Dtum
Login with Facebookk
1926 | Június

FTC – MVSC 4:0 (2:0)

Üllői-út – 6000 néző – Bíró: Bíró Sándor

FTC: Huber – Takács I., Hungler II. – Fuhrmann, Sándor, Blum – Mácsay, Varga II., Pataki, Steczovits, Kohut.
MVSC: Zsiday – Eperjessy, Grendorf – Hernády, vitéz Pataki, Szabó – Mayer II., Kiss, Péterfound, Muhoray, Gyuricskó.

A jubiláris ünnepségek egyik kimagasló eseményének szánták, ehelyett azonban a nyári futballtilalom élő propagandaeszközévé lett az 1925-26. évi országos bajnoki döntő. A bajnoki döntőnek a legjobbak élet-halálharcának kellene lenni a nemes és büszke bajnoki címért, amelyért 23 ifjú megfeszített izmokkal, tudásuk legjavát nyújtva küzd 20 percen keresztül.

Gondolatban a magyar bajnoki döntőt is ilyennek képzeltük, a valóságban azonban egészen mást kaptunk. Nem volt a mérkőzésnek egyetlen momentuma, egyetlen fázisa, amikor legalább ízelítőt nyerhettünk volna az igazi küzdelemből.

Ehelyett a csapatok amolyan tessék-lássék játékot produkáltak, a szokatlan melegben bágyadtan, álmosan mozogtak s semmiképpen sem járultak hozzá, hogy a mérkőzésen megjelent külföldi futballkapacitások jó véleményt alkossanak maguknak a magyar futball klasszisáról.

Szerencse, hogy a jól informáltak mégsem tekintik a vasárnapi bajnoki döntőt a magyar labdarúgósport igazi erőmérőjének, mert kétségbe kellene esnünk, ha az ország két legjobb csapatának döntőmérkőzése így festene.

Az országos bajnoki döntőbe ugyanis nem a ténylegesen legjobbak kerültek be. Az FTC még mai gyengébb formájában is méltóan képviseltette volna ugyan a fővárost, ellenben az MVSC-t semmi esetre sem tekinthetjük a vidék legjobbjának, hiszen legalább négy-öt jobb csapat van a vidéken.

A játékot Miskolc kezdi, de csakhamar felnyomul az FTC a támadásai lassan állandósulnak. A 9. percben Steczovits élesen kapu mellé lő. Miskolc keményen védekezik s az FTC-csatárok egy ideig nem jutnak lövéshez. A 7. percben Steczovits labdájával Kohut elszökik s a 16-osról küldött bombája a kapufa mellett süvít el.

Az FTC-jobbszárny szépen felépített támadását a késlelkedő Pataki elrontja. A 9. percben előbb Steczovits, majd Kohut szép lövése jut kapu mellé. A 13. percben Pataki fejjel szökteti Vargát, akinek lövése kapufáról pattan le. Miskolc v. Pataki szöktetéséből váratlan gólhelyzethez jut, de Mayer állítgat a Hungler leszereli.

A játék újra átterelődik, Miskolc kapusa Takács lövése elé fut, de elkésik s a kritikus helyzetet v. Pataki tisztázza. Varga szép szöktetéséből Pataki Mihály lő, Zsiday elvetéssel szépen véd. A 19. percben Fuhrmann keresztben adott szabadrúgására Zsiday kifut, de Kohut megelőzi s átemelt labdáját Sztecovits az üres kapuba fejelt. (1:0).

Kissé enged a tempó, majd újra felnyomul az FTC, de Mácsay éles lövése kapu mellé megy. Hasonló sorsra jut a váratlanul kiszökő Meyer labdája, Miskolc tovább támad, de v. Patakinak a 16-osról lőtt szabadrúgása feleslegesen okoz izgalmat, a labda oldalt fut ki. A 29. percben Blum ugráló labdáját Eperjessy elvéti, Kohut befut s éles lövése az ellenkező kapufáról a hálóba pattan. (2:0).

Miskolc visszavonul. Sztecovics a 6-osról kapufát rúg. Kohut ugyanonnan tiszta helyzetből fölé lő, amit csakhamar Pataki lövése is követ. Az FTC láthatólag nem erőlködik és hosszú perceken át csak néhány fault teszi változatossá a játékot. Az utolsó percben Muhoray hosszú lövését Huber nagy könnyedséggel védi.

Szünet után az első félidőbéli kép ismétlődik. Lanyha FTC-támadás Varga rossz lövésével ér véget. A 3. percben Fuhrmann ugrálós labdáját Pataki a lassan kifutó kapus felett kényelmesen átemeli s hiába fut már Eperjessy a döcögő labda után. (3:0).

A játék jórészt a pálya közepén folyik, sok taccsal és hendsszel. Végre a 24. percben Peterfreund labdájával Mayer II. kiszökik s élesen a sarokba helyezett labdáját Huber remek elvetéssel parírozza kornerre. A 28. percben Sándor messziről lőtt ívelt labdáját Zsiday kapna könnyelműen lebecsüli s a labda a felső lécről a feje fölött hull a hálóba (4:0).

Mayer II. ismét kiszökik, de labdája ezúttal elkerüli Huber kapuját. Az FTC most jobbszárnyát forszírozza, de ennek támadásai erőtlenek. A rossz MVSC-védelem hibájából így is két kornerhez jut, de Pataki kapu mellé fejelt labdája a támadások egyetlen pozitív eredménye.

A 38. percben Hungler nagyot hibáz, de hibáz a kiszökő Meyer II. is és Takácsnak sikerül a gól előtt leszerelnie. Percekig ismét csak céltalan csapkodás folyik. Egy-egy fault veti előre Miskolcot. A 40. percben Huber vitéz Pataki hosszú szabadrúgását védi. Muhoray lövése Takácsról kornerre pattan. A kornernél Fuhrmann súlyos hibát csinál, de Miskolc nem tudja ezt kiaknázni s Péterfreund labdája magasan a kapu fölött repül el.

A következő percben Meyer kerül kitűnő helyzetbe, de gyengén gurított labdáját könnyen fogja Huber. Az utolsó percek némi élénkséget hoznak. Steczovits hat lépésről mellé plasszírosz. Fuhrmann magas lövését pedig Zsiday védi szépen. A 41. percben a kifutó Zsiday ismét súlyosan hibáz, de a kapkodó csatárok képtelenek gólt szerezni. Pataki messziről lő, a kapus könnyen védi. Egyhangú középjátékkal ér véget a mérkőzés.

Bíró Sándor közmegelégedésre, kifogástalanul vezette a mérkőzést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jelenet a bajnoki döntőről - Stecovits befejeli az első gólt Jelenet az FTC-Szegedi AK elődöntőről - Szűcs a szegediek kapusa, Sándor fejéről veszi le a labdát Az FTC bajnokcsapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A horvátországi választások eredményei
A hirtelen feloszlatott horvát tartománygyülésbe november 6-ikán...
Lung Géza sajtópöre Lung Géza sajtópöre
Tavaly tavasszal sokat írtak a lapok arról a bűnügyről, amelyet a...
A pénzügyminiszter benyujtotta az uj állami költségvetést A pénzügyminiszter benyujtotta az uj állami költségvetést
A képviselőház április elsejei ülésén terjesztette elő Fabinyi...
Riport Pest színházi rekordhetéről Riport Pest színházi rekordhetéről
A legviharosabb színházi konjuktura idejéből sem emlékszünk olyan...
Anthony Wilding elesett Anthony Wilding elesett
A tenisz-világot kárpótolhatatlan veszteség érte Wilding elestével....
Jékey Aladár: Tavaszunk kérdez
Itt vagyok, ime! Fekete fákban Duzzad a zöld ér. Hát a piros vér ...
Hétszázezer hold föld – kisemberek kezén Hétszázezer hold föld – kisemberek kezén
A földmívelésügyi kormány nagyérdekű adatgyüjtést végzett a vármegyei...
A világ gabonatermése A világ gabonatermése
A Magyar Statisztikai Szemle legutóbbi száma a Római Nemzetközi...
A magyar koronajáradékról A magyar koronajáradékról
Már az 1901-iki költségvetés tárgyalása alkalmából a Házban tartott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98