Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

A lakásügyek átmeneti szabályozása a városokban

A kormány rendeletet adott ki, amellyel a lakásügyeket a városokban átmenetileg szabályozza.

A rendelet kimondja, hogy a lakások bérbeadását, felhasználását és átruházását korlátozó kivételes szabályok ez évi szeptember 1-én hatályukat vesztik és ezzel a nappal a lakásügyi hatóságok működése megszűnik.

A bérmegállapításra vonatkozólag úgy intézkedik, hogy a lakások bérét az 1917. nov. 1-én fizetett alapbér után kell kiszámítani, az esedékes bér alapjául pedig az alapbérnek bérnegyedenként fokozatosan emelkedő és százalékszerűen meghatározott hányada szolgál, nevezetesen: az 1926. novemberi bérnegyedre 55%-a, az 1927. februári bérnegyedre 55%-a, az 1927. májusi bérnegyedre 60%-a, az 1927. augusztusi bérnegyedre 65%-a, az 1927. novemberi bérnegyedre 70%-a.

A bérösszeg a bérnegyed 5-ik napjáig esedékes, de három egyenlő havi részletben is kifizethető. Részletfizetés esetében az egyes havi részletek az illető hónap 5-ik napjáig bezárólag fizetendők és a hátralékos részletek után abban az esetben, ha az alapbér a 300 aranykoronát meghaladja, havonta 1 % kamatot is kell fizetni, amely kamat a bérnegyed második és harmadik hónapjára eső két részlet után a bérnegyed második hónapjában, a harmadik hónapra eső egy részlet után pedig a bérnegyed harmadik hónapjában az illető hónapra járó bérrészlettel egyidejűleg fizetendő. Bármelyik részlet vagy kamat fizetésének elmulasztása esetében az összes még hátralékos részletek esedékessé válnak. 

A tulajdonos köteles a központi fűtést és a liftet – ha az épület ezekkel fel van szerelve – a maga költségén üzembe helyezni és a bérbeadott lakásokat és egyéb helyiségeket október hó 15-ik napjától április hó 15-ik napjáig terjedő időszakban fűteni, a liftet pedig 1926. augusztus 1. napjától kezdve állandóan üzemben tartani.

A központi fűtés díjának szabályozása a felek szabad megegyezésének tárgya.
A bérbeadó azonban a központi fűtés szolgáltatásáért az alapbér egy évre számított összegének 25 %-ánál magasabb díjat nem követelhet.

A liftnek használatáért a bérbeadó a bérlőktől reggel 6 órától este 10 óráig menetenként 1000 K-nál, a nap más szakában pedig a házmesternek járó 1000 K-val együtt 3000 K-nál többet nem kérhet. 

A közüzemi költségek megtérítésére a bérlők Budapesten az alapbér 5 % -ának, azokban a vidéki városokban, ahol csak vízvezeték van, az alapbér 6 %-ának, ahol pedig csatornázás is van, az alapbér 6%-ának, egyebütt az alapbér 3%-ának megfelelő és aranykorona értékben számítandó összeget kötelesek fizetni.

A tulajdonos a bérletet 1927. nov. 1-től kezdve szabadon felmondhatja 1928. május hó 1-re. E felmondási idő alatt a bérlő az 1927. novemberi bérnegyedre megállapított összegnek megfelelő bért köteles fizetni. 1928. május hó 1-től kezdve a bérletet a magánjog szabályai szerint lehet felmondani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az első nemzetközi orvosi kongresszus Kairóban
A múlt hónapban a világ legrégibb kulturállama, Egyiptom is szükségét...
Huszezer szegény gyermek gunyája Huszezer szegény gyermek gunyája
A világháboruban két nehéz feladatot kell megoldani minden nemzetnek:...
Ide-oda költöző felesége miatt ölte meg Podmaniczky Félix Kovács...
Szombaton az éjszakai élet császárai és hercegnői jellegzetesen...
Valutabűncselekményekért tíz évig terjedhető fegyház! Valutabűncselekményekért tíz évig terjedhető fegyház!
A pénzügyminiszter bajai programbeszédjében bejelentette, hogy a...
Kudarcba fulladt az elektrifikálási kartell megalakitásának kisérlete Kudarcba fulladt az elektrifikálási kartell megalakitásának...
A nagyszabásu anyagi és műszaki felkészültség, amellyel a MÁK egyes...
Az államvasuti bevételek csökkenése Az államvasuti bevételek csökkenése
Az államvasuti bevételek csökkenésének okait igen érdekesen...
A szatmári testvérgyilkos
Kegyetlenebb, vérlázítóbb gyilkosság ritkán fordul elő, mint a...
Szabadlábra helyezték Pitigrillit, a Tizennyolckarátos szüz szerzőjét Szabadlábra helyezték Pitigrillit, a Tizennyolckarátos szüz...
A divatos iró, Pitigrilli ügyében szenzációs fordulat következett be....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98