Dtum
Login with Facebookk
1926 | Június

Augusztusban nem emelkedik a lakbér

Vass József népjóléti miniszter vasárnap délelőtt Jákóhalmára utazott, – Czettler Jenő beszámolójára. Elutazása előtt alkalmunk volt Vass József helyettes miniszterelnökkel beszélni, aki arra a kérdésre, hogy az új lakásrendelettervezet elkészült-e már és milyen fontosabb rendelkezéseket tartalmaz, – a következőket mondotta:

– Az új lakásrendelettervezet elkészült és a miniszterelnök úr hazaérkezése után azt minisztertanácsba viszem. Két-három héten belül tehát a minisztertanács érdemben tárgyalhatja a lakásrendeletet, amelynek legfontosabb intézkedése a szabadforgalom kitolására és a lakbérek emelkedési skálájának meghatározására vonatkozik. A szabadforgalom helyreállításának időpontját 1928-ra toljuk ki.

Ami a lakbérek emelkedését illeti legközelebbről a nagyközönséget a lakásrendeletnek az az intézkedése érdekli, amely szerint a jövő negyedben, vagyis augusztus hó elsején nem lesz lakbéremelés.

Az augusztus negyedre tehát a lakók ugyanazt a lakbért fizetik, amit május elsején. Természetesen nem emelkedik a közüzemi pótlék sem. A novemberi negyedben viszont annyival fognak többet fizetni a lakók, mint amennyivel nagyobb volt a májusi lakbér, a februári lakbérnél. Az új lakásrendelet egyébként előreláthatóan már júniusban, de mindenesetre jóval augusztus elseje előtt megjelenik.

A helyettes miniszterelnök érdeklődésünkre közölte, hogy a nemzetgyűlés munkarendje a nyári szünetet megelőzően nincs véglegesen megállapítva.

– Minden attól függ, – mondotta a népjóléti miniszter, hogy Bethlen István gróf miniszterelnök ebben a kérdésben milyen álláspontra helyezkedik hazaérkezése után. Tény az, hogy a magánalkalmazottak nyugdijvalorizációjáról szóló törvényjavaslatot sürgősen le kell tárgyalni, a kultuszminiszter viszont a Károlyi vagyon felosztásáról intézkedő törvényjavaslat letárgyalását sürgeti.

Arra a kérdésre, hogy megállapítatott-e már az a forma, amely mellett a Világ megjelenése újból engedélyezhető, a helyettes miniszterelnök a következőket mondotta:
– Erről nem nyilatkozhatom, mert döntés nem történt.

Végül kérdésünkre elmondotta még, hogy szabadságra nem megy.
– Majd akkor fogok pihenni, ha megbuktatnak, – jegyezte meg mosolyogva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98