Dtum
Login with Facebookk
1925 | Február

Vegyületek elemzése Röntgen-sugarakkal

Tudvalevőleg minden anyagnak meghatározott vonalakból álló Röntgen-színképe van s az is ismeretes, hogy ezekből a vonalakból rá lehet ismerni arra az anyagra, melyből a sugárzás kiindul.

A feladat sokkal könnyebb, mint az optikai színképelemzésnél, egyrészt, mert a Röntgen-színkép sokkal egyszerűbb az optikai színképnél és így hamarább lehet a sugarzó anyagra következtetni, másrészt mert a vegyületek színképe az egyes alkotórészi vonalaiból áll, az alkotórészek egymást nem befolyásolják azáltal, hogy vegyületbe lépnek. Rendkívül kis tömeget fel lehet így ismerni. Ha 1 mg anyagban az egyik elem csak l %-nyi, már könnyen fel lehet ismerni.


COSTER  megállapította, hogy a Röntgen-színképpel nemcsak minőségileg lehet az anyagot elemezni, hanem gyakran mennyiségileg is. E végett a megvizsgálandó anyagéhoz ismert tömeget keverünk olyan anyagból, melynek atómszáma a megvizsgálás anyagéhoz közel van és a vonalak erőségét a fotográfus-lemezen összehasonlítjuk. COSTER és HEVESY evvel a módszerrel fedezték fel a hafniumot zirkontartalmú ásványban. Mikor ismert tömegű tantalt vertek hozzá, megállapították, hogy az elemzett ásvány 5 %-a hafnium.


M. J.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hevesy György - vegyész Niels Bohr (Jung Man) Védőruha a Röntgen-sugarak ellen Röntgen laboratóriuma A Röntgen-sugarak a fogászatban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98