Dtum
Login with Facebookk
1926 | Augusztus

A magyar vízipóló-válogatott nyerte az Európa bajnokságot

Az idegesen játszó magyar vízipólócsapat fölényét ki nem fejező gólaránnyal nyerte meg a svédek ellen a vízipóló-bajnokságot

Magyarország – Svédország 3:2 (3:0)

A magyar válogatott vízipólócsapat a párisi olimpiászon vonult be a „nagy” csapatok sorába. A négyszeres olimpiai világbajnok angol csapat legyőzése után tudásunkat mindenütt elismerték. A múlt évben a magyar csapat a „világ legjobb csapata” címet nyerte el, hiszen nagy gólaránnyal legyőzte a francia és belga csapatokat, a párisi olimpiász első és második helyezettjét.

Ez évben győztünk az osztrákok ellen, a francia-belga túra azonban – a csapat hiányos előkészítése és kevés tréningje következtében – nem sok sikert hozott. Alig három hete, hogy a válogatott csapat komoly tréningbe kezdett és a rövid idő alatt olyan formába jött, hogy az Európa bajnokságot megérdemelten nyerte.

A németek ellen szenzációsan, a belgák ellen még jól, a svédek ellen azonban már csak közepesen játszottak válogatottjaink, amit első sorban a kevés tréningnek kell tulajdonítanunk. Ha Bolognában, a jövő évben meg akarjuk védeni „Európa bajnoki” büszke címünket, akkor már május elején el kell kezdeni a válogatott tréningeket.

Megállapíthatjuk, hogy csapatunk ma játszott a leggyengébben. Az első félidőben nagy fölényben voltunk, de a második félidőben a játék igen gyatra volt és túl ideges csatáraink minden alkalmat elszalasztottak.

A mérkőzés jóval a kitűzött időpont után kezdődött. Hodgson angol bíró kényelmes tempóban vizsgálta felül a vonaljelző táblákat és mire a mérkőzés elkezdődött már szürkülni kezdett.

Jóval hat órán túl volt az idő, amikor a két csapat felállott a következőképen:
Magyarország: Barta – Homonnay II., Fazekas – Keserű II. – Wenk, Vértesy, Keserű I.
Svédország: Naumann – Viktorin, C. Anderson – Arne Borg – Bergwal, Norberg, E. Andersson.

A mérkőzés lefolyása
Kezdésnél Arne Borg éri el a labdát. Ennek ellenére a svéd kapu jut először veszélybe, Wenk csavarja azonban gyenge. Majd Norberg éles lövése hajszálnyira a kapu fölé megy. A támadások váltakoznak, de úgy látszik, hogy a svédek rohamai a veszélyesebbek.

Csapatunk rendkívül idegesen játszik, egyetlenegy jó passzt nem látni. Keserű I.-et Viktorin faultolja közvetlenül a kapu előtt, amiért a bíró kiállítja és négyméteres büntető lövést ítél, amelyet Keserű védhetetlenül helyez a hálóba (1:0).

A svédeket nagyon meglepi a gól, a magyar csapa nagy fölénybe kerül. Akár 5 gólt is lőhetnének egymásután, de a csatárok önzők. Vértessy nem veszi észre a jó helyzetben álló Wenket, utána Keserű I. tiszta helyzetet kihagy, ebből a svédek intéznek erős támadást, Homonnay II. azonban szerel, szökteti Keserű II.-őt, aki a meccs legszebb gólját lövi (2:0).

A svédek teljesen elvesztik a fejüket, röviddel a második gól után Vértessy szökteti Keserű I.-et, aki igen szép és éles gólt lő (3:0). Három gólhelyzetet kihagyva, vége a félidőnek.

A második félidőben Wenk fogja a labdát, közben Keserű tiszta gólhelyzetbe kerül, de a labda leadása rossz. Csapatunk kezd visszaesni. A svédek okos passzjátékkal megközelítik a kapunkat és Bergwall – Homonnay II. és Keserű II. tétovázása folytán – védhetetlen gól lő (3:1).

A svédek tovább támadnak, a magyar csapat leúszásokkal igyekszik frontba jönni, azonban mind a két Keserű elügyetlenkedi helyzetét. Utána Wenk ló egy bombát a kapura, a kapus azonban biztosan véd. Az iram egyre erősebb lesz, gólhoz a svédek jutnak, ugyancsak Bergwall révén, akinek labdája Barta kezéről csúszik a hálóba (3:2).

A mieink most magukhoz térnek, igyekeznek javítani az eredményen, de Keserű I. és Keserű II. kapufalövésein kívül egyéb nem történik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyar gól a német kapuban Magyarország Európa bajnok vízipólócsapata Jelenet a vízilabdadöntőről - küzdelem a svéd kapu előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98