Dtum
Login with Facebookk
1925 | Szeptember

A szignatúrák a növényvilágban és állatvilágban

A magvakat általában a termékenység jelképeinek tartották és a lenmagot mint szerelemgerjesztő szert (aphrodisiacum) már Dioscorides említi, s ma is Ausztria egyes vidékein mint szerelmi orákulumot használják. Az olyan növények, amelyeknek termése sokmagvú, mint a mák vagy a füge, biztos gyermekáldást hoztak az asszonyoknak; az olyanok pedig, amelyekben a herével való hasonlatosságot véltek felfedezni, mint a dió, szilva, mandula, a férfiak nemzőképességét növelték.

A birsalma sok magva és kellemes illata folytán a régi görögöknél a szépség, szerelem és termékenység jelképe volt és Aphroditének volt szentelve; esküvő után az új asszony egy birsalma elfogyasztásával Aphrodité oltalma alá helyezkedett. Ugyancsak a görögöknél, amidőn a menyasszony átlépte a lakodalmi szoba küszöbét. a násznép közt diókat osztogattak széjjel, hogy Zeus az új házaspárt termékennyé tegye.

A germánoknál a birsalma termékenységet és a boldog házasságot jelképezte. A Keleten a füge számos magva (illetőleg helyesebben termése) miatt a termékenyítés és a termékenység jelképe volt és a trágár erotikus vallási szertartásoknál nagy szerepet vitt. A rómaiaknál a női szeméremtestet (vulva), a görögöknél a penist jelképezte s az előbbieknél Juno, az utóbbiaknál Dionysos és Priapus szent növénye volt.

A szálepnek, mint általában az Orchideáknak, két gumója van, miáltal különösen emlékeztet herére. A két gumó nagysága közti különbség már a régieknek feltűnt és különböző hatást tulajdonítottak nekik. Theophrastos szerint a nagyobbik emeli, a kisebbik csökkenti a nemzőképességet (facultas coeundi); Dioscorides szerint ha a férfi a nagyobbikat fogyasztja el, akkor fiú, ha a nő a kisebbiket, akkor leány fog születni;születni.

Plinius említi, hogy a thessaliai nők a nagyobb, keményebb gumót kecsketejben megfőzve mint aphrodisiacumot, a kisebb lágyabbat mint antiaphrodisiacumot használták. A germán ókorban az Orchis-félék Freya, a szerelem istennőjének voltak szentelve.

Habár a szignatúrák túlnyomó része a növényvilágból került ki, találkozunk velük az állatvilágban is. A gyorslábú állatok, mint a nyúl vagy a szarvas zsírja lábfájás ellen használt, míg a foltos párducé a szeplőket tüntette el. A múmia pora, mint nagyon régi dolog, vízzel el­keverve hosszú életet biztosított annak, aki ezen keveréket megitta.

A Janus Damascenus néven ismert arab orvostól származó „Diasatirion" bájital, amelynek hatása abban áll, hogy „Valet ad erectionem virgae, multiplicat sperma et desiderium coeundi", Valerius Cordus 1546-ban megjelent „Dispensatorium"-a szerint sok mindenféle alkotórészből áll és főhatóanyaga a „testiculi vulpis" (róka-here).

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Százezer példány egy óra alatt, a gyorssajtó Százezer példány egy óra alatt, a gyorssajtó
Körülbelül 500 esztendeje, hogy bizonyos nevezetű Johannes Gutenberg...
Báró Bánffy Dezső új programmja Báró Bánffy Dezső új programmja
Báró Bánffy Dezsőnek Szeged első kerületében két jelölt ellenében 115...
A székfűvirág begyüjtése
A gyógynövénypiac legfontosabb cikkének, a székfűvirágnak begyüjtése...
Rövidek Rövidek
Tevfik Rüsdi bég török külügyminiszter megtáviratozta a teheráni...
Az örök sötétség országa Az örök sötétség országa
A világnak ez a birodalma nem az Északi-sarkon vad, mert ott csak...
Fedák Sári három évig sehol sem léphet fel Fedák Sári három évig sehol sem léphet fel
Fedák Sári ügyében – mint ismeretes – szombaton hirdette ki ítéletét...
Elektromos vasutak Elektromos vasutak
Elektromos vasút a Hűvös völgyből Mária Remetére. A kereskedelemügyi...
A repülő laboratórium A repülő laboratórium
A repülőgép harci értékein kívül más tekintetben is fontos kísérteti...
A kávé A kávé
A kávé… Báró Orczy Lőrinc, a XVIII. század főuri költője még jó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98