Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Január

Rövidek

Megválasztották az orosz kommunista párt végrehajtó bizottságát

Moszkvából jelentik: Az orosz kommunista pártok központi választmánya szombaton választotta meg a párt végrehajtó bizottságát, amely a szovjetállam minden hatalma fölött rendelkezik. A végrehajtóbizottság, amely eddig hat tagból állott, most kilenc rendes és négy póttagot választott. Ujra megválasztottak: Rykov, Sinovjev, Bucharin, Tomski, Troizkij, Stalin, Kalinin, Worosilov és Malatov. Póttagokká: Djersinszki, Kamenev, Petrovszki és Uljanov. Bucharint ezenkivül a párt hivatalos lapjának, a Pravda-nak főszerkesztőjéül választották meg.

Ma alakul meg az uj bolgár kormány

Szófiából táviratozzák: Cankov miniszterelnök vasárnap délelőtt ujabb megbeszélést folytatott a többségi párt vezetőivel. A megbeszélés után Cankov a „Bolgár Távirati Iroda” munkatársának kijelentette, hogy le akar mondani. A király délután egymás után fogadta Cankov miniszterelnököt, és a kormány parlamenti csoportjának elnökét, Liapcsevet, akit a kabinetalakítással megbízott. Az uj miniszterium megalakulását legkésőbb hétfőre várják.

Cseh kormánypárti lapok hazugságai gróf Teleki Pál, Gratz Gusztáv és Windischgrätz herceg szerepéről a frankhamisitásban
Prága, január 3.
A vasárnapi lapok terjedelmes cikkekben foglalkoznak a frankhamisitás ügyével, amellyel kapcsolatban kiméletlen hangon támadják Magyarországot és a magyar kormányt. Egyes kormánypárti orgánumok arra vetemednek, hogy Windischgätz Lajoson kívül gróf Teleki Pál és Gratz Gusztáv nevét keverik a frankhamisitási botrányba.

Pénzhamisitás mindenfelé

Belgrádból táviratozzák: Beiefeldből Lazics rendőrfőnöktől, aki ott a hamis ezerdinárosok készítőit kutatja, távirat érkezett, mely szerint titkos nyomdát fedezett föl, majd az ottani rendőrséggel letartóztatta azokat, akiket dinárhamisitással gyanusit. Ez az ügy nincs összefüggésben a magyarországi pénzhamisitással.


Hágából táviratozzák: A portugál kormány intézkedésére az itteni rendőrség letartóztatott egy hollandi és egy olasz alattvalót, akik portugál bankjegyek hamisitásában vettek részt. Egy harmadik büntársuk megszökött. A rendőrség továbbá Hágában és Rotterdamban több bőröndöt foglalt le, amelyekben 12,5 millió holland forint értékű portugál bankjegyek voltak, továbbá okmányok, amelyek nyilván hamisitások és arra szolgáltak, hogy egy angol cégnek megbízást adjanak 25 millió holland forint összegű portugál bankjegy előállítására. A rendőrség azon a véleményen van, hogy sikerült kézrekeríteni mindazokat a hamisitott bankjegyeket, amelyeket ez okmányok alapján előállítottak.

 

Berlinből jelentik: A hamis pénzeket kutató rendőrségi osztályának hosszas nyomozás után sikerült letartóztatnia egy négytagu bandát, amely angol ötfontosok hamisitásával és forgalombahozatalával foglalkozott. A banda tagjai Sagert és Dahling kereskedők. Gerstenberger mérnök és Kuhn kőnyomdász. A hamisitványok az 1924. évre nyulnak vissza. Eddig 50 darab hamisitvány bukkant föl. A négy hamisitót, akik eleinte tagadtak, azután vallomást tettek, átadták az ügyészségnek.

 

Prágából telefonozzák: A „Cseske Slovo” legutolsó száma a frankhamisitással kapcsolatban azt írja, hogy 1921-ben egy filmtársulat utazott Asta Nilsennel Prágán keresztül és ez a társulat hozta magával egy harmonikában a hamisított cseh szokolokat. A rendőrség letartóztatatott egy Georgevic nevű embert, akit hamis cseh ezerkoronások gyártásával vádolnak. A házkutatásnál három klisét talállak. Georgevic azt állítja, hogy mindössze husz darab ezerkoronást hamisított.

Minisztertanács foglalkozik a magyarországi eseményekkel Londonban
London, január 10.
Chamberlain hazaérkezése után Baldwin elnöklete alatt összeül az angol minisztertanács, hogy a magyar kérdéssel foglalkozzon.


Az angol kormány azon az állásponton van, hogy be kell várni, amig Bethlen gróf megbirkózik a korrupcióval és a kormányra gyakorolt befolyásokkal.


Londonban nagy figyelemmel foglalnak minden ösztönzést, ugy a szövetségesek részéről, mint magyar részről, amely Bethlen helyzetét megkönnyíti és erősíti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Watt James 200 éve született Watt James 200 éve született
200 évvel ezelőtt született Watt, akinek nevéhez a gőzgép fejlesztése...
Lázas izgalom Szegeden: új aknatámadás a paprika ellen! Lázas izgalom Szegeden: új aknatámadás a paprika ellen!
Vasárnap lázas sürgés-forgás volt a szegedi paprikatermelők és...
Beszélgetés a német köztársaság megteremtőjével Beszélgetés a német köztársaság megteremtőjével
Abban a tarka nemzetközi társaságban, amely Pöstyén fürdő parkjait...
Háborus nő -  „Ember perverz, Isten végez” Háborus nő - „Ember perverz, Isten végez”
Ha az Opera homályos földszintjére léptem a nyitány alatt, ő már ott...
Hasfelmetsző garázdálkodása Hasfelmetsző garázdálkodása
Kielben egy hasfelmetsző garázdálkodik, a ki férfiak és nők közül...
Rövidek Rövidek
A francia sajtó élénk figyelemmel fordul a stresai értekezlet felé....
Tudjuk… Tudjuk…
… hogy a hiányos fenntartásnak tulajdonítják számos, a...
Apróságok Apróságok
Megható jelenetek játszódtak le vasárnap délelőtt Budapesten a...
Az autobusz-vállalkozás válsága Az autobusz-vállalkozás válsága
Alig néhány éve, hogy a vállalkozók világában kiütött az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98