Dtum
Login with Facebookk
1925 | Július

Külkereskedelmi szerződések nem segitenek a mai forgalmi adórendszer mellett

„Önként válunk az utódállamok gyarmatává.”

A Kereskedő és Iparos Ujság külkereskedelmi ankétja kapcsán Szurday Róbert, Kende Tódor, Kohner Adolf báró, Bacher Emil és Holzer Sándor figyelemreméltó nyilatkozatai után az alábbiakban soron kivül közöljük Guttmann Emil, a Textilkikészitők Egyesülete ügyvezető-elnökének nyilatkozatát, melynek különös időszerüséget biztosit a forgalmi adó rendszernek reformja tekintetében küszöbön álló döntő fordulat. 

Guttmann Emil munkatársunknak a következőket mondotta:
– Textilszakmánkban a produkció a forgalmi adó mai rendszere miatt teljesen megbénult és a szomszédos államokkal való csereforgalom nem képzelhető el az áruk burkolt és nyilt forgalmi adó terheléseivel. 

– Dacára annak, hogy a tranzitforgalomban a forgalmi adómentesség biztositva van, hazai termelésünk a forgalmi adók miatt teljesen versenyképtelen. 

– Ilyen körülmények között tranzitforgalom nem fog létesülni, mert az iparra és kereskedelemre háruló közterhek a tranzitforgalomban szükségelt forgalmi tőkéket kivonták és a mai rendszer fenmaradása esetén ismételten ki fogják vonni. 

– A magyar iparos és kereskedő ezen sulyos tehertételeket bármilyen kedvező kereskedelmi szerződések mellett nem birja. A forgalmi adó mai rendszerében igazságtalan, mert egyes cikkeket, amelyek sajátosságuknál fogva sok kézen mennek keresztül, annyira sujtanak, hogy Ausztriával, vagy Csehországgal szemben 30-40%-kal drágábban állithatók elő. 

– Ilyen körülmények között iparunk és kereskedelmünk teljesen szünőben van és önként válunk ismételten az utódállamok Ausztria, illetve Csehország gyarmatává. 

– A forgalmi adó békében nem volt és mivel minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy a békebeli normális állapotokat hozzuk vissza, a forgalmi adót, mint háborus intézményt meg kell szüntetni és azt amennyiben erre feltétlenül szükség van, a vámnál akár nyilt, akár burkolt formában kell beszedni. 

Remélhető, hogy Guttmann Emil nyilatkozatának érdekes és figyelemreméltó szempontjait a pénzügyi kormány kellő mérlegelés tárgyává fogja tenni, mielőtt a forgalmi adó reformja tárgyában a döntő szót kimondja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98