Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

A radioactív világítófestékekről

Újabban különböző eszközök jöttek forgalomba, a melyek azzal a tulajdonsággal bírnak, hogy sötétben világítanak. Különösen a katonák veszik jó hasznát ezeknek az eszközöknek, az úgynevezett radiumóra éjjel is megmutatja az időt, mert a mutatói és számai világítanak. Ehhez hasonló módon működik a radium iránytű és még egyéb mérőműszerek

. Mindezen az eszközökön a világítórészek radioactiv világítófestéktől nyerik a fényüket és a következőkben el fogjuk mondani, hogy ez a festék miképpen készül és minő módon nyeri világítóképességét. Az úgynevezett phosphoreskáló anyagok már régebb óta ismeretesek. Nevüket phosphortól kapták, a melyen először volt tapasztalható az a különös tulajdonság, hogy sötétben csekély dörzsölésre világítóvá válik. Sok más anyag hasonló tulajdonsággal bír.

Így például a czukor is világít a sötétben, ha dörzsöljük, illetőleg összetörjük. Világítása azonban épp úgy mint a phosphoré vagy nagyon rövid ideig tart. Ezzel szemben az alkalikus földfémek, a milyen a barium, a calcium és a strontium suflidjai két óráig is világítanak, ha előzőleg rövid ideig erős fénynyel megvilágítjuk őket. Hozzájuk csatlakozik a czinksulfid (az úgynevezett sidotfényle), melynek különösen erős világítását Sidot fedezte fel 1866-ban.

Azonban a sulfidok nemcsak a fény hatása alatt válnak világítókká, hanem a radioactiv anyagok sugarainak hatása alatt is. Ez a világítás csak nagyon rövid ideig tart, nem úgy mint a megelőző megvilágítás által keletkezett, a mi nem baj, mert a radioactiv anyagok folyton lövelik ki sugaraikat. Különösen a czinksulfid világít igen erősen, ha radioactiv sugarak érik.

Ismeretes, hogy a radioactiv anyagok általában három fajta sugarat: alpha-, béta- és gammasugarakat bocsátanak ki, az elsők positiv elektromos töltéssel ellátott heliumatomok, a második fajták negatív elektromos töltésű elektronok és a harmadik fajták pedig az aethernek éppen olyan rezgései mint a Röntgensugarak.

E három fajta sugárzás energiája nem egyenlő; a legnagyobb az alphasugaraké, mert ezek az egész sugárzási energiának 98-99%-át bocsátják ki. Tehát a czinksulfidnak világítását is legnagyobbrészt ők okozzák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98