Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

Dróttalan távírókészülék felvevő-apparátusa

Mennyivel egyszerűbben lehet megoldani, ha az előadó asztalán a szokásos vizespalack és pohár mellett ott áll a dróttalan távírókészülék felvevő-apparátusa egy mikrophon mellett. A mikrophon fölveszi az előadást és a készülék antennája minden irányba sugározza tovább a hangot a akinek van egy felfogó készüléke, részt vehet az előadáson.

Miután a beszéd tisztaságát a hang erősítése nem rontja meg, mint például a zenénél vagy az éneknél, bármily erős hangerősbilőt lehet a készülékre alkalmazni és akár milyen óriási kiterjedésű terem bármely zugában tisztán hallható lesz az előadás.

Vegyünk egy példát. Egy érdekes előadást tart valaki egy teremben 500 ember jelenlétében. 100 egyesület, munkásotthon és ehhez hasonló zártkörű társaság beállította a felfogókészülékét az előadási terem hullámhosszára. Vegyünk csak minden egyesületi helyiségbe 200 tagot, már akkor 20.000 ember élvezhette az előadást.

De föltehetjük, hogy sokkal több felfogókészülék van, esetleg magánlakásokban és igy szinte korlátlan lehetősége nyílik a tudás továbbításának. Gondoljuk csak meg, hogy nagyon sok ember szívesen elmenne egy érdekes előadást meghallgatni, de nincs ideje hozzá. 10—10 percnyyire elmegy az egyesületbe, a szakszervezetbe vagy munkásotthonba, de arra már nincs ideje, hogy esetleg egy messze külvárosból menjen a város közepébe.

Amerikában a tudomány minden ágában tartanak előadásokat és közvetítik rádiótelefon utján. Tervbevették, hogy a gyermekek oktatását ily módon végezzék. Amerika egyes vidékein oly messze esnek a városok egymástól, hogy a gyermekek oktatása nagy nehézségekbe ütközik, különösen téli időben. Az ilyen gyermekek száma még egyszer annyi, mint Ausztria egész la kossága.

Ismerve az amerikaiak kiváló gyakorlati érzékét, nem kétséges, hogy meg is fogják ezt csinálni. A technika mai fejlettsége mellett az általános műveltség fejlesztésének a rádiótelefon általi módja lesz a legcélravezetőbb.

A tudás hatalom. Minél magasabb az általános szellemi nivója egy népnek annál sikeresebben tud a konkurrenciával megbirkózni és annál jobban fog az egyes ember érdeklődni mások véleménye iránt. Egy föltétele van a dolognak. Közkinccsé kell tenni a rádiótelefont nálunk is, mint Amerikában, hol a jelenleg forgalomban levő felfogókészülekek száma közel jár a40 millióhoz.

Olyan készülékeket kell készíteni, melyeknek beszerzési költségei szerényebb körülmények között élő egyesületek és magánosok számára is elérhető. Egyelőre még a jövő zenéje, de megvan adva a lehetőség, hogy a rádiótelefon oly közkincsévé legyen az emberiség egész tömegének, mint ma az újság vagy a könyv.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dróttalan távíró állomás egy vasútállomáson a front mögött Dróttalan távíró egy vonaton
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98