Dtum
Login with Facebookk
1926 | Február

Gondolatok a mezőgazdaság és ipar körül

Irta: Fehér Zoltán

A mezőgazdaság is ipar, mely ma már hatalmas arányokban fejlődik
és úgyszólván naponta újabb találmányokkal lepi meg az emberiséget. A gazda, ki a korral haladni tud, ma már nem nyerstermelő, hanem terményeit földolgozó nagyiparos, gyáros. De nemcsak a nagybirtokos viheti gyártmányait a piacra, hanem a kisgazda is, ha többen társulva szövetkezeti ipartelepeket létesítenek.

Igy van már nemcsak külföldön, hanem már nálunk is több műmalom, lisztgyár, tej-, vaj-, sajt- stb. szövetkezet; faeszközöket készítő társulat (kocsigyár, villákat, lapátokat készítő műhely, kendergyár, kosárgyár stb.). Idővel majd lesz bőrgyár, hentesárúgyár, kenyérgyár, süteménygyár, szesz-, sör-, árpakása (árpagyöngy-), Kneipkávé, pótkávé (cigória-), rum-, cognac-, likőr- és különböző finom italok (pezsgő-) gyár és sokféle konzervgyár, melyben zöldség, főzelék, gyümölcs és mindenféle húsneműek, valamint más ételfélék konzerváltatnak.

Mindent föl kell használni a gazdaságban vagy értékesíteni a lehetőleg előnyösebb módon és a legcsekélyebbet sem szabad elkallódni hagyni. Látjuk, hogy a fém- vagy vasiparban nemcsak nagyméretű tartókat, sineket, óriási gépeket, tartályokat gyártanak, hanem finom szerszámokat, műszaki és tudományos eszközöket, a legkisebb méretű tárgyakat, például szegeket, kapcsokat, tűket stb.

Vannak oly kis dolgok, melyekből sok ezer megy egy kilogrammra, míg a traverzekből egy darab is több ezer kilogrammot nyom; és mégis nem mindig a parányi dolgok gyártása a legelőnyösebb, mert ez mindig az áraktól függ s az előállítás költségétől, például egyes finom szerszámok készítése annyi munkaidőbe és erőbe, annyi segédeszköz és gép alkalmazásába kerül, hogy igen kevés haszon marad a gyáros zsebében.

Különben is kereslet és kínálat szabályozzák az árakat s esetleg az az erdőbirtokos, ki tűzifát termel, jobban jár, mint az, ki műbútort, sétapálcákat, fogpiszkálót, cipőszegeket stb. gyárt nagyban.

A gazda mindig a helyi viszonyok és körülményekhez alkalmazkodjék és ha kifizetődik a nyerstermelés, akkor ne bibelődjék a földolgozással, például nagy város közelében újévre termeljen pecsenyemalacot, húsvétra pecsenyebárányt, a nyári idényre olcsón előállítható, nagy tömeget adó virágot és zöldségféléket, meg csemegekukoricát és paradicsomot mindaddig, míg a szükséglet ki nincs elégítve. Mindig az idény kívánalmainak tegyünk eleget.

A legcsekélyebb értékűnek látszót se dobjuk el, hanem a lehető legmagasabb áron értékesítsük vagy használjuk föl legelőnyösebben magunk, ha tudjuk, hogy a rendes polgári hasznot megtaláljuk mellette. Például a lótrágya nemcsak a szántó javítására szolgáljon, hanem melegágyak, növényházak, csiperkegombatelepek létesítésére, tyúkólak melegítésére stb.


A tiszta, száraz, átrostált fahamu hamuzsír gyártása alkalmas, máskülönben a legolcsóbb kálitrágya. A lehullott vakolat, mészhulladék, törött tojáshéj és a megőrölt csont a baromfiak csontképzését és a tojáshéj létesítését mozdítja elő. Az állati szőr kárpitosnak, játékkészítőnek, kefe, ecset, meszelőgyárosnak szolgál nyersanyagul. A toll szárazan megtisztítva és osztályozva s megfosztva, ágynemű töltésére igen jól értékesíthető. Még az erdő fáin található moha is jól eladható, kivált kertészeknek, kik finom virágokat, szamócát (epret) s egyéb kényes gyümölcsöt csomagolnak bele.

A kisértékűnek tartott homok is aranybánya lehet ott, hol közelben a város, melyben sokat építenek, de meg az asszonyok sikálásra is veszik. A kavicsnak, kivált, ha osztályozott, nagy kelete van cementbeton építéseknél, melyek évről-évre jobban elterjednek. Hol jó közutakkal és olcsó gépkocsiközlekedéssel rendelkeznek, ott esetleg több kilométer távolságra is lehet a nagyobb tömegű vagy súlyos terményeket és termékeket a nagyobb fogyasztó központokba szállítani. Mert: szemesnek áll a világ!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Modern baromfitenyésztő-telep. A Vas- és Fémmunkások Szövetsége.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98