Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

A földmívelésügyi miniszter nagyszabású programmot valósít meg a bor értékesítésére

Az elmult héten a miniszterelnökségen Bethlen István gróf miniszterelnök, Bud János pénzügyminiszter és Mayer János földmívelésügyi miniszterek nagyfontosságú tanácskozást tartottak a bortermelés válsága ügyében. Az értekezleten résztvett Schandl Károly földmívelésügyi államtitkár is.

A tanácskozások során a következő elhatározásokra jutottak:
A földmívelésügyi kormány olyan intézkedéseket fog megtenni, amelyekkel a külföldi piacokat állandóan biztosíthatjuk a magyar borok részére.

Mivel azonban a magyar szőlősgazda jóval drágábban termel, mint az olasz és a francia, a magyar bor jobb minőségével kell visszaszorítani az olcsóbb borokat. A minőség előállításánál még arra is kell törekedni, hogy vidékenkint állandó tipusú borokkal láthassuk el a külföldet.

Ezért a földmívelésügyi minisztérium a különböző bortermelő vidékeken borértékesítő szövetkezeteket akar felállítani, amely szövetkezetek a legnagyobb mértékű állami támogatásban fognak részesülni. A földmivelésügyi kormány a szövetkezetek rendelkezésére bocsátja az állami borpincészet berendezéseit és az állami szakértőket.

Az értékesítő szövetkezetek feladata lesz, hogy a kisebb bortermelő gazdák borait összegyüjtsék, azokból házasítás útján a lehető legjobb, állandó tipusú borokat állítsák elő. Az így előállított állandó tipusú borok zárt edényekben a borvidék megjelölésével és állami védjeggyel fognak a külföldi piacokon megjelenni és az értékesítést a földmívelésügyi minisztérium megbizottai fogják végezni.

Hogy az így kezelt és állami védjeggyel ellátott borok részére a külföldi piacot megszerezhetjük, arra legjobb bizonyíték az, hogy a földmívelésügyi kormány vezetése alatt álló állami borpincék borai iránt Európában most igen nagy az érdeklődés, sőt még tengerentúlról is állandóan keresik ezeket a borokat.

Az értékesítő szövetkezetek másik feladata az lesz, hogy a szőlősgazdáknak a termelés folytathatására hiteleket fog nyujtani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): a pincze épülete Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): a pincze egy mellékága
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98