Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Az angolok aknapolitikája

Páris, március 6.
Hosszu évek ködéből került hirtelen elém a kettős monarchiának egykor nevezetes diplomatája, keleti politikánk egyik nagyhatalmu intézője: ma szótlan és szürke szemlélője az eseményeknek. A véletlen sodort asztala mellé, ahol egyedül üldögélt, a nagy párisi hotel csillogó csarnokának egyik sarkában. Mögöttünk a nagy ablakon bevilágitott a párisi télutó violaszin alkonyata, körülöttünk halkan morajlott a nagy párisi élet.

 

Ez a szálló néhány éve a nagy politika leghiresebb karavánszerailja. Hat évvel ezelőtt az egyik győzedelmes nagyhatalom diplomatáinak főhadiszállása volt s még ma is itt száll meg a sok átutazó vagy Párisban tárgyaló, szimatoló politikus és ujságiró. A nagy üvegajtó forgó szárnyai mögül sürün bukkan elő egy-egy férfi, akinek a silhuettjén száz lépésnyiről is meglátszik a "carriere": hirtelen Paul Boncourt őszbecsavarodott szinészfeje tünik elénk, majd egy nagy angol világlap párisi levelezőjének lángvörös koponyája.

 

- Tudja-e, mit jelent ez a nagy bucsujárás? - kérdi tőlem a çi devant nagyur. - Ez a szálloda tele van angol diplomatákkal és ujságirókkal s most egész Páris náluk előszobázik, mindenki tőlük akar megtudni valamit, mert soha olyan izgalmas perceket a nagy világpolitika nem látott a háboru kitörése óta, mint amiket most élünk meg. Tudja, mit jelent ez a kifejezése "balance of power"? Annyit jelent, hogy: "hatalmi egyensuly".

 

Anglia századokon keresztül nem türte, hogy egyik szárazföldi hatalom tulsulyba kerüljön a többi fölött. A franciák azt hitték, hogy áttörték ezt az angol históriai elvet. Most aztán keservesen csalódtak, mert a béke egész alkotmánya ugy omlik össze alattuk, mintha vályogból épült volna. Nézze, a következőkről van itt szó! Az angolok nem akarják tovább türni, hogy Franciaország dirigáljon Németországban, a franciák legyenek az urak a Középtengeren és minden francia követ prokonzulnak érezze magát a kisántánt fővárosaiban. Ezért óvatosan, de egyre biztosabb nyugalommal lefaragják a francia hatalom kinövéseit. Az első etappe a Dawes-féle megállapodás volt, amivel kivették a franciák kezéből a jóvátételi követelések fegyverét. A második, ezuttal döntő lépés most következett el.

 

A Rajna mentén a nyugalmi állapot az angoloknak is életérdekük. Tehát a német nyugati határ biztonságát garantálják a franciáknak, de csak a németek bevonásával. Viszont a keleti német határok leszögezéséről már szó sem lehet. Magyarán: az angolok aláaknázzák a franciák hatalmi pozicióit keleti Európában.

 

Ki tudja nálunk, hogy az egész angol-szász sajtó pártkülönbség nélkül tisztában van azzal, hogy a keleteurópai államok határait provizóriumnak kell nézni és minél előbb ki kell korrigálni?

 

Ki tudja, hogy még a Northcliff-sajtó is a franciák kontinentális politikája ellen fordult? Ki tudja, hogy a német keleti határok leszögezésének visszautasitása a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy a danzigi korridort és Felsősziléziát vissza kell adni a németeknek?

 

Pedig a lengyel határok visszacsinálása csak az első lépés, az angolok épp igy el vannak szánva arra is, hogy a Duna-völgyének francia érdekek szerint leszögezett hatalmi állapotát kikorrigálják. De amig Lengyelországgal szemben van egy biztos és megbizható hátvédjük, sőt kettő, mert hiszen nemcsak a német diplomácia figyel az angol karmester pálcájára, hanem az orosz is, Csicserin az első jelre fölállott és a rigai szerződés, a lengyel keleti határok korrekturáját kezdte emlegetni, addig kire támaszkodjék a Duna-völgyben az angol diplomácia? Talán miránk! Ó, istenem, hiszen bennünket a Leirer-ügy sokkal jobban érdekel, mint határaink esetleges korrekturája. Aztán meg kivel csináljanak nálunk az angolok politikát?

 

Azt hiszi, megbiznak bennünk? Az angol külpolitika nem pártpolitika. Világpolitika s hosszu évekre előre megszabott világpolitika? Hogyan bizzanak meg a magyar politikában, amely az angol választás véletlen eredményei után igazodik?

 

Aztán ki csináljon magyar külpolitikát? Nézze meg a követeinket. Csupa derék, tisztességes ember: Emich, Korányi, Zichy, de modern külpolitikát sippal-doppal kell csinálni, nem szürke jegyzékekkel, halk meghunyászkodással.

 

Itt van a Duca-eset. Mit lehetett volna ebből csinálni, ha jól megfogják! Előbb magától a román kormánytól jegyzék utján megállapittatni Duca kijelentéseinek hiteles szövegét, aztán szörnyü lármát csapni, a trianoni béke minden szignatárius hatalmának a fülét "note circulairek-"kel teleorditani, minden angol, amerikai és francia revü szerkesztőit, végig látogatni, cikkeket kihizelegni, amig a világ nem visszhangzott volna a román atrocitásoktól. Ehelyett mi történt? A külügyminiszter mondott egypár szürke szót, amire kapott egy olyan kihivó választ, hogy nem tette zsebre. Hogy a válasz hazug? Ki törődik vele? Hangos volt és mindenki meghallotta. A mi diplomatáink suttognak, igaz, hogy ritkán van mondanivalójuk.

 

Most van a Népszövetség ülése. Szerepel ennek az ülésnek a napirendjén mindenféle kisebbségi sérelem. Csak egy nem: a magyar. Ki reagált nálunk Benes legutóbbi genfi kijelentésére, hogy a csehek, csak ugy, mint a franciák, fenyegetett a nemzet. Ennél jobb alkalmunk sohasem lesz, hogy a csehek nagyzási hóbortják gyilkos gunnyal kipécézzük! Elmult ez a nagy történeti alkalom is s csak akkor kapunk észbe, amikor vagy Duca, vagy Benes cserbenhagyja a franciákat s az angolok, jaute de mieux, velük csinálják meg a maguk terveit. De már akkor késő lesz.

 

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Paul Boncourt Duca miniszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A párisi kiállitás és a magyar kitüntetések A párisi kiállitás és a magyar kitüntetések
A párisi kiállitás nemzetközi bírálóbizottságának itélete igazolta...
Híres angol csapatok Magyarországon Híres angol csapatok Magyarországon
Nagy szenzácziója lesz a footballsportnak május havában. Ugyanis a...
A *Caronia* gőzös A *Caronia* gőzös
A *Caronia* gőzös mely e napokban indult el Fiuméből Amerikába, a...
Lövedékrobbanás Pólában Lövedékrobbanás Pólában
Borzalmas szerencsétlenség történt a közelmult napokban a pólai...
Várnai Dániel -  Háború Várnai Dániel - Háború
Elmúlt, bús éveknek emlékkönyve, érző, gondolkozó embernek naplója,...
A békeszerető II. Miklós élete becses egész Európára A békeszerető II. Miklós élete becses egész Európára
A Livádiában kiadott orvosi jelentések folyvást megnyugtatón...
Az új orosz kormány manifesztuma Az új orosz kormány manifesztuma
A forradalmi demokráczia képviselőivel megerősített, reorganizált...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő... Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő,...
Az elzülött fiu Az elzülött fiu
Budapesten egy jómodú ferenczvárosi családban márczius 5-ikén...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98