Dtum
Login with Facebookk
1925 | Január

A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat

A nemzetgyülés ma délelőtt 11 órakor ülést tart, amelynek napirendjéröl, valamint a Ház legközelebbi feladatairól Soltovszky Béla, nemzetgyülés elnöke, igy nyilatkozott.


- Hétfön reggel egy napra elutazom a fövárosból és igy a hétföi ülésen nem is elnökölhetek. Éppen erre való tekintettel Zsitvay Tibor alelnök urat kértem meg arra, hogy helyettem elnököljön és jelentse be a nemzetgyülésnek, hogy a házszabályok békeszakaszának alkalmazása ügyében csak a keddi ülésen fogom kifejteni álláspontomat.


Hétfön egyébként formális ülés lesz, amelyen Temesváry Imre, a költségvetés elöadója terjeszti elő a pénzügyi bizottság munkájáról szóló jelentését. A költségvetést a keddi ülés napirendjére fogja kitüzni a Ház, vagyis kedden már nyolcórás ülésen kezdödik meg a költségvetési vita, amely véleményem szerint legalább 8-10 napig fog tartani. Közben nemzetgyülés elé fog kerülni a választójogi törvényjavaslat, amelyet elöreláthatóan a közigazgatási, közjogi és igazságügyi bizottság együttesen fog tárgyalni. A nemzetgyülés további munkarendje attól függ, hogy költségvetés megszavazásának idejére befejezödik-e az uj választójog bizottsági tárgyalása. Ha igen, akkor nyomban a költségvetés után a választójogi javaslat kerül a Ház napirendjére, míg ellenkező esetben néhány kisebb javaslat tárgyalása előzheti meg a választójogi vitát.


Munkatársunk most megemlitette néhány napilapnak azt a hirét, hogy a parlamenti béke biztositása céljából a házelnök pártközi konferenciát készül összehivni, amely a szavazás titkosságának ügyében is hivatva volna véleményt formálni. Erre vonatkozóan a házelnök a következőket mondotta: - a pártközi konferencia összehivásának tervéről semmiféle tudomásom nincs. Ettől függetlenül remélem azonban, hogy a parlament tanácskozásainak zavartalanságát sikerülni fog biztositani.


A házszabályok békeszakaszának alkalmazásáról a házelnök nem óhajtott nyilatkozni. A Reggel munkatársának megbizható értesülése szerint azonban teljesen elintézett kérdésnek tekinthetó az, h Scitovszky házelnök javaslatára, a nemzetgyülés többsége, kedden délelött meg fogja semmisiteni a képviselöi kizárásokról szóló határozatot.


Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a passzivitásba vonult ellenzék ezek után visszatér-e a parlamentbe és részt fog-e venni a költségvetés vitájában, az ellenzéknek egyik tekintélyes tagja a következőket mondotta :
-Egészen bizonyosra vehető, hogy a költségvetési vitában a passzivitásba vonult ellenzéknek egyetlen tagja sem fog résztvenni.


Nemcsak hogy nem kérünk tehát az amnesztiából, hanem még a kizárások maximális 25 ülésnapjának letelte után is csak abban az esetben térünk vissza a parlamentbe, ha időközben megkezdődik az uj választójog bizottsági tárgyalása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98