Dtum
Login with Facebookk
1925 | Január

A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat

A nemzetgyülés ma délelőtt 11 órakor ülést tart, amelynek napirendjéröl, valamint a Ház legközelebbi feladatairól Soltovszky Béla, nemzetgyülés elnöke, igy nyilatkozott.


- Hétfön reggel egy napra elutazom a fövárosból és igy a hétföi ülésen nem is elnökölhetek. Éppen erre való tekintettel Zsitvay Tibor alelnök urat kértem meg arra, hogy helyettem elnököljön és jelentse be a nemzetgyülésnek, hogy a házszabályok békeszakaszának alkalmazása ügyében csak a keddi ülésen fogom kifejteni álláspontomat.


Hétfön egyébként formális ülés lesz, amelyen Temesváry Imre, a költségvetés elöadója terjeszti elő a pénzügyi bizottság munkájáról szóló jelentését. A költségvetést a keddi ülés napirendjére fogja kitüzni a Ház, vagyis kedden már nyolcórás ülésen kezdödik meg a költségvetési vita, amely véleményem szerint legalább 8-10 napig fog tartani. Közben nemzetgyülés elé fog kerülni a választójogi törvényjavaslat, amelyet elöreláthatóan a közigazgatási, közjogi és igazságügyi bizottság együttesen fog tárgyalni. A nemzetgyülés további munkarendje attól függ, hogy költségvetés megszavazásának idejére befejezödik-e az uj választójog bizottsági tárgyalása. Ha igen, akkor nyomban a költségvetés után a választójogi javaslat kerül a Ház napirendjére, míg ellenkező esetben néhány kisebb javaslat tárgyalása előzheti meg a választójogi vitát.


Munkatársunk most megemlitette néhány napilapnak azt a hirét, hogy a parlamenti béke biztositása céljából a házelnök pártközi konferenciát készül összehivni, amely a szavazás titkosságának ügyében is hivatva volna véleményt formálni. Erre vonatkozóan a házelnök a következőket mondotta: - a pártközi konferencia összehivásának tervéről semmiféle tudomásom nincs. Ettől függetlenül remélem azonban, hogy a parlament tanácskozásainak zavartalanságát sikerülni fog biztositani.


A házszabályok békeszakaszának alkalmazásáról a házelnök nem óhajtott nyilatkozni. A Reggel munkatársának megbizható értesülése szerint azonban teljesen elintézett kérdésnek tekinthetó az, h Scitovszky házelnök javaslatára, a nemzetgyülés többsége, kedden délelött meg fogja semmisiteni a képviselöi kizárásokról szóló határozatot.


Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a passzivitásba vonult ellenzék ezek után visszatér-e a parlamentbe és részt fog-e venni a költségvetés vitájában, az ellenzéknek egyik tekintélyes tagja a következőket mondotta :
-Egészen bizonyosra vehető, hogy a költségvetési vitában a passzivitásba vonult ellenzéknek egyetlen tagja sem fog résztvenni.


Nemcsak hogy nem kérünk tehát az amnesztiából, hanem még a kizárások maximális 25 ülésnapjának letelte után is csak abban az esetben térünk vissza a parlamentbe, ha időközben megkezdődik az uj választójog bizottsági tárgyalása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megsebesült magyar uszók Megsebesült magyar uszók
Komjádi Béla, az MTK all-round uszója, a ki végigküzdötte az egész...
III. ker. FC – Vasas 2:0 (0:0) III. ker. FC – Vasas 2:0 (0:0)
Még el sem kezdődik a mérkőzés, de máris bőven akadtak izgalmak. A...
Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj eseményeiről Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj...
Ma van a nyugaton folyó nagy hadműveletek tizenhatodik napja. A német...
Szlávul beszélő gyanus emberek ólálkodtak vasárnap este Albrecht főherceg villája körül Szlávul beszélő gyanus emberek ólálkodtak vasárnap este Albrecht...
Vasárnap este elfogták Timofeev Péter volt hadifoglyot, aki a...
Párisban is, Londonban is pesszimisztikus itélik meg a tengeri leszerelési konferenciát Párisban is, Londonban is pesszimisztikus itélik meg a tengeri...
Diplomáciai körökben az a pesszimista hangulat, amely a tengeri...
Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról
Az ellenséges oldal - mondotta egyebek között Göbbels dr -, nyilván...
A szociáldemokrata párt kilép az Interparlamentáris Unió magyar csoportjából A szociáldemokrata párt kilép az Interparlamentáris Unió magyar...
Az Interparlamentáris Unió magyar csoportját szakadás fenyegeti A...
A hadimérkőzés döntő-kör: MTK – FTC 4:2 (2:1) A hadimérkőzés döntő-kör: MTK – FTC 4:2 (2:1)
A mai grandiózus küzdelem a békeidőbeli MTK – FTC mérkőzések...
A szovjetkormány fölrobbantotta Moszkva egyik müremekét A szovjetkormány fölrobbantotta Moszkva egyik müremekét
Moszkvai jelentés szerint a Megváltó székesegyházat, az orosz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98