Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1925 | November

A réz sóinak szerepe a növények életében

A réz sóinak szerepe a növények életében. A réz sói, mint általában az összes nehéz fémek sói, erős plasmamérgek. A zöld algák különösen érzékenyek a réz sói iránt, a Spirogyra például elpusztul az olyan táplálóoldatban, amely 0.0000001 % rezet tartalmaz oldva.

Az algák nagy érzékenységénél fogva a réz-sókat fel is használhatjuk arra, hogy a tavakat megtisztítsuk tőlük, ami kívánatos lehet akkor, ha a rothadásnak induló algatömegek kénhidrogént fejlesztenek és ezáltal a környék levegőét elrontják. Berlin környékén 1911-ben egy bűzös vizű kis tóba rézgálicot tartalmazó zacskókat lógattak és így megszüntették a bajt.

A réz sóit a növényi betegségeket okozó penészek ellen is kitűnő eredménnyel hasznosítják, minthogy ezeknek csírázó spórái a réz-sók iránt rendkívül érzékenyek. Vannak azonban penészek, amelyek még 20 %-os rézgálic-oldatban is észrevehetően növekednek. Ezt az érzéketlenséget azzal a fölvetéssel magyarázzuk, hogy itt a plasma külső hártyája a rézzel olyan oldhatatlan vegyületet alkot, amely megakadályozza azt, hogy a réz-sók a plasma belsejébe hatoljanak.

A magasabbrendű növények a réz iránt nem érzékenyek, sok növény a talaj magas réztartalmát jól tűri és mérhető mennyiségű rezet is vesz fel belőle. Így a Polycarpaea spirostyles Mnell nevű szegfűfélében 560 mg rezet találtak 1 kg. szárazanyagra számítva. Ezt a növényt Észak-Ausztráliában és Queenslandban sikerrel használják rézérctelepek kutatásánál és ezért Copperplant-nak is hívják. Nyomokban a réz összes kultúrnövényeinkben is megtalálható (0.3—8 mg. egy kilogramm szárazanyagban).

Amióta a réz sóit rendkívüli mennyiségekben használják a növényvédelemben, részben a levelek permetezésére, részben a vetőmag csávázására, sokan észlelték azt, hogy a talajba kerülő réz-sóknak terméstnövelő hatásuk van. Ezt bizonyítják Densch és Hummiusnak a landsbergi (Poroszország) kísérleti állomáson legújabban végzett pontos kísérletei is.

Ezek szerint a rézgáliccal való műtrágyázás, amely hektáronkint 30 kg-ig emelkedett, a termést fokozta és pedig elsősorban a szemtermést, míg a szalmatermés gyakran valamivel csökkent. A rézgálic terméstfokozó hatása még a második évben is észlelhető volt. A magnak rézgálicos csávázása a szokásos erejű oldatokkal (0.1-0.25%) majdnem éppen olyan hatású, mint a rézgáliccal való műtrágyázás.

A rézgálicnak terméstfokozó hatását Densch és Hummius a réz hatására észlelhető bővebb chlorophyll-képződéssel magyarázzák. A rézzel trágyázott növényekben több a chlorophyll (3.21%, a nem-trágyázott növényekben 2.56%), ennélfogva erősebben asszimilálnak és több új szerves anyagot hoznak létre, még pedig elsősorban szénhidrátokat, melyeket a növények magvaikban (tartaléktáplálóanyagok alakjában raktároznak.

A fehérje-képződésre a réz látszólag nincs hatással. Érdekes összefüggés mutatkozott ezekben a kísérletekben a növények által felvett réz és vas mennyisége közt: a réz a vasfelvételt visszaszorította. Deutsch és Hunnius valószínűnek tartják, hogy a vasat a chlorophyll-képződésnél a réz bizonyos mértékig helyettesítheti és azért a növénynek kevesebb vasra van szüksége réz jelenlétében.

Dr. Ballenegger Róbert.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Somogymegye népköltése Somogymegye népköltése
A magyar népköltészeti gyűjtés egy-két év óta újabb lendületnek...
Két rövid hír Két rövid hír
Wilson állapota javul. Bécsből jelentik a Magyar Távirati Irodának:...
Hírek a belföldről és külföldről Hírek a belföldről és külföldről
Kecskeméten régen érzett hiányt van hivatva pótolni az uj, Kecskeméti...
A kannibálok szent növénye  1. A kannibálok szent növénye 1.
A Solanum-nemzetség a melegebb övekben sok termesztett növényfajt...
Baudelaire női eszményképe Baudelaire női eszményképe
Amikor Kant után Hegel és Schopenhauer vissza kanyarítják a...
Boom, vagy egy nagyváros, amely idejében megfordult Boom, vagy egy nagyváros, amely idejében megfordult
Newyork vezetett két teljes esztendeig a tőzsdei forgalomban; soha,...
Megszöknek az igazolóeljárás elől a fasiszta bűnösök Megszöknek az igazolóeljárás elől a fasiszta bűnösök
Az igazolóbizottságok hosszú hónapok óta működnek, de munkájuk még...
Magyar – olasz atlétikai viadal Magyar – olasz atlétikai viadal
A magyar atletika újabb szenzációs győzelmet aratott. Ezúttal az...
Jean Bouin utóda Jean Bouin utóda
Nagy győzelmet ünnepelt a francia atlétika. Legjobb hosszútávfutója,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98