Dtum
Login with Facebookk
1907 | Augusztus

A Mars bolygó a Föld közelében

Mi az oka az idei hideg és esős nyárnak? – erre a kérdésre a csillagászok igen ellentétes választ adnak. Az egyik párt a rossz időt egy ritka üstökös megjelenéséből magyarázza, a másik meg a Mars bolygónak földünkhöz való közelállásából következtet a Föld szokatlan lehülésére.

Bennünket a Mars közelállása nemcsak meteorológiai szempontból érdekel. Amióta tökéletesített távcsövekkel és fényképező gépekkel rendelkezünk, azóta a csillagászok most figyelhetik meg először a Marsot, ilyen közelről. Ez a közelség ugyan még most is csekély 60 millió kilométer, de azért mégis alkalmas arra, hogy a tudósok ellenőrizhessék a Schiapparelli olasz csillagász által felfedezett híres csatornák elméletét.

Képünkön, amely a Mars bolygónak mostani földközelségében készült fényképfelvétele, jól láthatjuk ezeket a csatornákat, melyek olyan szabályos alakuak, hogy valószinűvé teszik azt a feltevést, hogy a Mars bolygón is önállóan gondolkozó, magasabb rangu lények laknak. Ha ez az elmélet bizonyossá válnék, akkor az emberi lényről eddig ismert fogalmunk alaposan megvátloznék. Ez a nagyfontosságu kérdés, mely a mostani megfigyeléseknek oly nagy jelentőséget ad.

Ez a képünk, melyen a Mars csatornáit és oázisait tisztán láthatjuk, Bowell, amerikai csillagász nagyszerű felvétele után készült. A sötétebb foltok havas lejtőknek látszanak, melyekről az olvadó hó vizét csatornák vezetik el. Ez az eredmény minden várakozást felülmul. Husz ujabb csatornát fedeztek fel. Mindig közelebb jutunk ahhoz a lehetetlennek látszó tervhez, hogy valaha még összeköttetést létesíthetünk a Föld és a Mars között.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98