Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Barcsay rendőrfőtanácsos incidense a Filmklubban Vogel rendőrkapitánnyal

„Főtanácsos urnak tisztelettel jelentem: nagyon jó a hangulat!”


(A Reggel tudósítójától.) A főkapitányságon napok óta sokat beszélnek Vogel József rendőrkapitány és Barcsay Adorján rendőrfőtanácsos hajnali afférjáról. Vogel rendőrkapitány nevét a közönség a Leirer-gyilkosság ügyében folytatott rendőri nyomozás során ismerte meg. Vogel rendőrkapitány vezette ugyanis Leirer Amália gyilkosainak rendőri nyomozását, amely tudvalevőleg Leirer Lőrinc letartóztatásával fejeződött be.


A Teréz-köruti „Filmklub”, amely néhány olasz fezőr jóvoltából a főváros egyik legelegánsabb kaszinója, de nemrég még kimondottan kártyaklub volt, minden hét szombatján müvészestélyt rendez. Ilyenkor a klubban reggel 5 óráig van záróóra és a kabaréelőadás után a vendégek a tánc- és kártyatermek között oszlanak meg. Ha reggel 5 órakor van záróóra a Filmklubban, akkor a rendelkezések értelmében a rendőrség ügyeletes tisztet küld ki.


A Filmklubban az utóbbi időben az ügyeletes rendőrtiszt majdnem minden esetben Vogel rendőrkapitány volt. A főkapitányságon ugyanis megszokott dolog, hogy a kivezényelt tisztek ügyeletet cserélnek és inkább ott töltik az inspekciót, ahol ismerősek vagy egyéb okok miatt kellemesebb nekik. Vogel kapitány régi ismert vendége a Filmklubnak, még abból az időből, amikor a Filmklub a Rákóczi-uton, a Yildiz-kávéház helyiségében volt.

 

A fiatal rendőrkapitány gyakran látogatott föl ide és nagy tétekben játszott bakkot és chemin de fert. Az elmult hét szombatján – március 7-én – is zárórameghosszabbitás volt a Filmklubban és Vogel rendőrkapitány fönt kártyázott a játékteremben. Öt óra elmullott már, a zárórarendelet értelmében a Filmklub összes helyiségeit ki kellett volna üríteni, de még mindig szólt a zene és folyt a kártyajáték. Ekkor érkezett váratlanul a klubba Barcsay Adorján rendőrfőtanácsos, aki a belügyminiszteriumba van beosztva és Pántl Kálmán miniszteri tanácsosnak, a kártyaklubok főellenőrének helyettese.


A főtanácsos meglepve látta, hogy nem tartják be a zárórát és érdeklődött az ügyeletes rendőrtiszt után. Vogel kapitány jelentkezett, kard nélkül, ugy, ahogy a kártyaasztal mellől fölállt. A rendőrkapitányt a főtanácsos felelősségre vonta, hogy miért lépik át a zárórát. Vogel azzal mentegetődzött, hogy nagyon jó a hangulat. A rendőrfőtanácsos nem fogadta el ezt a magyarázatot és utasitotta a kapitányt, hogy azonnal szüntesse meg a táncot. Vogel azonban ellentmondott a főtanácsosnak, végül is azonban szigoru föllépésére kiüritette a klub termeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98