Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Csáky Paula, ismert vidéki primadonna, vasárnap este beugrott a szigeti kávéház terraszáról a Dunába

A herceg azonnal utána ugrott és kimentette a már fuldokló müvésznőt a Dunából.

Vasárnap este 1/1 8 órakor izgalmas szenzációja akadt a Margit-szigeten levő Sziget-Szinpad közönségének. Közvetlenül az előadás megkezdése előtt, amikor a kávéház terraszán meglehetős nagyszámu közönség gyült össze, egyszerre csak a terrasznak azon a részén, amely közvetlenül a víz mellett fekszik, hangos sikoltás, majd segélykiáltás hallatszott.


Az emberek összefutottak és látták, hogy egy föltünő eleganciával öltözött hölgy a terrasz sövényén átlépve lefutott a lépcsőn és a következő pillanatban habozás nélkül a Duna hullámai közé vetette magát.


Ezt a jelenetet szinte villámgyorsasággal követte egy másik vizbeugrás is. Egy magas, barna arcu arisztokrata külsejü fiatalember a terraszról gyönyörü fejesugrással a nő után vetette magát, aki már fuldokolt. A fiatalember karjára csavarta a fuldokló nő haját és azután két-három tempót uszva, vele együtt partot ért. Ennek az izgalmas jelenetnek a szereplői is, az előzményei is rendkivül érdekesek és a vasárnap esti öngyilkossági kisérlet kapcsán egy pesti szinésznő élettörténete bontakozik ki.


Az elegánsan öltözött nő, aki vasárnap este, pillanatnyi elhatározással el akarta dobni magától az életet. Csáky Paula szinésznő, aki egy ideig vidéken, majd később Amerikában és azutána budapesti szinházak szinpadjain tünt föl.

 

Csáky Paula, polgári nevén Weisz Paula, itt Budapesten indult el a szinészi pályára, jómódú polgári családnak a gyermeke és szülei csak azért engedték a fölfünöen szép leányt szinésznőnek, mert semmi körülmények között sem akart a polgári élet keretei között megmaradni. A Vigszinház sziniiskolájába iratkozott be és amikor a tanfolyam éveit elvégezte, a győri szinházhoz került Somogyi Vilmos szinigazgatóhoz, ahol azután szépségével és tehetségével csakhamar a győri szinház primadonnája lett.

 

A vidéki szintársulat kötelékében azonban nem volt maradása a nyugtalan vérü, fiatal pesti szinésznőnek és amikor erre alkalma nyilt, hajóra ült és kivándorolt Amerikába, ahol aztán egy magyar társulattal bejárta a nagyobb városokat és eléggé ismert nevet szerzett magának. Két esztendővel ezelőtt érkezett vissza Budapestre szüleinek látogatására és az volt a terve, hogy már itthon is marad és valamelyik fővárosi szinháznál próbál elhelyezkedni.


Ebben az időben történt, hogy Csáky Paula családját igen sulyos kellemetlenség érte. Öccse szerencsétlen tőzsdebizományos volt Budapesten, egy szerencsétlen tőzsdei üzlet kapcsán óriási összegeket veszitett és ezzel együtt mintegy ötmilliárd differenciája támadt, amelyre födözete nem volt. A fiatalembernek annak idején el kellett hagynia Budapestet. Ugy szülei, mint Csáky Paula teljes vagyona elveszett a szerencsétlen tőzsdespekuláció által.

 

Ez az ügy annak idején Csáky Paulát nagyon megviselte, mert nemcsak az anyagi áldozatok bántották, hanem rajongásig szeretett fivérének sorsa is elkeseritette. Nem sokkal később az ujpesti Blaha Lujza-szinházhoz szerződött le, azonban itt sem volt maradása. Néhány hétig ujból Győrben szerepelt, azután visszatért a fővárosba és elhatározta, hogy külföldre megy.

 

Tavaly nyáron utazott el Taorminába, ahol megismerkedett egy ott időző fiatal olasz herceggel, névszerint Russo Domenicával. Az olasz arisztokrata és a pesti szinésznő között csakhamar meleg barátság, majd szerelmi viszony fejlődött ki. Hónapokig voltak együtt az olasz fürdőhelyen, majd a herceg Csáky Paulát elvitte magával Rómába és egész május haváig ott tartózkodtak.

 

 

Az olasz herceg családja azonban nem nézte jó szemmel a fiatal arisztokrata barátságát a pesti szinésznővel és dacára annak, hogy a szerelmes fiatalember semmi körülmények között sem akart Csáky Paulától megválni, a hercegi család mégis érvényesitette akaratát és Csáky Paulának Budapestre kellett utaznia. A szerelmesek megállapodtak abban, hogy amint a herceg nagykoru lesz, házasságot kötnek a család ellenzése dacára.


Amikor Csáky Paula Budapestre érkezett, szüleihez a Murányi-utca 57. szám alá ment lakni, ahova nap-nap után érkeztek a fiatal olasz herceg szerelmes levelei, amelyekben biztatás és reménykedés volt. A levelek az eljövendő boldogságról beszéltek, amelynek valóra válása csupán hónapok kérdése. Egy napon aztán Csáky Paula valahogy kerülő uton hirt kapott Olaszországból, hogy Russo Domenica egy olasz arisztokrata leányt akar elvenni feleségül.


A szerelmes szinésznőt ez a hir annyira megdöbbentette, hogy a rákövetkező napon szülei lakásán, amikor senki sem volt otthon nagy adag veronált vett be és csak az utolsó pillanatban érkezett az orvosi segitség, amely azután Csáky Paulát megmentette az életnek. A család egyik tagja táviratilag értesitette az olasz herceget Csáky Paula öngyilkosságáról. Russo Domenica azonnal azutóba ült és Budapestre jött. Hat hét óta tartózkodik a fővárosban és egyelőre szándékában sincs elutazni.


Három héttel ezelőtt a Svábhegyi Nagyszállóban vettek ki lakást és azóta a herceg és a szinésznő nyugodtan éltek.


Az olasz herceg Csáky Paulával esténként a Svábhegyi Nagyszálló kerti éttermében vacsorázott és az ottani lakók közül senki sem tudta, hogy a magas, karcsu fiatalember egy vérbeli olasz herceg, akit szerelmes szive szólitott Budapestre. Szórakozóhelyekre nem szeretett járni, mert egyrészt a herceg inkognitóban akart maradni, másrészt pedig rendkivüli módon féltékeny volt Csáky Paulára, ugyannyira, hogy budapesti tartózkodássa óta a szinésznőnek még ismerőseivel sem volt szabad szóba állnia.

 

A vasárnap esti, könnyen végzetessé válható öngyilkossági kisérletnek is tulajdonképpen féltékenység volt a kiinduló pontja. Hét órakor érkeztek ugyanis ki a Margit-szigetre és a Sziget-Szinpad előtt terrasz legvégén foglaltak helyet. Az asztal, amelynél ültek, közvetlenül a Duna partján van és csupán egy sövény s néhány lépcsőfok válaszja el a viztől. A mellette levő asztalnál a szinpad tajgai, Mimi Princz, Érczkövy László és még néhányan ültek. Amikor Érczkövy László Csákyt meglátta, barátságosan üdvözölte.
-„Csókolom a kezedet, édes Palikám!”


A szinésznő alighogy fogadta Érczkövy köszönését elsápadt s ijedten nézett a hercegre, aki fölháborodva nézett a meglepett szinészre. Csöndes szóváltás kezdődött Csáky Paula és a herceg között. A szomszédos asztalnál ülő szinészek a beszélgetősből nem értettek semmit, mert ez olasz nyelven történt, csak sejtették, hogy a köszönés matt a herceg szemrehányást tesz Csáky Paulának. A szinésznő egyszer csak fölugrott helyéről és odaszólt a pincérnek: fizetek!


A főpincér azonban nem érhetett még oda, amikor Csáky Paulra hirtelen megfordult és átlépett a sövényen és a lépcső aljáról a Dunába vetette magát.


A herceg nem habozott, hanem ruhástól utánaugrott és sikerült is neki kimentenie az ájult Csáky Paulát, akit az egyik női öltözőbe vittek. Itt csakhamar magához tért.


-A köszönés miatt történt – mondta halk hangon. – A féltékeny olasz herceg pedig megszáritotta ruháját és azután a közben kiérkezett mentőautóba befektetett Csáky Paulával együtt elrobogott a Svábhegy felé.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98