Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

Magyarország – Olaszország 1:1 (0:1)

Sárba és botrányba fulladt az olasz-magyar válogatott mérkőzés. Labda helyett a küzdő felek egymást rugdalták – A párisi Slavick erélytelenül bíráskodott – Irreális pályán irreális volt az eredmény is.

Szép és lovagias küzdelmet vártak a futballrajongók a vasárnapi olasz-magyar válogatott mérkőzésen és ehelyett sáros úszómedencében föl-alárohanó, vadindulatú játékosok sportszerűtlen kavarodásán és botrányos magatartásán izgulhattak csak.

Az egész éjjel és nappal zuhogó eső annyira tönkretette az Üllői-úti pályát, hogy azon több helyen 30-40 centiméter magasan állt a víz, ami már eleve kizárt egy reális küzdelmet. Így is történt.

Bár a magyar játékosok teljes szívvel és lélekkel párosult nagyobb technikai tudással küzdöttek, Fortuna istenasszony elpártolt tőlük most is. Az ellenfél azonban, a hozzájuk szegődött szerencse mellett, még vad és mindent eltipró játékmodorral is korrigálni akarta az eredményt, amelynek következtében a küzdelem második felében teljesen fölborult a rend a pályán.

Slavick, párisi bíró, aki már sok kemény és ádáz küzdelemben briliánsan megállotta a helyét, most teljesen elvesztette a fejét és a botrányosabbnál botrányosabb jelenetek egymást kergették.

Mint a kültelki pályákon, úgy rontottak egymásra a játékosok. Nem ellenfelet láttak maguk előtt, hanem ellenséget és ebben úgy az olaszok, mint a magyarcímeres dressz viselői egyaránt vétkesek, amiért a legteljesebb megrovás illeti őket.

Slavick bíró sípjelére, körülbelül 15.000 főnyi közönség előtt, a küzdő felek a következő fölállításban léptek egy nagy víztócsa közepén szomorkodó labda köré:
Magyarország (piros): Zsák – Dudás, Senkey I. – Fuhrmann, Kléber, Reiner – Rázsó, Molnár, Pataky, Opata, Jeny.
Olaszország (kék): De Pra – Allemandi, Bellini – Bigatto, Bernardini, Janni – Conti, Balonciéri, Della Valle, Magnozzi, Cevenini.

Hatalmas lendülettel indul a játék és Molnár már az első percben kapura lő, De Pra azonban a helyén van és azonnal látni, hogy klasszis védőre akadt az olaszok hálója. Az első izgalmak után eseménytelen percek következnek és a közönség inkább azon mulat, hogyan „ródliznak” a játékosok a teljesen fölázott, puha talajon.

A magyar csatársor van állandó offenzívában, de csak a 14. percben tudnak elérni egy kornert, ami kiaknázatlanul marad. A további magyar támadások a baloldalról indulnak. Opatát és Jenyt a velük szembenálló half és bekk, de különösen a 16-os vonal tájékán fölgyülemlett víztömeg erősen hátráltatják az akciók befejezésében.

Az olaszok első komoly támadása a 15. percben indul. Conti helyezett lövését azonban Zsák elfogja. A 19. percben Dudás a frontban levő olaszok közül Ceveninit faultolja, amiért szabadrúgás ját. A labda Balonelerihez kerül, aki fejjel Della Vallehoz passzol, ő pedig a kitörő Zsák fölött a kapu jobb sarkába helyezi a labdát: 1:0.

A gól után két percig szünetel a játék, mert sem a bíró, sem a játékosok nem tudják megállapítani, hogy hol a pálya közepe. Végre sikerül. Újrakezdés után a mieink támadnak és a 25. percben Molnár hatalmas lövése csak centiméterekkel vágódik el a léc mellett.

 


Az olaszok ellentámadásba mennek át, amelyet Cevenini vezet. Beadása Contihoz kerül, aki Balonelerihez tolja a labdát, de ennek éles lövését Zsák bravúrosan menti. Ezután újra a magyar csatárok kerülnek frontba.

A 34. percben kornert érnek el, Kléber lövése a kitűnően helyezkedő De Pra kezében akad meg. Két perc múlva Conti lefut, lövését Zsák tipikus „zamorade”-val kiöklözi, a labda Magnozzihoz kerül, aki be is lövi. A bíró azonban nem ítél gólt, mert a lövés pillanatában három olasz játékos is off side-on állt, akik a befutó Dudást akadályozták.

A félidő végefelé lanyhult a tempó és a magyarok fölényét az olaszok csak az utolsó percben tudták megtörni. Félidő: 0:1. Az öltözőkben a játékosok szánalmas látványt nyújtottak. Csuromvizesek, sárosak voltak, némelyiknek még a szeme, szája és a haja is tele volt sárral. A magyar fiúk tiszta, hófehér dresszt öltöttek magukra, az olaszok azonban csak úgy piszkosan vonultak ki újra a pályára.

Újrakezdés után azonnal a mieink támadnak, de az olaszok már két perc múlva átveszik a támadó szerepét és Magnozzi lövése élénken foglalkoztatja Zsákot. Egy perc múlva Molnár kerül lövő helyzetbe, de fölvágják, utána rögtön Opatát. A bíró a 16-os vonalról büntetőrúgást ítél, de az éppen a kapus kezébe vágódik. A 6. percben Zsák, vállát fájlalva, elhagyja a pályát és helyét Fischer foglalja el, aki rövid percek alatt, két ízben is nagy önfeláldozással véd.

Változatos játék után a magyar csatársor lendül előre. Pataky pompás labdáját Molnár éppen lőni akarja, amikor kézzel megakadályozzák. A jogos tizenegyest a bíró nem ítéli meg. Két perc múlva nagy kavarodás De Pra kapuja előtt. A gól minden pillanatban esedékes. A fölhevült olaszok összevissza rugdosnak. Különösen Opatát éri több rúgás, aki persze nem marad adós és ezért nagy tumultus támad. Emiatt percekig áll a játék.

A 21. percben a magyar kapu előtt keletkezik hasonló jelenet. A kitörő Balonelerire Senkey és Reiner egyszerre rohannak és az olasz csatár elterül a földön. Egy perc múlva Baloneleri visszaadja a kölcsönt, amiért a bíró ki is akarja állítani. Erre egyszerre felbomlott a rend a pályán. Az olasz játékosok a bírót körülveszik, amire Slavick visszavonja a kiállítást és csak szabadrúgást ítél.

A 25. percben Rázsó és Allemandi párharcából utóbbi került ki győztesenként, mert Rázsót a 16-os vonalon belül a földre teríti. A bíró „tizenegyes”-t ítél, amire az olaszok le akarnak vonulni a pályáról és sportszerűtlen módon teljes hat percig megakadályozzák, hogy a labda a tizenegyes pontra kerüljön.

Végre Molnár nekikészülődik és pompás plaszírozott lövéssel kiegyenlít: 1:1. A közönség ujjong, Magnozzi pedig gúnyosan a tribün felé tapsol, amire éktelen füttyszó és pfujozás a felelet. Fuhrmann pedig elégtételül úgy elfekteti a legnagyobb tócsában, hogy percekig nem lát tisztességesen.

Az utolsó percekben szebbnél szebb támadásokat készít elő Pataky, de újabb eredményt már nem tudnak elérni a magyar csatárok.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az elföldelés után a föld még órákon át mozgott
A nürnbergi per hétfő délutáni tárgyalásán Szmirnov ezredes folytatta...
A skandináv bizottság (szociáldemokraták a békéért )
A jó szándékú kezdeményezés nem sikerült. A forradalmi balosok (orosz...
70 kg-os bécsi győzelem a súlyemelésben 70 kg-os bécsi győzelem a súlyemelésben
Az ifjúsági ökölvívó bajnokság után rendezték meg a Bécs-Budapest...
Országgyűlési tudósítás Országgyűlési tudósítás
A képviselőház januári utolsó ülésében végzett az adótörvényjavaslat...
Milyen kötelékek fűzték Peti Sándor színészt egy bankhivatalnok szép feleségéhez? Milyen kötelékek fűzték Peti Sándor színészt egy bankhivatalnok szép...
A főkapitányság ritkán érdeklődik a színművész urak szívügyei iránt....
Papp László dr. Európa-bajnok búcsúfellépte a birkózószőnyegen Papp László dr. Európa-bajnok búcsúfellépte a...
Birkózóink harmadik meghívásos versenye ismét komoly sportsiker...
Németh Béla (MAC) fölényesen nyerte meg első országos mezei bajnokságát Németh Béla (MAC) fölényesen nyerte meg első országos mezei...
Mint nyári zápor után erdőben a gombák, úgy tűntek föl a megyeri...
Hogy készül az ágyu? Hogy készül az ágyu?
Az olvasztóműhelyben nagy az élénkség, a sürgés-forgás. Éppen...
Kis párisi emlékezés Kis párisi emlékezés
Éppen dominóztunk akkor is, édes Ernőm, amikor te közénk toppantál a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98