Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

Rövidek

Mindenki gyanus és mindenki megbüntethető Oroszországban

Varsóból jelentik 

Krilenko főállamügyész elkészült az uj büntetőtörvényköny tervezetével, amely az 1922. évi büntetőtörvénykönyvtől a következő eltéréseket tartalmazza: Nemcsak elkövetett, hanem a Szovjet ellen esetleg elkövethető büncselekmények is büntetendők. A 18. paragrafus azt mondja, hogy a biróság akkor is megbüntethet valakit, ha a vádlott multja vagy egy bizonyos körhöz való tartozandósága azt a gyanut kelti, hogy részes lehet valamely büncselekményben. A törvénynek egy másik sajátossága, hogy üldözi a szovjethatalom ellen külföldön elkövetett büncselekményeket. Követeli a törvény, hogy ezeket a büncselekményeket nem azon államok törvényei szerint büntessék, ahol elkövették, hanem a tettesekre a szovjetoroszországi törvényeket alkalmazzák. Ujítás az is, hogy a törvényeket alkalmazzák. Ujítás az is, hogy a törvény a golyóáltali halált is a halálbüntetések közé sorozza. Ezt a halálbüntetést ott alkalmazzák, ahol az államjavak ellen elkövetett hütlenségről van szó, ami az utóbbi időben nagyon gyakori Oroszországban. Erélyes intézkedéseket tartalmaz az uj törvénykönyv a nyilvánosan elkövetetett kihágások ellen is, amelyek a pálinkaárusítás fölszabadulása óta nagyon elszaporodtak. Bünteti a törvény azokat a férjeket is, akik szekszuális betegségeket plántáltak át a családba.

 

Csicserin ellenséges lépésnek tartja Németország belépését a Népszövetségbe
Berlin, október 4.
Csicserin orosz külügyi népbiztos a sajtó képviselői előtt kijelentette, hogy Németországnak a Népszövetségbe tervezett belépését és egy garanciapaktum megkötését Oroszország ellen irányuló lépésnek tekinti.

A szociálisták is lemondanak mandátumukról, ha csakugyan sor kerül a nemzetgyülés életének meghosszabítására
Apponyi Albert gróf kijelentette jászberényi beszámolójában, hogy ha a kormány csakugyan rászánja magát a nemzetgyülés mandátumának meghosszabítására, ilyen mandátum alapján törvényhozói müködést kifejteni nem fog, vagyis lemond mandátumáról. Beszéltünk ebben az ügyben Peidl Gyulával, a szociáldemokrata párt vezérével, aki a következőket jelentette ki:
- Apponyinak teljesen igaza van. Ha törvénytelenül, sőt törvényellenesen meghosszabbítják a nemzetgyülés mandátumát, akkor csakugyan nincs más megoldás a számunkra, mint hogy lemondjunk a mandátumokról.


Ezt a kérdést egyébként a költségvetési vita folyamán szóváteszem a parlamentben is és a miniszterelnököt nyilt szinvallásra fogom fölszólítani.

Prágában nem tartják sulyosnak a cseh-magyar diplomáciai affért
Prága, október 18.
A magyar kormány diplomáciai lépését politikai körökben ugy itélik meg, hogy annak nem lesz komolyabb következménye és a cseh kormány megfelelő nyilatkozatával elsimul az egész incidens. Egy, a kormányhoz közelálló személyiség kijelentette, hogy a cseh kormány közvetlenül a képviselőház föloszlatása és a választások előtt politikailag nem tartotta opportunusnak a kommunistákat és a szocialista pártot, amely a kormányt támogatja, provokálni azzal, hogy tiltakozásukat Rákosi Mátyás és társai ügyében megakadályozza. Inkább vállalta a kormány egy diplomáciai affér lehetőségét, amelyet kielégítő és udvarias formában elintézhet.

A nizzai kongresszus békét teremtett a francia radikálisok között
Páris, október 18.
A radikális párt kongresszusa Nizzában Herriot és Painlevé nagy beszédével véget ért.
A kongresszuson sikerült a pártegységet helyreállítani.
A miniszterelnök ma nyilatkozik részletesen Párisban a kongresszus eredményéről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jobbra Csicserin Apponyi Albert gróf Herriot Painlevé
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98