Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Barcsay rendőrfőtanácsos incidense a Filmklubban Vogel rendőrkapitánnyal

„Főtanácsos urnak tisztelettel jelentem: nagyon jó a hangulat!”


(A Reggel tudósítójától.) A főkapitányságon napok óta sokat beszélnek Vogel József rendőrkapitány és Barcsay Adorján rendőrfőtanácsos hajnali afférjáról. Vogel rendőrkapitány nevét a közönség a Leirer-gyilkosság ügyében folytatott rendőri nyomozás során ismerte meg. Vogel rendőrkapitány vezette ugyanis Leirer Amália gyilkosainak rendőri nyomozását, amely tudvalevőleg Leirer Lőrinc letartóztatásával fejeződött be.


A Teréz-köruti „Filmklub”, amely néhány olasz fezőr jóvoltából a főváros egyik legelegánsabb kaszinója, de nemrég még kimondottan kártyaklub volt, minden hét szombatján müvészestélyt rendez. Ilyenkor a klubban reggel 5 óráig van záróóra és a kabaréelőadás után a vendégek a tánc- és kártyatermek között oszlanak meg. Ha reggel 5 órakor van záróóra a Filmklubban, akkor a rendelkezések értelmében a rendőrség ügyeletes tisztet küld ki.


A Filmklubban az utóbbi időben az ügyeletes rendőrtiszt majdnem minden esetben Vogel rendőrkapitány volt. A főkapitányságon ugyanis megszokott dolog, hogy a kivezényelt tisztek ügyeletet cserélnek és inkább ott töltik az inspekciót, ahol ismerősek vagy egyéb okok miatt kellemesebb nekik. Vogel kapitány régi ismert vendége a Filmklubnak, még abból az időből, amikor a Filmklub a Rákóczi-uton, a Yildiz-kávéház helyiségében volt.

 

A fiatal rendőrkapitány gyakran látogatott föl ide és nagy tétekben játszott bakkot és chemin de fert. Az elmult hét szombatján – március 7-én – is zárórameghosszabbitás volt a Filmklubban és Vogel rendőrkapitány fönt kártyázott a játékteremben. Öt óra elmullott már, a zárórarendelet értelmében a Filmklub összes helyiségeit ki kellett volna üríteni, de még mindig szólt a zene és folyt a kártyajáték. Ekkor érkezett váratlanul a klubba Barcsay Adorján rendőrfőtanácsos, aki a belügyminiszteriumba van beosztva és Pántl Kálmán miniszteri tanácsosnak, a kártyaklubok főellenőrének helyettese.


A főtanácsos meglepve látta, hogy nem tartják be a zárórát és érdeklődött az ügyeletes rendőrtiszt után. Vogel kapitány jelentkezett, kard nélkül, ugy, ahogy a kártyaasztal mellől fölállt. A rendőrkapitányt a főtanácsos felelősségre vonta, hogy miért lépik át a zárórát. Vogel azzal mentegetődzött, hogy nagyon jó a hangulat. A rendőrfőtanácsos nem fogadta el ezt a magyarázatot és utasitotta a kapitányt, hogy azonnal szüntesse meg a táncot. Vogel azonban ellentmondott a főtanácsosnak, végül is azonban szigoru föllépésére kiüritette a klub termeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Májusban cserélik ki a pénzt Májusban cserélik ki a pénzt
Tőzsdén, magántársaságokban, kávéházakban – mindenütt, ahol...
A kereskedők felmondják a telefonbérleteket A kereskedők felmondják a telefonbérleteket
Már hosszabb idő óta nagy elkeseredés uralkodik a budapesti...
Filmjáték és a színpadi dráma Filmjáték és a színpadi dráma
Első lépés a filmdráma formatörvényeinek kikutatására,...
A marne-i csata jelentősége A marne-i csata jelentősége
Az 1914. szeptemberében lezajló marne-i csata a németek kudarcát, az...
Szüffrazsettek és rendőrök harca Szüffrazsettek és rendőrök harca
A londoni harcias nők a mult héten elhatározták, hogy behatolnak a...
Vasárnap este a pécsi országuton elfogták Kelemen Jánost, az ujpesti rendőr merénylőjét Vasárnap este a pécsi országuton elfogták Kelemen Jánost, az ujpesti...
Az államrendőrség pécsi kapitánysága izgalmas hajssza után...
Az MTK országos versenye Az MTK országos versenye
1000 főre rugó közönség előtt – a teljes siker jegyében –...
Százötven budapesti nő hazaszökött az auschwitzi haláltáborból Százötven budapesti nő hazaszökött az auschwitzi haláltáborból
Sokan ismerik a magyar fővárosban az Erzsébet- körút és Wesselényi...
Az osztrák választás
Az általános választói jog behozatala óta Ausztria népei most...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98