Dtum
Login with Facebookk
1925 | Szeptember

Walkó miniszter Genfben kijelentette, hogy még ebben az évben megkötik a magyar-cseh és a magyar – osztrák kereskedelmi szerződéseket

Genf, szeptember 13.
A Népszövetség őszi ülésszakának nagy hete Briand és Chamberlain elutazásával véget ért. A Nagy európai kérdéseket letárgyalták és a világszerte ismert politikusok közül hétfőn már csak Apponyi Albert gróf fog felszólalni. A Genfben levő delegátusok a most következő hetet arra használják föl, hogy tető alá hozzák saját országaik külön ügyeit.

 

A balti államok a rigai konferenciát készitik elő, tárgyalások folynak Jugoszlávia és Törökország között, de az Ausztria, Csehország és Magyarország közötti gazdasági problémák felől is élénk megbeszélések kezdődtek. Az itt időző Walkó Lajos kereskedelmi és külügyminiszter kijelentette, hogy ugy a magyar-cseh, mint a magyar-osztrák kereskedelmi szerződéseket még ebben az évben meg fogják kötni.


Szombaton este visszaérkezett Genfbe Grandi olasz delegátus, aki magával hozta Mussolini válaszát Briand és Chamberlain közös jegyzékére. Az olasz miniszterelnök kijelenti, hogy hozzájárul Németország meghivásához a biztonsági konferenciára, amelyen Olaszország részéről személyesen kiván résztvenni. Mussolini válaszának beérkezése után valószinű, hogy a garanciapaktum letárgyalására vonatkozó meghívást nem kedden, hanem már hétfőn átnyujtják Berlinben.


Hosszas küzdelem után a csehek és lengyelek elérték, hogy meghívást kapjanak a konferenciára, de a francia és angol diplomaták rámutatnak arra, hogy Chamberlain milyen mereven elutasitó volt, főleg a lengyelekkel szemben Genfben és mosolyogva mondogatják, hogy a csehek és a lengyelek csak az előszobában fognak ülni, de a garanciapaktumba kevés beleszólásuk lesz.


Hogy a konferenciát hol tartják meg, teljesen bizonytalan. Szó van egy északolaszországi városkáról, nehogy Mussolininek el kelljen hagynia országa területét, mert a svájci hatóságok nem szívesen vállalnák a felelősséget az olasz miniszterelnök személyének biztonságáért, de lehetséges, hogy a konferenciát Lausanneban tartják, ahol a sajtó hirszolgálatát sokkal könyebb ellátni, mint egy kis olasz vagy svájci faluban.


Kiss Dezső

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98