Dtum
Login with Facebookk
1926 | Május

Szabad a lakás

Május elsejétől kezdve az ország összes falvaiban szabadon rendelkezik a tulajdonos a házával. A községekben megszűnt a lakások kötöttsége. Szabad a lakásforgalom. Mindenki szabadon rendelkezik a házával. A lakáshivatalok többé nem avatkoznak be a lakásügyekbe s nem lakoltatnak senkit sem be más házába.

A háború és a forradalom egyik maradványa ismét eltűnik s tíz év mulva elcsodálkozva gondolnak majd vissza az emberek, hogy volt idő, mikor a háztulajdonos ki volt zárva a saját házából s a hatóság idegeneknek adta oda használatra.

A lakásfelszabadítás nem jött váratlanul.
Csak a szocialistapárt programmjában van benn a közös tulajdon és a lakásrekvirálás. Bécsben még ma sem fizetnek – úgyszólván – semmi lakbért sem a lakók, mert szocialista városi vezetőség uralkodik. Nem is ér ott a háztulajdon semmit se. Több az adó és a költség a házra, mint a házbér. 

Ahol azonban nem a szocializmus van kormányon, hanem nemzeti és polgári kormányzás, ott a háborús és forradalmi kötöttségből fokozatosan áttérnek a szabad forgalomra. Nálunk először a kenyérjegy szűnt meg, azután a gabonarekvirálás, a szállítási igazolványokat törölték el s végül most a házak is felszabadultak. Ha a szocialista és vele szövetkezett radikális pártok jutnának többségre, amitől Isten óvja szegény országunkat, megint csak visszatérne a gabonarekvirálás, lakásrendelet, kenyérjegy és ruhajegy.

Sokan nem látják át, hogy mi eredménye van a kisgazda- és földmívespárt hatesztendős kormányzásának. Hát csak gondoljanak vissza a hat év előtti időkre s jusson eszükbe, hogy ma már a házakat is visszakapták tulajdonosaik szabad rendelkezésre, majd egyszerre világos lesz előttük, hogy mégis csak sokat értünk el hat év óta a pengő idejéig.

A házak felszabadítása azonban nem azt jelenti, hogy most már minden lakót az utcára kell dobni. Még azt se, hogy lehetetlen nagy árat kell a lakóktól kérni. A háztulajdonosok becsületességére és keresztényies gondolkodására van most már bízva, hogy a lakókkal emberségesen bánjanak. A lakó is becsülje meg a háztulajdonost és tartsa be a megállapodásokat.

A házhelyeken már eddig is negyvenezer ház épült fel.
Most a Faluszövetség némi kölcsöntámogatásával még erősebben megindul a kislakásépítés. Nagyon sok lakó kimegy a maga házába. Nem lesz a falvakban lakásinség, az bizonyos. De ha mégis akad, aki bérlakásra szorul, azt nem szabad kihasználni. Emberségesen bánjunk lakóinkkal. Mutassuk meg, hogy a kormány újabb lépése a magántulajdon teljes visszaállítása felé nem okoz semmi fönnakadást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98