Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

A szinpadra visszatérő Küry Klára vallomásai tragédiájáról

És egy klikkről, amely miatt önkéntes számüzetésbe ment


Négy egymásbanyiló, pazarul berendezett, emléktárgyakkal, mindenféle apró csecse-becsével túlzsúfolt Váci-utcai szobában éli Küry Klára, a népszínház egykori hires primadonnája, önkéntes számkivetésének vigasztalan éveit.
Azért kerestem fel Küryt Váci-utcai lakásában, mert megtudtam, hogy a Városi Szinház szeretné felléptetni a Cigányprimás operettben.


A köztudtaban úgy él Küry, mint Blaha Lujza, Pálmay Ilka és más régebbi hiresség kortársa, holott ő az újabb generációhoz tartozik, ahhoz, amelynek ma legkiválóbb reprezentánsa Fedák Sári. Hogy mégis besorozták Küryt a régiek közé, hogy hosszú évek óta távol él a szinpadtól, noha most lehetne pályájának zenithjén, ez tulajdonképpen pesti dolog. Nem regény, nem dráma, egyszerű pesti történet a szinésznőről, akit hogyan és miért, nem tudom, kitartó hajszával kiintrikáltak a szinpadról.


Ez tragédia higgye el – hangoztatja az esős februári délelőttön Küry Klára és végignéz a négy egymásbanyiló szép szobán, amit szerencsésen átmentett ide a magánéletébe, a hajdani országos sikerek, mámoros örömök romjaiból.


Ahogy múltak az évek – vallja tovább Küry Klára – az emberek elraktároztak emlékeik közé és én hallgattam. Pedig kiáltani kellett volna, beleharsogni újra és újra ebbe a városba, hogy velem nagy-nagy igazságtalanság történt, nekem még mindig ott a helyem a deszkákon, ahol nem is olyan régen egyike voltam a legünnepeltebbeknek. Dehát csak múltak az évek s ahogy múltak, belefásultam, beletörődtem a sorsomba. Talán rosszul tettem, lehet, hiszen egy nappal sem vagyok idősebb Fedáknál, sőt, Fedák már nagyban bálozott, amikor én, tizenhatéves csitri lány Pestre jöttem. Mégis Fedák ma fiatalabb, mint volt, engem meg öregnek tesznek meg.


Frissen, dallamosan zenélnek a szavai, fürgén, kedvesen jár-kel a szobában, demonstrál a fiatalságával, halkan dudol, amikor átmegy a harmadik szobába valamiért, úgy, hogy pillanatokig – talán mert a szemem is megakadt egyik fiatalkori fényképén – azt hiszem, hogy a tiz-tizenöt év előtti Küry Klárát hallom, azt a Küry Klárát, akibe egész Pest szerelmes volt, akinek kocsijából kifogták a lovakat…


Holott lopva megállapitom: a szájától az orráig jobbról is, balról is mély szomorúság-árok huzódik, a lényében van valami a késő őszből, a bokái sem mondhatók karcsúaknak…igen, hiányzik a szinpadnyújtotta konzerváltásg. Megkérdem mikor vonult vissza a szinpadtól. Pontosan, dátumszerűen. Nem mondja meg. Hiúságból nem mondja meg. Nem kapacitálom, megértem. És miért vonult vissza? – teszem fel az újabb kérdést. Az édesanyám halála miatt – feleli, de rögtön hozzáteszi, hogy ez a válasz a nyilvánosságnak szól, a tulajdonképpeni okot nem akarja szellőztetni, mert attól tart, hogy az annak idején ellene dolgozó klikk ismét munkába lép.
- Mivel töltötte el idejét, művésznő, a számüzetés alatt?


- Először sokat keseregtem, hiszen nagyszerű emlékek kísértettek: a „Lili”, amely egyik legkedvesebb szerepem volt, a ’vig özvegy”, amit háromszázszor játszottam a Magyar Szinházban… később sokat utazgattam Svájcban, Franciaországban, Itáliában, két esztendővel ezelőtt négy hónapig Amerikában turnéztam nagy sikerrel…idehaza? Sokat jártam szinházba és rájöttem, hogy jobb páholyból nézni a szinházat…miért? …miért? Mert nem éppen hizelgő a véleményem a pesti szinházi állapotokról…az utóbbi időben gyakran fellépek hangversenyeken, a napokban például a piaristáknál énekeltem. Óriási sikerem volt. Mindenki gratulált és csodálkozott; hja azt hitték, nem támadok fel soha.


- Igaz a hir, hogy a közeljövőben fellép a Városi Szinházban?
- Egyelőre annyi igaz, hogy tárgyalok Sebestyén direktorral, de még nem tudom, eljátszom-e a felkinált szerepet. Tudja mit szeretnék játszani? Egy Antónia – féle szerepet.
Cigarettával kinál, Memphissel. A mult héten egy másik szinésznő is megkinált intervju közben cigarettával, de – rózsalevelű Abdullah-val. Fiatal szinésznő, szép szinésznő, népszerü szinésznő.
Tudja Isten, a Küry Klára Memphiszét mégis szivesebben szivtam. A Lili miatt, meg a Vig özvegy miatt.


Kj.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Küry Klára Küry Klára a Rátartós királykisaszony czímszerepében
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A rózsaszínű hó A rózsaszínű hó
Egy sereg novellát, ,vagy negyvenet, gyűjtött össze uj könyvében...
Egy pesti szépasszony szerepe a Városi Villamos Vasút sikkasztási ügyében Egy pesti szépasszony szerepe a Városi Villamos Vasút sikkasztási...
A lapok kimeritően foglalkoztak az Egyesitett Városi Villamos...
Schlosser búcsúja az MTK-tól Schlosser búcsúja az MTK-tól
Az MTK vezetősége a szombati szezonzáró vacsorát használta fel arra...
Tátos és Németh nyert Budapest-bajnokságot a CsMTK versenyén Tátos és Németh nyert Budapest-bajnokságot a CsMTK versenyén
Fülledt melegben zajlott le a Csepeli MTK úszóversenye a szigeti...
Elefántcsonttorony vagy lövészárok? Elefántcsonttorony vagy lövészárok?
Az elefántcsonttorony körül - mint már annyiszor a l'art pour l'art...
A VIII-ik osztály A VIII-ik osztály
A filmdarabokon nem mindig jelölik meg a rendező nevét. És így...
Fischl Frigyes koronatanu lesz a ma kezdődő kecskeméti kommunista pörben Fischl Frigyes koronatanu lesz a ma kezdődő kecskeméti kommunista...
Kecskemétről jelenti tudósítónk: Vasárnap délután Kecskemétre...
 Uitz Béla ,  a korszerű ember Uitz Béla , a korszerű ember
A művész korszerűségének minden korban más a tartama és más a...
Nappali életre készül az ifjú Festetics gróf, az éjszakák hőse
A Batizfalvy szanatórium földszint 1. számú betegszobájának lakója...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98