Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Élet a Marson

A titokzatos Mars bolygó ujra gondolkozásra serkenti az embereket és kiváncsivá teszi őket, hogy vajjon van-e ott ember és ha van, kik és milyen életet élnek ? Máig csak annyit tudunk, hogy a Mars kisebb égi testföldünknél és már sok millió évvel előbb, mielőtt földünk keletkezett volna, már kihűlt állapotba került.

A valószínűség azt tartja, hogy mivel a Mars anyaga hasonló a földéhez, annak épen olyan fejlődésen kellett keresztül mennie, mint földünknek. Ha ez az eset igaz, ugy fogalmat alkothatunk magunknak arról, hogy milyen lehetett a fejlődés és az élet ezen a titokzatos bolygón. Hogy azonban ezt megérthessük, ismernünk kell először földünk fejlődését.

Felső hosszú képünk Á-G betűig bemutatja földünkön a legalacsonyabb fokon álló koponya fejlődését a legmagasabb fokig és azon tul. „Á" mutatja az alsóbbrendű majom koponyáját. „B" a csimpánz koponyája. „C" az első embernek koponyáját mutatja a pithecanthrophus időből.

„D" Egy Neanderthal fajbeli ember koponyája, körülbelül 150,000 év előtti időkből. ..E*' mutatja az Aurigence fajbeli ember koponyáját, mely körülbelül 25,000 éves. „F" ma élő embernek koponyája. Tanulmányozva az emberi fejlődést azt látjuk, hogy a koponya állandóan növekedett. Ezek szerint a „G" jelzésű koponya azt mutatja, hogy milyennek képzeljük el azt kétmillió év után.

Most térjünk át magára az emberi fejre és annak fejlődésére.:
1. Jelzett képünk egy 470,000 év előtti embernek rekonstruált fejét mutatja, 2. képünk a 150,000 éves, 3. képünk a 25.000 éves, 4. párszáz év előtti embernek rekonstruált fejét mutatja, míg az 5. számú képen a mai modern embert és végül a 6. számú kép egy kétmillió év utáni embernek elképzelt fejét ábrázolja.

Térjünk át most eredeti tárgyunkra: a Marsra. Azzal kell kezdenünk, hogy a Marson már csak egészen ritka összetételű légkör uralkodik ugy, hogy a Mars bolygó légkörének sűrűsége csaknem megegyezik a Himalája legmagasabb csúcsán lévővel. A bolygón lévő megritkult légkör arra enged következtetnünk, hogy ott a mellkas aránytalanul megnő és a tett is óriási méretet ölt. Ezek a feltevések nem csupán elméleti okoskodások, hanem példákkal és kísérletezésekkel bebizonyított tények. Ilyen kísérleteket nagy tudósok végeztek földünkön.

Például: J. Barcroff, hires amerikai tanár, a cholóindiánok között élt hosszabb ideig. Ez a faj a peruniai hegyekben él százhuszezer láb magasságban a tenger színe felett. Amig az európai embernek a mellbősége 79 centiméter, addig a rendes fejlődésü cholóindiai embernek 92 centiméter a mellbősége.

A Mars kisebb bolygó földünknél, a levegője sokkal ritkább és vonzóereje sokkal kisebb, mint a földnek. Feltehető, hogy egy 70 kgr.-os földi ember ott csak 22 kgt.-ot nyomna. Amig a földön az ember 4 lábnyi magassága már csak megerőltetéssel ugorhat, addig a kisebb vonzóerejü Marson 11 láb magasságot ugrásával könnyen elérhetné. Amig a földön az ember legfeljebb 100 kgr. súlyt képes felemelni, addig a Marsbeli ember ugyanevvel az erővel 400 kgr.-ot emel.

Maga a Marslakó, már a fent említett okoknál fogva, sokkal magasabbra nő, mint a földi ember és ha valóban létezik marsbeli ember, ugy ezeknek 15-20 láb magasságot kell elérniök. Feltehető tehát, hogy civilizáció szempontjából sokkal előbbre haladottak már a Marciánok, - mint ahogy a Marslakókat nevezik — és tekintettel, hogy náluk minden munkát gép végez, ezért u karjaik teljesen visszafejlődlek, a kar csontját egész vékony bőr fedi. A test sokkal könnyebb a Marson és így feltehető, hogy a Marslakók rendkívül gyorsan és könnyen mozognak, lábaiknak aránytalanul hosszunknak, de azért izmosaknak kell lenniök, hogy az óriási testet elbírjak.

A Marslakók légköre korlátozza a Marciánok szaglási érzékét és ez magyarázza azt, hogy valószínűleg hosszú elefántszerü orruk van, melyek segítségével egészen gyenge szaglási érzéküket megerősítik. Hiszen látjuk a természetben, hogy a legtöbb élőlény ugy van alkotva, hogy az életfenntartáshoz szükséges dolgokat minél könnyebben elérje.

A hatalmas elefántnak hosszú ormányos orra van, hogy könnyebben hozzájusson a vízhez, vagy a zsiráf óriási nyaka, melynek segítségével a legmagasabb fa lombját is leeheti. Ebben a vékony híg légkörben a leghangosabb hang is egészen elgyengül, ezért tételezzük fel, hogy a Marslakóknak óriási kagylószerű fülük van, amelyekkel ezeket a gyenge hangokat felfoghatják.

A Marsban lévő éghajlat igen hideg és ezért gondolják azt, hogy a Marson élő embereknek különös hideget elbíró és behúzható szemeik vannak és a testüket sürü tollszerü hajzat borítja. A két szarvszerü kiágazást a homlokukon antermiáknak képzeljük és a Marciánoknak a hatodik érzékét, vagy is a telepáthikus érzékét képviselik.


Abból az alkalomból, hogy a Mars-bolygó augusztus 22-én földünket megközelitette és csak 34 millió km. távolságban volt tőle, óriási áldozatok árán Amerikában rádióval próbáltak a Marssal összeköttetésbe lépni; de a jövő titka és nagy kérdése az, hogy lesz-e ennek eredménye?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Mars lakója Az élet a Marson
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Újpest – Törekvés 5:3 (3:1) Újpest – Törekvés 5:3 (3:1)
A Törekvés kezdi a játékot. Szusza hajszál híján gólt lő....
Az értékpapirok több mint harmada névérték alatt! Az értékpapirok több mint harmada névérték alatt!
A pesti tőzsdén jegyzett 200 értékpapir közt 75 van olyan, amelynek...
Gazdasági kisvasutak Gazdasági kisvasutak
Egyik hirneves közgazdasági irónk, Löherer Andor tollából egy érdekes...
A tengerész-életből A tengerész-életből
Remek alkotás a nagy tengeri gőzhajó. Ha megtekintjük valamelyiket,...
SZENZÁCIÓS MAGYAR GYŐZELEM. SZENZÁCIÓS MAGYAR GYŐZELEM.
Köztudomásu az a tény, hogy Davosban hétről-hétre nagyszabásu bob- és...
Mi oka volt rá Dolly Jancsinak, - aki nem ment tönkre – hogy elkótyavetyéltesse világhíres ékszergyűjteményét Mi oka volt rá Dolly Jancsinak, - aki nem ment tönkre – hogy...
A Rue Pommeraux 8. szám alatt lévő kis palota szalónjában,...
Az orosz belügyminiszter gyilkosa Az orosz belügyminiszter gyilkosa
Egy berlini lap pétervári jelentése szerint Plehve miniszter gyilkosa...
Külföldi hírek  Külföldi hírek
Ősszel választják meg a német birodalmi elnököt. Berlini jelentés...
Az üstökösök esztendeje Az üstökösök esztendeje
Csillagászok, a kiknek számvetéseit és pontos megfigyeléseken alapuló...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98