Dtum
Login with Facebookk
1926 | Január

Villamosítási mozgalmak

Írta: Borus Ferenc, okl. gépészmérnök, az Agrolux ügyv. igazgatója

Csonkahazánk városai már mind rendelkeznek villamos energiával,
úgyhogy villamos ellátásunk fejlődése egyet jelent mezőgazdavidékeink villamos ellátásának fejlődésével. A villamosítás egész Európában igen nagy lendületet vett a háború óta s természetes, ha e kérdés nálunk is az érdeklődés előterében áll.

Sajnos, mi e téren nagyon el vagyunk maradva.
Míg Svájcban körülbelül 700 kwó fogyasztás esik egy lakosra egy évben, Németországban 141, Angliában 139, addig Csonkahazánkban csak circa 28 kwó a fejenkénti évi fogyasztás. Természetes, hogy agrárország létünkre a svájci számot talán soha nem fogjuk elérni, mégis bizonyos, hogy e tekintetben nagy fejlődésre számíthatunk még.

A mezőgazdavidékek villamos ellátása mindenütt nehéz probléma.
A szén- és egyéb forrásokban rejlő energiák gazdaságos kihasználása céljából egész vidékek ellátására épített nagy telepek és nagy hálózatok hatalmas tőkét kötnek le s azok kamatban és fenntartásban oly állandó összegeket kívánnak meg évenként, melyeket a mi egyelőre kicsi és bizonyára csak lassan növekvő fogyasztásunk el nem bír. E tekintetben tehát a külföldi példákat nekünk csak rendkívül óvatosan szabad követnünk.

Előbb inkább helyi kis telepek létesítését kell elősegítenünk.
Azonban e kis telepeket is úgy kell építeni, hogy ezek minél kisebb tőkét kössenek le. Tehát legjobb, ha valamely meglevő üzemhez kapcsolódnak (pl. malomhoz), mert így még az üzemi költségek is kisebbek lehetnek.

Sajnos azonban, e téren is bizonyos kilengéseket találunk.
A munkahiány tőkeerővel nem rendelkező oly vállalkozókat is csábít községi villamostelepek építésére, akik, ha a házi belső berendezéseken a hálózathoz szükséges pénz legnagyobb részét megkeresni nem tudják, hamar fizetési nehézségekbe esnek.

Az ily kis villamostelepek is legcélszerűbben a Németországban nagy telepeknél használatos vegyes rendszerben épülhetnek meg, ahol a szükséges tőke egyrészét maga a község, illetve a lakosság nyíltan adja. Így egyrészt a község befolyása biztosítva van, másrészt a telep anyagi helyzete is szilárd lesz, de egyúttal fogyasztás is sokkal inkább várható az anyagilag valamennyire érdekelt lakosság részéről.

Ily vegyes rendszerű társaság jó néhány van már hazánkban és életrevalóságukat szemben az előbb említettekkel bebizonyították. Helyes volna és a villamosítás fejlődéséhez nagyban hozzájárulna, ha ily vegyes társaságokban való részvételhez a községek a pénzügyi kormány jóváhagyását könnyen elnyernék.

A kereskedelmi minisztériumban régóta befejezés előtt áll az ú. n. elektromosságügyi törvény.
Jó volna, ha ez a törvény az okvetlenül szükséges úthasználatok kérdésének rendezése mellett e szempontok figyelembevételével minél előbb egy helyes felsőbb irányítást tenne lehetővé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98