Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

A párisi magyar – francia birkózómérkőzés

A Párisban élő magyar birkózók 3:2 arányban legyőzték a párizsi reprezentánsokat. – Klötzl, Polgári és Csanádi tussolta ellenfelét, Mártont lepontozták, Eleket a bíró ütötte el a győzelemtől.

Páris, február 15.
A kitűnő magyar birkózóknak az a kis csoportja, amely jelenleg Párisban él, igazán megérdemli, hogy mindenki szeretettel és elismeréssel gondoljon reá, mert nagy önmegtagadással, lelkes sportszeretettel és komoly buzgósággal tudták csak elérni, hogy új dicsőséggel ajándékozzák meg a magyar sportot.

A birkózók kivétel nélkül hatalmas formában vannak, azonban a sikerben külön része van Polgárinak, a kis kolónia vezérének, aki nagy ambícióval és lelkesedéssel fáradozott a siker biztosításán.

A legfőbb törekvésük volt a fiúknak, hogy a magyar birkózósportnak az olimpiász alkalmával kissé megtépázott hírét rehabilitálják. Azonban a sportbeli fontosságot is felülmúlja az a nemes igyekezet, hogy a magyar név jóhangzását kikristályosítsák. És ez sikerült is nekik.

A nagyszerűen rendezett est a párisi magyar meghatalmazott miniszter és a párisi katonai parancsnok, Gourand tábornok védnöksége alatt a Gymnase Voltaire-ben oly nagy közönség előtt folyt le, amilyent itt még birkózóversenyen soha sem láttak. Az öt mérkőzés közül hármat tussal nyertünk, kettőt pontozással vesztettünk.

Ily módon a párisi magyar kolónia birkózói: Csanádi, Elek (Eidlitz), Márton, Klöztl, Polgári 3:2 arányban, 15 ponttal 6 ellenében legyőzték a párisi válogatottakat.

A mérkőzések a következőképpen folytak le:
Appruzese (1924. évi francia bajnok) – Márton. A nagytudású francia győz pontozással. Polgári – Poincelet. Az első perctől kezdve Polgári uralja a helyzetet és 15 p. 33 mp. alatt dobja a franciát. Polgári itt-tartózkodása óta igen sokat fejlődött; nagy szerep vár rá még odahaza.

Guinard – Elek
. A magyar szüntelen támadásaival sem tudja határozott formában kimutatni fölényét. Guinardnak az unalmasságig egyhangú védekezése elég ok a bíráknak arra, hogy őt deklarálják győztesnek. Elek elsőrangú formát mutatott, és az eddig is jó technikával párosult fizikuma és állóképessége csak továbbfejlődött az itteni szorgalmas tréningje alatt.

Klötzl – Gourien. Klötzl rövid egymásutánban két csodaszép szaltót csinál, mindkettő tussal végződik, míg végre a harmadikat akceptálja a bíró (5 p. 27 mp.). Ausztriai és németországi tartózkodása alatt Klötzl egyik legjobb birkózónkká nőtte ki magát, és több más versenyen kívül legutóbb Páris bajnokságát is megnyerte.

Csanádi – Léferre.
A szegedi birkózónk a meccs elejétől a kezében tartja a vezetést, ellenére annak, hogy ellenfele jókora súlydifferenciát vitt a küzdelembe. Csanádi nagy tudásával 9 p. 25 mp. alatt dobta a franciát.

A közönség a mérkőzések alatt sokszor megtapsolta birkózóinkat. Deutsch – Szomolányi szép iskolabirkózása zárta be az esetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A páncélautomobil A páncélautomobil
Romániában zsákmányolt angol páncélautomobil. Az angolok...
Élet az angol hadseregben Élet az angol hadseregben
A dél-afrikai harcztéren kitünt, hogy a lovasság, Létszámát tekintve...
Rendőrök kivont karddal támadtak az ellenzéki jelölt programbeszéde után a tömegre Rendőrök kivont karddal támadtak az ellenzéki jelölt programbeszéde...
Sajnálatos események zavarták meg vasárnap a hangos választási...
A négy koaliciós párt véleménye a sovinizmusról és a béketárgyalásokról A négy koaliciós párt véleménye a sovinizmusról és a...
Veres Péter a Nemzeti Parasztpárt álláspontját ismertetve...
A gimnáziumi tanártól a cipőpiacig A gimnáziumi tanártól a cipőpiacig
A Kuria, mint legfelsőbb bírói fórum – amint azt egy napilapban...
Az örmények mozgalmai Oroszországban Az örmények mozgalmai Oroszországban
Mkirtics örmény érsek, az összes örmények legfőbb pátriárkája, néhány...
A pesti embereket ujra meg kell tanítani enni! A pesti embereket ujra meg kell tanítani enni!
Én már akkor jártam a „Gundelék”-hoz, amikor az ezüstfejű...
Lövészárok Lövészárok
Békeidőben is hallottunk róla, de bizonyára fogalmunk sem volt igazi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98