Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Beszélgetés Csáky hadügyminiszterrel

Lillafüred, julius 21.

A parlament nyári vakációjának nemcsak a képviselő urak örültek. A kormány tagjai is, a fáradhatatlan Vars miniszterelnökhelyettes kivételével, alig várták a juliust, hogy szerteszéledjenek. Bethlen, Kiebelsberg, Walkó, Bud, Mayer miniszterek után pénteken gróf Csáky Károly honvédelmi miniszter is megkezdte szabadságát, Gróf Csáky Lillafüredet választotta. Itt kerestük föl a nyaraló honvédelmi minisztert, akitől ezuttal nem az időszerü politikai kérdésekröl érdeklődtünk, hanem arra kértük, hogy beszéljen önmagáról, a zajló életről, politikusokról, barátairól és ellenségeiről.


- Pénteken délután - érkeztem - mondja gróf Csáky -, meddig maradok, nem tudom. Ha itt vagyok, nem törődöm azzal, hogy távolról sincs az a kényelmem, amelyet akármelyik más nyaralóhelyen megkaphatnék. Szeretem az erdőt, a vizeséseket, a hegyek közé beékelt tavat, fanatikusa vagyok a természet szépségeinek, ez az igazi pihenés számomra, itt érzem csak, hogy teljesen kiszakitottam magam pesti életemből. Néhány nap mulva - ismerem jól magam - már hiányozni fog a munka. Szeretek dolgozni.

 

- Mit fogok csinálni, ha hazatérek? Hát az én őszi programom bizony nagyon sovány. De annak nem én vagyok az oka, hanem a trianoni szerződés, amely megköti a kezünket, lábunkat hadügyi kérdésekben. Előreláthatóan nem is fogok nagyobbszabásu javaslatot hozni a nemzetgyülés elé. A Somogyi-Bacsó-ügyben lesz talán ősszel valami szavam. Mostanáig semmi érdemes dolog nem történt. Az ügyész, aki ebben az ügyben a nyomozást folytatja, nyári vakáción van. Szabadságának megkezdése előtt nem referált nekem, ami természetesen annyit jelent, hogy - semmi sem történt ebben az ügyben a legutóbbi időben.


- Tudja, mit szeretnék? - fordult hirtelen felém. - Ha Lillafüredet meglátogatnák a nemzetgyülés tagjai. Szombaton délben Bud pénzügyminiszter jött át hozzám gróf Hadik Jánossal. Meglátogattak és közben megtekintették a vidéket. Lillafüred kiépitése még néhány milliárdba kerül, a pénzügyminiszter úr azonban érdemesnek tartja, hogy ujabb pénzt invesztáljunk ide. Miskolc-Lillafüred utat kell kiépiteni - a legjobb autó is csak háromnegyed óra alatt futhatja meg a kavicsos, gödrös, alig tizennégykilométeres utat. Még egy szállodára van szükség, szerpentin utra, föl a hegyre. Nagyon szeretnénk, ha a nemzetgyülés hozzájárulna ehhez a beruházáshoz. Kétségkivül meg is fogja szavazni, hiszen a többség a mi hátunk mögött ül. Sokan mondják, hogy milyen heterogén ez az egységes párt. Valóban, magam is sokszor eltünödöm rajta, milyen csodálatos ereje van Bethlen grófnak, hogy liberális politikusoktól kezdve csizmásokon át a klerikálisokig össze tud fogni annyi embert. Hogyan csinálja ezt? Meg tudta értetni a párt tagjaival, hogy nagy célok érdekében félre lehet és félre kell tenni pártcélokat és elveket.

 

- Az ellenzéknek itt van a nagy hibája: nem tudja megtalálni az összekötő kapcsot! Széjjelhull az ellenzékünk! Látja, itt vannak a szocialisták. Ha a szocialistákat fölhoznák ide, Lillafüredre, kétségkivül ők is örülnének, hogy ezt a kis fürdőhelyet ki akarjuk épiteni. Nagyon helyes, mondanák, ki is kell épiteni. De azután, ott bent, a parlament üléstermében … Az egészen más. Nem mondom, hogy csak ők a hibásak. Nekik figyelemmel kell lenniök a választóikra, akik bizony nem tartoznak a mérsékelt vérmérsékletü emberek közé. A szocialista képviselők egyénenként, szinte kivétel nélkül kedves uriemberek. Esztergályost, Piklert igazán szimpatikusaknak találom. A polgári életben, amikor kilépnek a parlament padjaiból, ők is csak olyan burzsujok, mint - én. De a pártfegyelem …

 

- A mi pártunkban is vannak zugolódók. Különösen az adópoilitika miatt. Nagyok az adók - mondják, sirnak az emberek. Hát az igaz, hogy sirnak, de Magyarországon mindig sirtak az emberek, amikor adót kellett fizetni. Be kell látniok - és az egységes párt tagjai be is látják -, hogy ezek nélkül az adók nélkül nem lehetne rendbehozni az országot. Angliában, Németországban, Ausztriában sokkal sulyosabb adók vannak, mint nálunk. Talán egyedül Franciaországban nem nehezedik a lakosságra az adóteher, de hát nézze csak Franciaországot. Milyen pénzügyi zavarokkal küzd. Hála Istennek, kezdünk már rendbejönni! És ha az államháztartás rendbejön, lassanként jobb helyzetbe kerülnek a magángazdaságok is.

 

- Bizonyos, hogy az országban, különösen pedig Budapesten nagyon sulyosak a megélhetési viszonyok. Ez azonban még nem lehet ok arra a mértéktelen elkeseredésre, amely az öngyilkossági epidémiában nyilvánul meg. Sokat gondolkoztam azon, hogy hogyan lehetne ezt a rettenetes járványt leküzdeni. Bizonyos, hogy az öngyilkossági járványnak főleg a mai gazdasági helyzet az oka, de nem kizárólagos oka. Igen, higgye el a legfőbb ok: az emberek enerváltsága. A háboru után, az infláció idején mindenki "gründolni" kezdett. Otthagyták az emberek biztos poziciójukat és mentek "vagyonokat szerezni". A légvárak, természetesen, hamar összedőltek. A legtöbben elveszitik a fejüket, nincs akaratuk, erejük a további küzdelemre és itt van a baj …


- Választási hireket lansziroznak mostanában a lapok. A magam részéről fölöslegesnek tartanám a választást most és ugy tudom, a miniszterelnök úr sem akar választani az idén. A választásokból különben is ismét mi kerülnénk ki győztesen. Nincs hivatottabb ember a miniszterelnöki székre, mint Bethlen gróf. A fajvédők? Demagógiával lehet, hogy sikereket érnek el, bizonyos, hogy tapsolnak nekik, amikor az adókat szidják, de ha választásra kerülne a sor, talán még annyi fajvédő sem jönne be a parlamentbe, mint ahányan most vannak. Ősszel, ha kinyitja kapuit a parlament, bizonyára uj csatákat fog inditani az ellenzék, de mi ezeket a csatákat fölvértezve várjuk. A magunk igazának, utaink helyességének tudatában minden támadást egyformán állunk …


Csáky miniszter fia lépett most a terraszra. A honvédelmi miniszter mosolyozva üdvözölte a magas, elegáns fiatalembert.


- Már megyek - mondta, miközben bucsuzásra nyujtotta kezét. - Fölmegyünk egy órára fiammal a hegyekbe. Most végre néhány órát a családommal is tölthetek. Talán azért is örülök annyira ennek a néhány napnak. Mert Pesten bizony a politika, a hivatal, a parlament nem engedik, hogy annyit legyek a családommal, amennyit - szeretnék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lillafüred, Hámori-tó Gróf Csáky Károly honvédelmi miniszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98