Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Augusztus

Stalin személyében a szovjet torkát az orosz paraszt fojtogatja, aki nem adja oda a buzáját Moszkvának áron alul

Riga. augusztus 2.
Ki ez a Stalin, aki legyürte a III. Internacionálé félelmetes hírű vezérét, aki hallgatásra kényszeríti a hadsereg és az ifjúság körében még mindig népszerű Trockijt, a bolsevisták legkiválóbb szónokát, aki láthatatlanná tette Radekot, a bolsevizmus utazó ügynökét? Stalin egy kemény koponyájú, rideg ravasz orosz munkásember, akit még mindig elszakíthatatlan szálak fűznek a faluhoz, aki jobban érti, ismeri és becsüli az orosz parasztot, mint Szovjetoroszország mai vezetőinek bármelyike. Reálpolitikus, mint Lenin, de nyoma sincs benne annak a jéghideg fanatizmusnak, amely a Kreml néhai magányos lakójában lobogott.

 

Stalin politikájúnak alapelve igen egyszerű.


Az orosz forradalom paraszt forradalom volt, az orosz parasztnak juttatta a földet, amelyet megmivel, egy a föladata tehát, hogy ez a föld a paraszt kezén is maradjon.


Márpedig Zinovjev is társainak ideológus engesztelhetetlensége a forradalom ellen bőszíti a parasztot, a bolsevizmus hirtelen megdőlte pedig ellen forradalmat jelent s azt, hogy a paraszt elveszti a földet, amely jórészben visszakerül volt tulajdonosai kezére. Az orosz paraszt ma 800 millió aranyrubellel kevesebbet fizet adóban, mint a forradalom előtt, nem fizeti a 376 millió aranyrubelt kitevő békebeli bérösszegeket s mig a földadó 19234-ben még 238 millió rubelt tett ki, ez az összeg 1925-ben 118 millió rubelre csökkent.


Miután az orosz parasztság a lakosság 30%-át teszi ki, ez a túlnyomó többség az államháztartás terhének csak egyharmadát viseli. Ez az állapot ellen a parasztságnak nem is volt kifogása, de az államnak élnie kell. Miután a külkereskedelem Oroszországban állami monopólium, az állam megkisérelte, hogy a gabonát és egyéb mezőgazdasági termékeket a világparitás alatt vásárolja össze, az iparcikkeket pedig, amelyeket külföldről importál, a külföldi árak sokszorosán adja el. A paraszt azonban nem hagyja magát, gabonáját nem adta el, ennek következménye pedig, miután a külföldi hitelek a szükségletnek igen csekély hányadrészét födözik, az árupiac megszükülése, a drágaság emelkedése és a rubel aranyértékének és aranyfödözetének ijesztő gyors ütemben való esése. E számok és ez adatuk nélkül ezt a harcot, amely ma Oroszországban folyik, nem lehet megérteni.


Stalin, akinek tatárvágásu koponyájában az első konzul kemény valóságérzéke lakozik, tisztán érti és látja a helyzetet.


A szovjetnek engednie kell, mert a régi, teoretikus elvekhez való ragaszkodás, az egyre bátrabb és egyre szabadabb paraszttömegeket a Kreml ellen uszítja. A bolsevizmus vezetőlapja a „Pravda” heteken át falusi leveleket közölt mostanában és soha, még a legszenvedélyesebb antibolsevista propaganda sem vágott olyan kemény igazságokat a szovjet urainak fejéhez, mint e névtelen levélírók sokasága. Évszázadok ködén tul is változatlanul megmaradt a primitiv orosz paraszti lélek olyannak, amilyen akkor volt, amikor ősei az északi erdők komor tisztásain túrták a földet. Az orosz paraszt nem ismer más érdeket, mint a maga és családja közvetlen hasznát, nincsen érzéke a moszkvai és pétervári retorika stil-virágai iránt.


A búzáért árut akar és ezen az egyszerű igazságon, mint rendíthetetlen gáton megakadt a III. Internacionálé minden igyekezete.


És ez a kemény megkötöttség, ez a szívós passziv ellenállás, amely két évvel ezelőtt csak elszórt és izolált kitörésekben, a mult év őszén már sürü és rendszeres lázongásokban nyilvánult meg, ebben az évben összefüggő és szervetett mozgalom formáit öltötte föl. Egész Szibériában, a kozákvidéken és Ukrajnában a szovjet tekintélye olyan mélyre hanyatlott, mint még sohasem, csak a belső orosz guberniumokban, ahol az elnyomott és rabszolgasorsban tartott paraszti tömegek élnek, a Volga és az Ural között, ahol a nagy éhinség megtizedelte a lakosságot és megtörte gerincét, őrizte meg a centrális kormányzat régi tekintélyét. De még itt is, ez engedelmes és hajlott hátú lakosság körében is föl-fölhangzik egy merészebb beszéd, még itt is kiszorul a helyi tanácsokból a vezető bolseviki munkások nagyrésze.


Az elvakult és régi, korlátlan hatalmukra éhes vezérek nem látjuk a fenyegető szavakat, amelyeket egy láthatatlan kéz irt föl a Kreml falára, csak Stalin és Rykov és szűkebb baráti körük azok, akiknek ereiben paraszti vér buzog, látják és hallják a hangokat, amelyek egyre fenyegetőbb morajlássá sűrűsödnek.


A III. Internacionálé minapi gyűlésén Stalin másfélórás komoly és higgadt beszédben pozdorjává zúzta Zinovjev szenvedélyes frázisait. A többség Stalin javaslatára szavazott és ezzel megpecsételte a világforradalom e fellegvárának sorsát. Trockij ujból hallgatott és ma mindenki azt kérdi Oroszországban: Mire készül Trockij?


Báró Poellnitz Egon

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sztálin Orosz muzsik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A jósnő rablóbarlangja A jósnő rablóbarlangja
A háboru, a forradalmak, a mérhetetlen szenvedés, amit az emberiség...
A világ leghosszabb lépcsője A világ leghosszabb lépcsője
Az északamerikai Egyesült Államok Oregon államában hatalmas...
Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus feladatairól Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus...
Thierack dr. birodalmi igazságügyminiszter rádióbeszédet mondott az...
Sztójay Döme volt miniszterelnök a Semmeringen gyógykezelteti magát Sztójay Döme volt miniszterelnök a Semmeringen gyógykezelteti...
Mint köztudomású, vitéz Sztójay Döme miniszterelnökségének utolsó...
Egyiptom a gaulleizmus központja Egyiptom a gaulleizmus központja
Az egyiptomi politikai és diplomáciai válság kulisszatitkaihoz...
Az OTE úszóversenye Az OTE úszóversenye
A hideg, szeles időjárás elriasztotta az úszókat a startolástól s...
Meggyilkolták Jaurést Meggyilkolták Jaurést
Jaurés, a francia szocialisták világhírű vezére, a modern politikusok...
Színpompás kép volt az Opera vasárnap esti díszelőadása Ciano gróf tiszteletére Színpompás kép volt az Opera vasárnap esti díszelőadása Ciano gróf...
Vasárnap este fényárban úszott az Opera palotája. A homlokzat előtt...
Fényes magyar finis Dublinban Fényes magyar finis Dublinban
Magyarország – Írország 4:2 (2:1) A magyar válogatott csapat...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98