Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Vízipóló: Magyarország – Franciaország 4:4

A durván játszó franciák az utolsó pillanatban négyméteres büntetődobással egyenlítettek ki – A bíró előzőleg kiállította a magyar kapust – A magyarok góljait Keserű I. (2), Wenk és Homonnay II. lőtték.

Valaha nagy nemzetközi futballcsaták előestéjén uralkodott akkora láz a közvéleményben, mint a francia-magyar vízipóló-mérkőzés előtt. Ez a sport teljesen befészkelte magát a közönség szeretetébe – mely épp úgy, mint a futballból – nemzeti ügyet csinált belőle.

A diadal nemzeti ünnep, a vereség országos gyász. Minden figyelem a távírón, a telefonon csüngött, mit fog jelenteni Tourelles-ból és az újságok kirakatai előtt épp úgy csoportosultak a tömegek, mint válogatott mérkőzések alkalmával. Izgatott tippelések, aggódások, bizakodás mindenfelé és a nagy izgalom egy percre sem ült el, míg az eredményeket meg nem tudták.

A két csapat a következőképpen állott fel:
Franciaország: Dajardin – Deborgies, Delberghe – Padou – Vandevenne, Tribouillet, Mayand

Magyarország: Barta (III. ker.) – Hommonay II. (MTK), Fazekas (FTC) – Keserű II. (FTC) – Keserű I. (III. ker.), Vétessy (FTC), Wenk (FTC)

A francia csapat hat játékosa az Enfanta de Neptune, Toureining tagja. Mayand a Libellule, Paris színeiben szerepel. A magyar csapat az általunk közölt, eredeti összeállításban állt fel.

Delahaye (Belgium) sípjelére startoltak a fiúk. Az első labda Vértesyé. Már az első percekben látszott, hogy nehéz lesz a mérkőzést megnyerni, mert a franciák az olimpiászon látott durva játékukkal igyekeztek tudásukat pótolni.

A mieink eleinte nem reagáltak a durvaságokra, de amikor látták, hogy a bíró mindent eltűr, néha-néha ők is latba vetették testi erejüket. Az első gólt Fazekas jó átadásából Keserű I. éri el, de a franciák csakhamar kiegyenlítenek, sőt Tribouillet révén a vezetést is megszerzik.

Két veszélyes lövést fog most Barta. Mind a két támadás durva „ellökésből” indult ki, melyeket a bíró elnézett. A félidő vége felé Homonnay II. előretör és bombalövéssel kiegyenlít. Félidő 2:2.

A második félidő elején Keserű I. ügyesen átjátssza magát a francia védjátékosokon és megszerzi a vezetést, 3:2. Sajnos, nem vezethetünk sokáig, mert Padou remek előretörése meghozza a franciáknak a kiegyenlítést. 3:3. Most erős küzdelem indul meg a győzelemért. Végül is Homonnay II. – Keserű II. – Wenk szép összjátéka utóbbi góljával végződik. 4:3.

A franciák durvasága most nem ismert határt. Mindez nem segít. Ekkor jön a bíró, aki biztosan arra számít, hogy a vasárnapi belga mérkőzés francia bírája majd revanzsálja magát – és közvetlenül a befejezés előtt a labdára vetődő Bartát kiállítja és az üres kapuba 4 méteres büntető dobást lövet, amivel a franciák a már elveszettnek hitt mérkőzést ki egyenlítik. 4:4.

A következő pillanatban a játék végét jelzi a bíró.

A csapat tagjai közül nehezen lehetne valakit kiemelni; a védelem most is jobb volt, mint a csatársor, mely nem igen talál magára. A franciáknál igen jó volt a kapus és Tribouillet. Padou is kifogástalanul dolgozott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar válogatott vízilabdacsapat A francia válogatott vízilabdacsapat
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98