruzese (1924. évi francia bajnok) – Márton. A nagytudású francia győz pontozással. Polgári – Poincelet. Az első perctől kezdve Polgári uralja a helyzetet és 15 p. 33 mp. alatt dobja a franciát. Polgári itt-tartózkodása óta igen sokat fejlődött; nagy szerep vár rá még odahaza.

Guinard – Elek
. A magyar szüntelen támadásaival sem tudja határozott formában kimutatni fölényét. Guinardnak az unalmasságig egyhangú védekezése elég ok a bíráknak arra, hogy őt deklarálják győztesnek. Elek elsőrangú formát mutatott, és az eddig is jó technikával párosult fizikuma és állóképessége csak továbbfejlődött az itteni szorgalmas tréningje alatt.

Klötzl – Gourien. Klötzl rövid egymásutánban két csodaszép szaltót csinál, mindkettő tussal végződik, míg végre a harmadikat akceptálja a bíró (5 p. 27 mp.). Ausztriai és németországi tartózkodása alatt Klötzl egyik legjobb birkózónkká nőtte ki magát, és több más versenyen kívül legutóbb Páris bajnokságát is megnyerte.

Csanádi – Léferre.
A szegedi birkózónk a meccs elejétől a kezében tartja a vezetést, ellenére annak, hogy ellenfele jókora súlydifferenciát vitt a küzdelembe. Csanádi nagy tudásával 9 p. 25 mp. alatt dobta a franciát.

A közönség a mérkőzések alatt sokszor megtapsolta birkózóinkat. Deutsch – Szomolányi szép iskolabirkózása zárta be az esetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98