Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

Mirbach gróf meggyilkolása

Az entente háboruba akarja kergetni Oroszországot.


Szombat éjjel váratlan esemény hire érkezett Oroszország mostani fővárosából, Moszkvából. Gróf Mirbach német követ politikai gyilkosság áldozata lett. Két, eddig ismeretlen ember revolverrel és kézigránáttal teritette le. Az a berlini Wolff-jelentés, amely ezt a meglepő eseményt hirül adja, hozzáteszi, hogy az eddigi nyomozásból következtetve gróf Mirbachot az entente szolgálatában álló ügynökök gyilkolták meg.


Ez a gyilkosság kétségtelenül olyan esemény, mely szorosan összefügg az alábbi bécsi levelünkben vázolt oroszországi helyzettel. Az entente mindent megpróbált, hogy az oroszokat ismét háboruba keverje a központi hatalmakkal. Először belső zavargásokat próbált előidézni, felbérelte a cseh-tót csapatokat és mikor mindez eredménytelen volt, a politikai gyilkosság fegyveréhez fordult. Ha a német félhivatalos gyanuja beigazolódik, akkor kétségtelen, hogy az entente Mirbach megöletésével csak azt célozhatta, hogy Németország és Oroszország mindjobban konszolidálódó viszonyát hirtelen megzavarja, a németeket az oroszok ellen izgassa és a keletet ismét hadszintérré tegye.
A gyilkosságról következő részletes jelentés érkezett lapzártakor:


Berlin, julius 7.
A Wolf-ügynökség Mirbach gróf követ meggyilkolásáról még a következő részleteket jelenti Moszkvából: Abból a célból, hogy biztosan bejussanak Mirbach grófhoz a nagykövetségre, a gyilkosoknak egy igazolványt sikerült szerezniök, amelynek alapján mint az ellenforradalmárok leküzdésére alakult bizottság megbizottai jelentették be magukat. Szóbahozták egy magyar tisztnek, névszerint Mirbach Róbert grófnak a pörét. Ez utóbbi a meggyilkolt követ által személyesen nem ismert tagja a család egy távoli magyar oldalágának. Csak egy bizonyos idő elmultával rántottak elő revolvert és lőttek a követre és Riszler követségi tanácsosra, valamint Müller hadnagyra. A lövések leadása után nyomban kiugrottak a földszinten fekvő szoba ablakából és ugrás közben még kézigránátokat dobtak a már megsebesült követre.
A követség többi tagjai nem sérültek meg.


A cinkosok egy készenlétben levő automobilban menekültek el, amelyre a meglepett őrség hiába tüzelt. Miután Csicserin és Karachán a gyilkosság hirének vétele után nyomban mély sajnálkozásukat fejezték ki a követségen a gaztett felett, amely sem annyira Németország, mint inkább a bolsevikiek ellen irányult, két órával később ugyanezt tették. Lenin és Sverdiov, a központi végrehajtó bizottság elnöke is. Ők ugyanezen nyilatkozatot tették és biztositották arról, hogy a gonosztevők megbüntetése iránt minden emberileg tehetőt el fognak követni. Eddig már megállapítást nyert, hogy a gyilkosok a baloldali szociálforradalmárok csoportjának szállására menekültek. A házat nyomban csapatok zárták körül. A szociálforradalmárok vezérei, Kankov, Sarlin, Spiridon eddig nem érkeztek meg a nagy szinházba, ahol a szovjetkongresszus küldöttjei összegyültek. Az egyszer bizonyos, hogy a gyilkosság egy jel volt a bolsevikiek ellen tervezett csínyhez.  

 

Ezen ellenforradalmi mozgalom részeseinek látszanak a baloldali szociálforradalmárok egy része, kapcsolatban a jobboldali szociálforradalmár Sawinkowal és az ő ántántügynökeivel. Sawinkow a vezetője a moszkvai ántántmozgalomnak és összeköttetésben áll a cseh-? És a monsevikiekkel. Megelőzően Kerenski alatt hadügyminiszter volt és kiterjedt szervezetét hiveinek és ügynökeinek tekintélyes számban körülbelül négy héttel ezelőtt Moszkvában történt letartóztatása nem gyengítette meg kellőképpen. A két gyilkosként vagy a balpárti szociálforradalmárok tagjai, vagy az ellenforradalmárok leküzdésére alakitott bizottság tagjai vehetők számitásba. A gaztettért a felelősség azonban leginkább Sawinkowot terheli, aki ezidőszerint bujdosik és az pénzelőit. A császári kormány azon várakozásának adott kifejezést, hogy a szovjetkormány a cinkosok és társaiknak üldözése és megbüntetése iránt leghatározottabban fog intézkedni.


Moszkva, julius 7.
A lapok jelentése szerint Alexandrovics Mihály volt nagyherceg Permből megszökött és Szibériában a cseh-tótok között tartózkodik. Morganatikus felesége, Bressow grófné asszonyt Pétervárott letartóztatták.


Moszkva, julius 7. délután
A balpárti szociálforradalmárok beismerték részességüket gróf Mirbach követ meggyilkolásában. A szinházban eltorlaszolt megbizottaikat elfogták. A városban különböző pontokon az ellenforradalmárok és a bolsevikiek között fellángoltak a harcok, amelyek eddig az utóbbiak javára látszanak sikerrel lefolyni. A követségnek összes tagjai és többi megbizottai sértetlenek.


Frankfurt, julius 7.
A Frankfurter Zeitung jelenti Berlinből: Moszkvából az éjszaka folyamán beérkezett ujabb táviratok szerint megállapitották, hogy Mirbach gróf két gyilkosa egy olyan épületbe menekült, melyet a ententebarát szociálforradalmárok tartanak megszállva és védelmeznek gépfegyvereikkel. A gyilkosságnak olyan szinezete van, mintha ez akart volna a jel lenni az ententebarát szociálforradalmárok nagy államcsinyjéhez. Moszkvában harcokra került a sor, ezek terjedelméről és kimeneteléről azonban még nem érkeztek részletek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98