Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

Családi viszály a szász uralkodóházban

Sokat beszélnek most a lapok arról a nagy feltűnést keltő esetről, hogy Frigyes Ágost szász trónörökös neje, Lujza főherczegnő hirtelen elhagyta a férjét. A körülmények olyanok, melyek kétségkívűl a házastársi viszony végleges felbomlását vonják maguk után.


A trónörökösné IV. Ferdinánd főherczeg , toszkánai nagyherczeg legidősebb leánya s 1891-ben ment nőül a szász trónörököshöz. A házasság az utóbbi időben nem volt boldog, bár a hitestársak közti egyenetlenségről csak a leginkább beavatott udvari köröknek volt tudomása.

 

Hozzájárult ehhez, hogy a vidám természetű trónörökösné nem igen tudott beilleszkedni a drezdai királyi udvar szigorú szellemébe. Ezért a herczegnő az utóbbi időben ritkábban tartózkodott a szász fővárosban s legszivesebben Salzburgban, szüleinél időzött.

 

Deczember első hetében is ide utazott, s onnan e hó 11-ikéről 12-ikére forduló éjszakán eltávozott, a nélkűl, hogy hozzátartozóit erről s útja végczéljáról tudósította volna.


Későbbi hírek szerint előbb Münchenbe, onnan pedig Genfbe ment, a hol egy franczia nyelvmester társaságában van most is. Ennek a nyelvmesternek a személye már előbb is egyik főforrása volt a trónörökös viszályainak s féltékenységi jeleneteinek. A szász királyi családot nagyon lesújtották ez események, melyeket a nagyközönség előtt eltitkolni nem lehetett. E miatt a drezdai udvar lemondott az összes tervezett ünnepségekről s a szokásos újévi fogadás is elmarad.


Lujza Antionette főherczegnő 1870-ben született. Házasságából három fiú és két leány származott a kik közűl a legidősebb, György herczeg kilencz éves.

 

A trónörökösnével együtt távozott el Salzburgból a szülői háztól fivére, Lipót Ferdinánd főherczeg s a hírlapi tudósítások az ő elutazását is regényes szerelmi történettel hozzák kapcsolatba.

 

A főherczeg, a ki IV. Fredinánd toszkáni herczeg legidősebb fia s jelenleg 34 éves, a közös hadseregben alezredesi rangot visel, de egy idő óta rendelkezési állományba volt helyezve. Mint most széltében tárgyalják, már régebben szerelmi viszonyban volt egy bécsi színésznővel, a ki most vele utazott.

 

A hírek szerint már bejelentette a bécsi udvarnál, hogy minden születési jogáról lemond s nőűl szándékszik venni a színésznőt. Lipót Ferdinánd főherczeg is Genfben tartózkodik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98