Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1925 | Január

Az embermészáros főhadnagy és feleségének sötét multja

Több régi gyilkosság elkövetésével vádolják Lederer főhadnagyot és feleségét – Bécsben és Pozsonyban is gazságokat követtek el – Fenyegetődzik a gyilkos asszony


Lederer Gusztáv csendőrfőhadnagy rablógyilkossága még mindig izgalomban tartja az ország népét. A rendőrség alaposan kikutatja ugy a főhadnagy, mint feleségének multját. Már eddig is olyan adatok birtokába jutott, melyek alapján erős a gyanú, hogy az embermészáros házaspár lelkét Kodelka Ferenc hentesmester meggyilkolásán kívül még igen sok gyilkosság terheli.

A Lederer-házaspár multja


Lederer Gusztáv egy pozsonyi szabómester fia. Akkor végezte el az iskoláit, mikor a háboru kitört. Kereskedelmi iskolába járt, bankhivatalnok akart lenni. Bevonult katonának. Mint egyéves önkéntes egy pozsonyi kávéházban ismerkedett meg feleségével, ki ott kaszirnő volt egy harmadrangu kis kávéházban. Az asszonynak már akkor kétes híre volt.
Pozsonyból Bécsbe ment az asszony kaszirnőnek s ide is követte a fiatal Lederer, akik tudott kedvese kicsapongó életéről, de nem sokat törődött vele. A háboruban élelmezési tiszt volt, tehát soha nem vett részt a harcokban. A bevásárlásoknál nem volt tiszta a keze, ahol tehette lopott, csalt.
A háboru után Pozsonyban telepedett le. Visszajött ide felesége, akkori kedvese is és ujra kaszirnősködött, míg 1918-ban Lederer feleségül vette Schwartz Máriát. Azt hiresztelték, hogy gazdag leány s most kiderült, hogy egy stájerországi vasuti bakternek a leánya s mint pincérnő kezdte pályafutását.
Mikor a csehek bementek Pozsonyba, Lederer Gusztáv és fivére, Sándor Győrbe mentek. A kommunizmus alatt beléptek a vörös hadseregbe, majd Szegedre mentek és ott csatlakoztak a Prónay zászlóaljhoz. Mint megirtuk Lederer mint a Prónay-zászlóalj tisztje, a Dunántul hóhéroskodott. Tizenöt embert akasztott fehér kesztyüben bírói ítélet nélkül. Ekkor már sok pénze volt, mert ahol csak lehetett, csalt és lopott. Feleségével költekező életmódot folytatott. Különösen akkor ment jól a dolga, mikor Nyugatmagyarországon rekvirált a maga részére.

Régi bűnök


A bécsi és pozsonyi rendőrség is megindította a nyomozást Ledererék multja után. Erős a gyanu, hogy Ledererék Pozsonyban meggyilkoltak egy bécsi öreg kereskedőt, ki Ledererné kedvese volt s résztvett a lakodalomban is. A lakodalom után azonban eltünt s azóta teljesen nyomaveszett. Valószínű, hogy ezt az öreg embert is meggyilkolták.
Az is kiderült, hogy Lederernének törvénytelen gyermeke is volt, mit férje előtt elhallgatott. Ennek a gyermeknek is nyomaveszett. Lehet, hogy őt is megölték.
A rendőrség abban az irányban is nyomoz, hogy az utóbbi évek összes kiderítetlen gyilkosságai  Ledererék lelkét terheli. Igen sok gyanunk szól amellett, hogy a lágymányosi hóban négy év előtt talált feldarabolt holttestet szintén ők rejtették el. Gyanú merült fel, hogy Reismann zongoragyárost és egy eltünt kereskedelmi utazót szintén ők gyilkoltak meg. Ki tudja, milyen rettenetességek nyomják még Ledererék lelkét

Ledererné fenyegetődzik


Mielőtt a rablógyilkos asszonyt az ügyészségre vitték volna, a rendőrkapitány még egyszer maga elé vezettette és különböző kérdéseket tett fel neki, Ledererné hevesen tiltakozott és így kiáltott a kapitányra:
- Kapitány ur, Ön tönkre akar tenni engem! Nem tűröm ezt a folytonos faggatást! Ha egy-két év mulva kiszabadulunk, a férjem elégtételt fog kérni magától!
Az ostoba fenyegetőzés természetesen nem zavarta meg a kapitányt kötelessége teljesítésében.
Ledererné a rendőrségen elmondta, hogy a gyilkosság felfedezésének estéjén a Margit-köruton sétálva észrevette, hogy a házuk előtt automobil állt meg és ebből rendőrök és katonák szállnak ki. Eszébe sem jutott a menekülés, mert ugy gondolta, hogy egy csendőrtiszthez ugy sem mernek hozzányulni. Be akarta várni, míg a detektívek megunják a várakozást és eltávoznak és azután akarta a padláson megtalált két bőrönd hullarészt a Dunához vinni és bedobni.
- Ha ez sikerült volna – mondotta az asszony – minden eltünt volna és semmi bizonyíték sem lett volna.
Amikor látta a Margit-körutról, hogy a rendőrök ismét beszállnak az automobilba, nem számítva arra, hogy a detektívek ott maradtak a lakás előtt, nyugodtan haza akart menni. A lépcsőházban vette csak észre, hogy a lakása előtt emberek állanak, de ekkor már késő volt visszafordulnia, mert őrizetbe vették.

Még egy gyilkosság


Különösen Boros István műszaki rajzoló meggyilkolása körül folyik sikeresen a nyomozás. Tudvalevő, hogy Boros István három év előtt nagyobb összeg pénzzel eltünt Budapestről. Eltünése előtti napon azzal dicsekedett barátainak, hogy a Dunaparton egy szőke asszonnyal ismerkedett meg, aki egy főhadnagy felesége. Másnap este pénzzel távozott hazulról, többé aztán soha sem tért vissza. Holttestét Lágymányoson alul egy uszályhoz kötözve a Dunában találták meg. Most megállapították, hogy Ledererék összeköttetésben voltak Borossal. A hurok itt is mindig összébb szorul Ledererék körül.

Kastélyrablás


A főkapitányságon megjelent Batthyány Sándor és Kovács Gyula földbirtokos, kik elmondották, hogy Lederer Gusztáv és az öccse, mikor a Dunántulon tartózkodtak, teljesen kirabolták a Batthyány-kastélyt. A gróf feljelentést is tett ellenük, de ennek hihetetlen módon nem volt foganatja. Ledererék bútorai és értéktárgyai ebből a kastélyból valók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Olcsó tüzifa és szén! Olcsó tüzifa és szén!
Mint az elmult esztendők folyamán, úgy az idén is szolgálatára áll a...
Jankovich Arisztid ezredes hazaérkezett a scheveningi fogházból Jankovich Arisztid ezredes hazaérkezett a scheveningi fogházból
A frankpör drámájának fölvonása után szaladt le a függöny, Jankorich...
Lenin Lenin
Lenin Iljics Vladimir, aki néhány nap óta ura az orosz fővárosnak, a...
Európa 1929. évi jéghokki bajnoksága Európa 1929. évi jéghokki bajnoksága
Európa 1929. évi jéghokki bajnokságáért hét napig küzdött a kontinens...
Megszületett Balázs János Megszületett Balázs János
1905. november 27-én Alsókubinban megszületett Balázs János festő,...
A száj- és körömfájás uj gyógyszere A száj- és körömfájás uj gyógyszere
Minden gazda tudja, mennyi baj és kellemetlenség származik a jószág...
Uj szakaszába érkezett a háboru Uj szakaszába érkezett a háboru
A legfelsőbb haditanács határozatai következtében a közvélemény...
Megkezdik a szigetmonostori part kisajátitását Megkezdik a szigetmonostori part kisajátitását
A földmivelésügyi minisztériumban Mayer Károly államtitkár...
A bolond könyvek bolondjai A bolond könyvek bolondjai
A rossz könyv a legrosszabb pajtás. Rontó hatalom, mely megzavarja az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98