Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

Kalkulációk és ármegállapitások

Több levél fekszik asztalomon e tárgyban, melyeket különböző testületek irtak hozzám s ezekből látom, hogy országos bajjá lett a becsületes, normális alapokon fekvő kalkuláció, ármegállapitás hiánya.

Egyebek közt a hozzám intézett levelekből azt is látom, hogy eljött az az idő, amikor a meggondolás nélküli versenyből annak van a legkevesebb haszna, aki minden árért és minden körülmények között vállal munkát. Nem is olyan régen a másik szélsőség divatját éltük, ha szabad ezt annak nevezni.

Ha őszintén beszélnénk s az igazat mondaná mindenki, nyilvános elismerésre kerülne az a körülmény, ami sajnos, de igaz, hogy a kalkulációt ugy a nagy üzem, mint a kis üzem teljesen mellőzte az elmult 3-4 év alatt. A nagy üzem szorzószámokat alkalmazott, a kis üzem még ezt sem. De, hogy pozitiv vagy negativ koronát keresett-e egy-egy kérdéses munkával, azzal egyik sem törődött.

A korona romlás ideje alatt a számok nőttek, a magas számok gyarapodást mutattak s ez elég volt.

Ma a stabil korona mellett, amikor az áru értéke látszólag csökkenőben van, a pénz minden.
Hosszú évek óta müködöm ipari téren, s alaposan ismerem a munkavállalás minden csinját, binját, de állandóan azt láttam, hogy állandó tényezőként fogadható el az anyag és bér, mig változó tényezőként csak és csakis a regie szerepel.

A béke éveiben, mikor mindenki kalkulált, az üzemek legnagyobb gondja a változó tényező, vagyis a regie volt. És a munka rendesen annak jutott, aki kis regievel tudta a kérdéses munkát elkésziteni.

Az elmult években a regievel senki sem törődött,
s ma is ez a legnagyobb baj. Ha a nyilvános versenytárgyalások eredményeit nézem, azt látom, hogy a béke években teljesen ismeretlen, 50-75%-os árdifferenciák még most is megvannak, akárcsak a korona romlása idején, s a munka még mindig nem annak jut, aki azt a leggazdaságosabban tudja elkésziteni.

Ha valaki összeállitaná az elmult évek egynemü versenytárgyalásait, igen érdekes dolgokra jönne rá. Többek között pontosan meg tudná állapitani, hogy mely cégek alkalmaztak szorzószámot, mely cégek kalkulálnak s mely cégek azok, akik sem nem kalkulálnak, sem szorzószámmal nem dolgoznak.

Ezen a bajon ármegállapitásokkal, irányárakkal segiteni egymagában nem lehet.
Ugy járna vele az ember, mint a kartelekkel – senki se tartaná be. Javasolom ezzel szemben, hogy testületileg igyekezzenek a bajokon segiteni, lehetőleg előadások keretében, melyek legelsősorban azt a célt érik el, hogy közelebb hozzák egymás gondolatát a helyes általános üzleti politikához, mely aztán megszünteti a meggondolatlan munkavállalást, mindennek a kijátszását és legelsősorban kalkulálni kényszerit mindenkit, elterjeszti a regie fogalmát, megteremti annak helyes megállapitását s akkor önmagától fog jönni egy szebb és jobb gazdasági helyzet.

Schubauer Ferenc

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98