Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

„Adtál uram esőt, de nincs benne köszönet.”

Az ország kézmüvesiparossága a forgalmi adó átalányozásával azt remélte, hogy most már meg fog szünni a rengeteg panasz, hogy majd az átalányozás után nem lesz többé az adó-ellenőrzésekkel járó kellemetlenségei, hogy a 3 %-ról 2%-ra leszállitott forgalmi adó alapján kivetett átalányösszegek elviselhetőbbek lesznek és végül meg fog indulni a békés mühelyi munka, melynek gyümölcsét teljes egészében nem a közterhek viszik el, hanem marad egy kicsi a megélhetésre is.

Ezzel szemben most,
amikor már nagyon benne vagyunk az átalányozásban, azt látjuk, hogy az ipari szakosztályok és körök főtárgyait a forgalmi adó átalányösszegeinek sérelmes kivetése szolgálja, hogy nagyobb a panasz, mint volt, mert a forgalmi adó átalányozással tulajdonképpen nagyobb terhet kell viselni az önálló iparosnak, mint akkor, amikor még bélyegben rótta azt le.

Rájött az iparosság arra, hogy az általa kért átalányozást, amellyel könnyíteni akart sorsán, nem azért engedélyezték, mert azzal könnyíteni akartak rajta, hanem azért, mert a kincstárnál most, amikor az árak lefelé tendálnak és amikor az ipari forgalom napról-napra csökken, sokkal előnyösebb az előre biztosított és a nagyobb forgalom után megállapított átalányösszeg, mint a napi forgalom után való százalékos adó lerovás.

A pénzügyminiszter igaz, hogy leszállította a forgalmi adót 1%-kal, azonban gondoskodott olyan módszerről, hogy az állam kasszája ne szenvedjen csorbát, hogy az ipari munkanélküliség dacára a forgalmi és egyéb adók bevételeiből meglegyen a jövőben is a nagy felesleg.

Igazolja ezen feltevést a tény és igazolja az is, hogy a pénzügyminiszter úr addig, mig az árak felfelé haladtak, nem iparkodott kiterjeszteni az átalányozást, mert akkor még az átalányösszegben való fizetés nem a kincstár javát, hanem az iparos előnyét szolgálta volna.

Kétségbeejtő a helyzet és beláthatatlan következményei lehetnek ennek az egyoldalú fináncpolitikának, amelynek nincs érzéke ahhoz, hogy az adófizető polgár teherbiró képességét fokozzuk, hanem minden tevékenyege oda kulminálódik, hogy minél többet préseljen ki a dolgozó polgárságból és ha az egzisztenciák ezrei pusztulnak bele, akkor is produkálni akarnak adóbevétel többletet, mert ezzel a külföld előtt lehet tetszelegni.

Tudjuk, hogy a külföldi hitel megteremtése érdekében szükség van arra, hogy az állam rendezett viszonyok között legyen, azonban ezt az egzisztenciák hulla-hegyein keresztül megteremteni annyit tesz, mint öngyilkosnak lenni csak azért, hogy szépet beszéljenek rólunk.


Régi, jól megalapozott vállalatok íróasztalain ma már éppen ugy hevernek a fizetési intők, zálogolások és árverési hirdetmények, mint a kisemberek munkaasztalain és hivatalos adatok alapján szerzett információ szerint az adózó polgárság 60-70 százaléka ellen árverezés van kitűzve a nemfizetett adóhátralékok miatt.

Nem kell ahhoz merész fantázia, hogy az ilyen fináncpolitika kultiválása mellett megjósolhassuk, hogy a következménye rosszabb lehet, mint a vesztett háboruk következménye volt, mert mig eddig volt amiből magunknak kereseti forrást szerezzünk, de ezután nem lesz, mert tőke hiány miatt nem csak a munkásainkat kell elbocsátani, hanem magunknak is le kell tenni a szerszámot és munkásnak kell majd beállanunk valahol a külföldön.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tetőponton a newyorki spekuláció Tetőponton a newyorki spekuláció
A newyorki spekuláció most már elérte a tetőpontját, igy jósolták ezt...
A gabonatőzsde a kiviteli szindikátus terve ellen A gabonatőzsde a kiviteli szindikátus terve ellen
A kormány tudvalevőleg azzal a tervvel foglalkozik, hogy...
Amerikai vasutak Amerikai vasutak
Az amerikai Egyesült-Államok vasutain 36,234 mozdony és 1.326,174...
Szabad lesz az orosz sajtó! Szabad lesz az orosz sajtó!
Nagy úr az orosz cár. Még a meglepetések dolgában is. Hol az...
Husbehozatalunk Romániából Husbehozatalunk Romániából
A szerb husimport elmaradása következtében kétszeres jelentősége van...
A franczia tábornok lakása Budapesten A franczia tábornok lakása Budapesten
A Budapestet megszálló entente-sereg parancsnokának, Henrys...
Sztranyovszky államtitkár elítéli a lakosság első-, másod- vagy harmadrendű hazafira való osztását Sztranyovszky államtitkár elítéli a lakosság első-, másod- vagy...
Gáspárdy Elemér kormánypárti képviselő vasárnap tartotta...
Gárdonyi virágai és fái, az almafa gyümölcse Gárdonyi virágai és fái, az almafa gyümölcse
Másik kérdése: „Honnan adja az almafa azt a szép édes...
Weisz Fülöp előszobájában eltünt Ernei Károly bankvezérigazgató kabátzsebéből pénztárcája 17 millió koronával Weisz Fülöp előszobájában eltünt Ernei Károly bankvezérigazgató...
Érdekes följelentést tett vasárnap délután a főkapitányságon Ernei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98