Dtum
Login with Facebookk
1925 | Január

A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat

A nemzetgyülés ma délelőtt 11 órakor ülést tart, amelynek napirendjéröl, valamint a Ház legközelebbi feladatairól Soltovszky Béla, nemzetgyülés elnöke, igy nyilatkozott.


- Hétfön reggel egy napra elutazom a fövárosból és igy a hétföi ülésen nem is elnökölhetek. Éppen erre való tekintettel Zsitvay Tibor alelnök urat kértem meg arra, hogy helyettem elnököljön és jelentse be a nemzetgyülésnek, hogy a házszabályok békeszakaszának alkalmazása ügyében csak a keddi ülésen fogom kifejteni álláspontomat.


Hétfön egyébként formális ülés lesz, amelyen Temesváry Imre, a költségvetés elöadója terjeszti elő a pénzügyi bizottság munkájáról szóló jelentését. A költségvetést a keddi ülés napirendjére fogja kitüzni a Ház, vagyis kedden már nyolcórás ülésen kezdödik meg a költségvetési vita, amely véleményem szerint legalább 8-10 napig fog tartani. Közben nemzetgyülés elé fog kerülni a választójogi törvényjavaslat, amelyet elöreláthatóan a közigazgatási, közjogi és igazságügyi bizottság együttesen fog tárgyalni. A nemzetgyülés további munkarendje attól függ, hogy költségvetés megszavazásának idejére befejezödik-e az uj választójog bizottsági tárgyalása. Ha igen, akkor nyomban a költségvetés után a választójogi javaslat kerül a Ház napirendjére, míg ellenkező esetben néhány kisebb javaslat tárgyalása előzheti meg a választójogi vitát.


Munkatársunk most megemlitette néhány napilapnak azt a hirét, hogy a parlamenti béke biztositása céljából a házelnök pártközi konferenciát készül összehivni, amely a szavazás titkosságának ügyében is hivatva volna véleményt formálni. Erre vonatkozóan a házelnök a következőket mondotta: - a pártközi konferencia összehivásának tervéről semmiféle tudomásom nincs. Ettől függetlenül remélem azonban, hogy a parlament tanácskozásainak zavartalanságát sikerülni fog biztositani.


A házszabályok békeszakaszának alkalmazásáról a házelnök nem óhajtott nyilatkozni. A Reggel munkatársának megbizható értesülése szerint azonban teljesen elintézett kérdésnek tekinthetó az, h Scitovszky házelnök javaslatára, a nemzetgyülés többsége, kedden délelött meg fogja semmisiteni a képviselöi kizárásokról szóló határozatot.


Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a passzivitásba vonult ellenzék ezek után visszatér-e a parlamentbe és részt fog-e venni a költségvetés vitájában, az ellenzéknek egyik tekintélyes tagja a következőket mondotta :
-Egészen bizonyosra vehető, hogy a költségvetési vitában a passzivitásba vonult ellenzéknek egyetlen tagja sem fog résztvenni.


Nemcsak hogy nem kérünk tehát az amnesztiából, hanem még a kizárások maximális 25 ülésnapjának letelte után is csak abban az esetben térünk vissza a parlamentbe, ha időközben megkezdődik az uj választójog bizottsági tárgyalása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mindkét Pannonia-nyolcas győzött Komáromban Mindkét Pannonia-nyolcas győzött Komáromban
A Magyar Evezős Szövetség úgy tervezte, hogy az országos vidéki...
Apponyi a helyzetről Apponyi a helyzetről
A Szeged munkatársa meginterjuvolta Apponyi Albert grófot, aki az...
Pest vármegye székháza Pest vármegye székháza
Hatalmas arányokban fejlődő nagyvárosi életünknek legjellemzőbb...
És mégis mozog… És mégis mozog…
A kétkedés és a habozás szürke felhője lebeg Kensington, az előkelő...
A pitykegomb A pitykegomb
Egyik délmagyarországi községben sírva szaladt a csendőrlaktanyára...
Az állattani készítmények elzárásának és felragasztásának módja Az állattani készítmények elzárásának és felragasztásának...
A borszeszben vagy formalinban eltett állattani és anatomiai...
Baptista keresztelés Budapesten.
Sajátságos látványosságban részesültek Szent István napján a főváros...
Magyarország 1923. évi atlétika bajnoksága Magyarország 1923. évi atlétika bajnoksága
Sok zavaró momentum előzte meg az idei bajnokságokat, olyannyira,...
Meller Rózsi új színdarabot írt a fogházban, ahol naponta 120 cigarettát szívott Meller Rózsi új színdarabot írt a fogházban, ahol naponta 120...
Meller Rózsit nagyon megviselte a három és félhónapos vizsgálati...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98