Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

Vidéki csapatok Budapesten

Százhúsz perces küzdelem után sem tudtak boldogulni a ferencvárosiak a diósgyőriekkel – Kedden megismétlik az FTC–DVTK-mérkőzést – Az MTK galoppban verte a pécsieket – Szombathely legyőzte Szegedet, Debrecen pedig Soroksárt

Huszonöt esztendő után végre megérte a vidék, hogy az ország szívében tegyen tanúságot ügyességéről és összemérje erejét a főváros legjobbjaival is az országos bajnoki címért. A vasárnapi elődöntők során a diósgyőriek, észak bajnokai mindvégig méltó ellenfelei voltak a nagyhírű ferencvárosiaknak és csak a szerencsén múlott, hogy nem tudtak fölöttük diadalmaskodni.

Az MTK a pécsi IBTC fölött tetszés szerint győzött, akárcsak a szombathelyiek Szeged ellen, míg a Debreceni VSC csak kemény küzdelem árán tudta megadásra kényszeríteni a Soroksári AC-ot.

FTC – Diósgyőr VTK 2:2 (1:2)

Üllői-út. Bíró: Schissler József.
Amikor a diósgyőriek a pályára léptek vadonatúj dresszben és egy hófehér labdával, a DVTK fúvós zenekara fogadta őket. Csakhamar a porondra léptek a zöld-fehérek is, akiket a hívők serege harsogó éljenzéssel és tapssal fogadott. Pont fél 6-kor elkezdődött a küzdelem.

A diósgyőrieken csak az első percekben lehetett észrevenni némi idegességet. Csakhamar belemelegedtek a játékba és kemény küzdőmodorukkal teljesen egyenrangúak lettek a hírneves „fradi”-nak, sőt már a 8. percben a diósgyőri Fölker II. Amsell kezéből rúgja a labdát a hálóba: 1:0.

Bár a zöld-fehérek támadnak többet, a diósgyőri halfok és a jobb-bekk mindig idejében lépnek közbe. A 37. percben Potya kornert rúg, de a kiegyenlítő gól csak nem akar megszületni. Egy perc múlva azután a ferencvárosiaknak gyanús gólt ítél meg a 30 méterre álló Schissler bíró: Lyka váratlan lövése ugyanis fölső kapulécről éppen a gólvonalra pattant, tehát nem volt teljes terjedelmében a hálóban. 1:1.

A diósgyőriek azonban nem veszítik el a kedvüket és a 42. percben kornerből Fölker II. újból megszerzi csapata számára a vezetést: 1:2. Félidő végéig az eredmény nem változik.

A mérkőzés második fele heves diósgyőri támadással kezdődik és már a 2. percben majdnem gólt lőnek a kemény vidéki fiúk. A 11. percben Kohut kornert rúg, majd két 25 méteres bombája épp a kapus kezébe vágódik. A 14. percben Diósgyőr jut kornerhez. Állandó FTC fölény után végre a 18. percben Kelemen újból kiegyenlít: 2:2.

A 21. percben korner az FTC ellen, amely után egyszerre öt ember is a földre terül, de a gól elmarad. Egy perc múlva a zöld-fehérek rúgnak kornert, de a vezetést nem tudják magukhoz ragadni és emiatt csatársorukat teljesen fölforgatják. Potya megy centernek, helyébe Kelemen lép, Kohut és Lyka is helyet cserélnek. Pár perc múlva Potya lesz a balszélső és a 23. percben ideális kornert rúg, de gól ebből sem lesz.

A 33. percben szép összjáték után Nikolsburger lövését Kozusnyik kornerre tolja ki. A ferencvárosiak erőteljesen finiselnek. A 40. percben Potya újabb kornert rúg, de a rendes játékidő végéig az eldöntetlen eredmény nem változik. A szabályok értelmében még 2x15 percet játszottak a csapatok, de a végeredmény 2:2 marad.

 


Szombathelyi AK – Szegedi AK 4:0 (2:0)

Üllői-út. 5000 néző. Bíró: Iváncsics M.
Nyugat és Dél bajnokcsapata, a két régi ellenfél, vasárnap egyenlőtlen harcban találkozott egymással, mert a szombathelyiek mindvégig olyan fölényben voltak, amit a 4:0-ás gólarány nem fejez ki hűen.

A vezető gólt a 30. percben Pallós lőtte, majd négy perc múlva Takáts Krutzler beadását kapásból újabb góllá értékesítette. Félidő: 2:0.

A második félidő állandó egy kapura való játékkal telt el. A 24. percben Holzbauer egyedül lefutva, háromra szaporította a gólok számát. Öt perccel a befejezés előtt a bíró az egyik szegedi hátvédet ismételt durva játék miatt kiállította. Az utolsó gólt Krutzler hatalmas erővel rúgta az ellenfél hálójába.

A győztes csapat legjobb emberei Vámos, a „vörös” Szabó, Prém, Német és Holzbauer voltak. A szegediek közül Simóka volt formában. Iváncsics hibátlanul vezette a mérkőzést.

A két SzAK vasárnap találkozott másodszor. Első ízben, 1921-ben, a szegediek saját otthonukban 1:0-ra győztek.

MTK – Pécsi IBTC 5:0 (3:0)


Hungária-út. Bíró: dr. Juhász Gy.

A bajnokcsapat az első perctől fogva uralta a helyzetet. Valósággal a kapujukhoz szegezte a pécsieket, akik csak erőtlen lefutásokkal kísérleteztek. A vezető gólt Opata szöktetéséből Rakitovszky lőtte a 15. percben, majd 10 perc múlva Molnár 16 méteres szabadrúgása jut a hálóba: 2:0.

A 32. percben Molnár háromra szaporítja a gólok számát. Félidő: 3:0. A második félidő 5. percében Opata révén esik a 4-ik gól, míg Rakitovszky a 12. percben rúgja az ötödiket: 5:0. Ezután az MTK nem ambicionálja a góllövést és iskolajátékkal szórakoztatja a közönséget.

Debreceni VSC – Soroksári AC 2:1 (1:0)


Hungária-út. Bíró: Bíró S.

Azonnal a debreceniek lépnek föl támadóan és bár a soroksáriak szisztematikusan védekeznek, Kántornak mégis sikerül a vezető gólt megszereznie (11. p.). A SAC ellentámadásai után lassanként DVSC fölény alakul ki, de az eredmény nem változik. Félidő: 1:0.

A mérkőzés második felében a soroksáriak támadnak többet, ennek ellenére Polaneczky újabb gólt lő: 2:0. Hochrein csak a 21. percben tudta az eredményt szépíteni:2:1.

Kedden ismétlik meg az FTC – DVTK mérkőzést. Az MLSz intézőbizottsága vasárnap este az FTC Üllői-úti klubházában elhatározta, hogy az eldöntetlenül végződött FTC – DVTK mérkőzést kedden játsszák le újból – az Üllői-úti pályán.

Ugyancsak az Üllői-úti pályán kerülnek eldöntésre a középdöntők is Úrnapján a következő program szerint: MTK – Debreceni VSC, Szombathelyi Ak – FTC –DVTK mérkőzés győztese.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szombathelyi csapat támad a Szeged ellen Molnár berúgja az MTK harmadik gólját a Pécsi IBTC kapujába Opata lövésére későn veti magát a pécsi kapus és a labda a hálóba jut FTC gól a DVTK hálójában A Debrecen első gólja a soroksár ellen A Diósgyőri VTK csapata A Pécsi IBTC csapata A Soroksári AC csapata A Szegedi AK csapata A Szombathelyi AK csapata A Debreceni VSC csapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98