Dtum
Login with Facebookk
1926 | Február

A zsombék

Évtizedekkel ezelőtt Borbás Vince már részletesen ismertette Közlönyünk  hasábjain a zsombék mibenlétét és keletkezését. Minthogy mai napig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a zsombékon a lápok mely alakulata értendő, elmondjuk, hogy a zsombék nem egyéb, mint egy sás-fajnak, a Carex Hudsonilnak (régiesen C. stricta) hatalmas, több évtizedes vagy még idősebb, oszloposán kiemelkedő gyepe.

A zsombék-sásnak ugyanis nincs tarackja, tehát nem kúszik szerte-széjjel, mint pl. a nád, hanem szárait és leveleit („zsombék-haj") sűrűn egymás mellett hajtja. A növény tehát kezdetben 20—100 cm átmérőjű sűrű, tömött gyepet vagy párnát alkot. Szárai és levelei évről-évre elhalnak s jövő évi hajlásai az előzők hónaljából erednek, így évről-évre pár mm.-rel magasabbról erednek a hajtások. A növény töve, az elhalt szárrészek nem pusztulnak el, hanem megmaradnak s így a növény idővel oszlopot alkot.

Az oszlop magassága 1-2 m-t is elérhet. Ismerve azt, hogy milyen lassan nő a zsombék, beláthatjuk, hogy az 1-1 1/2 m magas zsombékoknak — amilyenek ma például a somogymegyei Baláta - tavat (Somogyszob közelében) és a nyirbátori Bátorliget lápját népesítik be — milyen időseknek kell lenni.


A közismert növények közül a zsombék növekedésének megértésére a pálmák növekedését hozhatjuk fel például. A pálmánál az élő törzs csúcsán megjelenő levelek szorosan egymás hónaljából erednek, így a pálma törzse szintén csak annyival növekszik, amennyi levél elhal s helyette újak fejlődnek.

A zsombék talpa (töve) mindig oly helyen van, ahol legalább az év bizonyos részeiben víz áll. Rendszerint állandó víztükör csillog a zsombékoszlopok közt. A vízben hinár, gyakran a fehér tünderrózsa (Castalia alba) is pompázik. A nagyobb zsombékok felülete akkora és az oszlop szilárdsága olyan, hogy az ember súlyát elbírja.

Így zsombékról-zsombékra ugrálva, gyakran mélyen behatolhatunk a lápok belsejébe, oly helyekre is, ahol már az egyébként járhatatlan. A zsombékok persze; olykor nem éppen kényelmes távolságban vannak egymástól, súlyunk alatt inognak olykor annyira meg is hajlanak, hogy vízbe zuhanunk. Ilyenkor - bár a zsombékok közt a formáció természetéből következőleg soha sincs olyan mély víz, hogy feneket ne érnénk — nem segít más. mint az, hogy a zsombéksásba (zsombék-hajba) kapaszkodunk, mi viszont — lévén a sás levelének széle igen éles — kezeinket megsértheti.

A zsombékosok növényzete rendszerint igen érdekes. Zsombék csak állandó lápban van s ahol zsombék van. ott más érdekes növények is élnek. A zsombékok közti vízben érdekes vizi növények, a zsombékok oldalain pedig lépi növények élnek.

A zsombék hazánk s különösen az Alföld speciális formációihoz tartozik, mert bár a zsombéksás külföldön is elterjedt, oly jellegzetes és oly nagy kiterjedésű zsombék-állományokat, mint nálunk, másutt nem alkot. Alföldünk vizeinek lecsapolásával zsombékosaink java része pusztulóban van, néhány szép kifejlődése azonban máig érintetlenül maradt.

Dr. Boros Ádám

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zsombék szék Zsombék szék  (carex clata)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pusztulás Pusztulás
A régi háborukban megtörténhetett, hogy a győző többet nyert, mint...
Világválság Világválság
A probléma, amelynek megoldásával éjt s napot eggyé téve a magyar...
Az édes méreg Az édes méreg
Az ópiumot, vagy mint a régi magyarok nevezték, áfiumot, a mák...
Rendes román csapatok lépték át az erdélyi határt Rendes román csapatok lépték át az erdélyi határt
Az északnyugati határvidéken a már ismertetett helyeken kívül a mai...
Mussolini üzenete Mussolini üzenete
Vasárnap délelőtt Mussolini miniszterelnök hatalmas beszédet tartott...
Gorkij Gorkij
Az öreg G. B. Shaw talán most érzékenyedett el először nyilvánosan,...
A marosvásárhelyi véres választás A marosvásárhelyi véres választás
Maros-Vásárhely mind a két kerületében választás volt február 6-ikán....
Remecz megjavította a diszkoszvetés országos rekordját Remecz megjavította a diszkoszvetés országos rekordját
Eredménye: 48 méter 97 cm. A Dunakeszi Magyarság vasárnapi atletikai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98